M-am mutat în România

imaginea utilizatorului Serafim
Versiune pentru tipărire
Your rating: None Average: 5 (7 votes)

Ca să nu spun că am făcut 4 ani – zerourile fiind nesemnificative, indiferent de poziția lor – aș putea spune că m-am mutat în România. Adică de acum am același prefix ca prefixul de țară al României. Că pe 14 a lui cireșar, de ziua sfântului Elisei sunt născut. Iar cine a citit ce scrie în A Treia Carte a Regilor la capitolul 19 și la A Patra Carte de Regilor capitolul al doilea, să nu mă mai întrebe de ce port cojoc.

De ce ar fi zerourile nesemnificative indiferent de poziție? Istoria matematicii spune că la început se foloseau doar numere naturale nenule. Adică de la 1 până la „mult”. Mai târziu s-a introdus conceptul de „zero” ca idee filozofică, nu ca număr distinct, fiind asimilat mult mai târziu cu un semn, un număr și un set de definiții care explică comportamentul lui în operațiile matematice. Și mai târziu a fost introdus conceptul de „infinit” care și până în ziua de azi a rămas tot concept filozofic pentru că nu se comportă deloc ca celelalte numere și tot ceea ce ține de „infinit” este stabilit prin definiție, nu prin logica numerelor.

Numărul 40 este compus, adică are mai mulți divizori, și este octogonal. Reprezentând suma primelor 4 numere pentagonale, este și un număr pentagonal piramidal. Este un număr semiperfect, ca reprezentând suma a o parte a divizorilor lui. Dacă ar fi fost suma tuturor divizorilor lui proprii, ar fi fost numit număr perfect. Numere perfecte sunt 6, 28, 496 și așa mai departe. Să ajungem până acolo că mai spunem și de ele după aia. 40 este numărul soluțiilor pentru problema reginelor când se joacă cu 7 regine. În baza 2 se scrie 101000, în baza 3 este 1111, în baza 8 aș avea deja 50 de ani iar în baza 16 se scrie ca 28 (era cât pe ce să fie să fie perfect).

De multe ori 40 a fost folosit ca indicație de număr mare așa că dacă cineva zicea „40” putea să însemne „mulți”, nu doar un număr fix. În slujbele ortodoxe la multe slujbe se spune „Doamne miluiește!” de 40 de ori tocmai ca un simbol al faptului că ne rugăm de multe ori, nu neapărat ca un număr foarte precis. Deși, să-l ferească Sfântul pe cel care ar îndrăzni să greșească numărul în fața tipicarului de serviciu.

Se practică posturi de câte 40 de zile de către cei mai râvnitori și avem și un post rânduit pentru toți creștinii de 40 de zile. Deși mulți spun că obiceiurile se pot schimba în 21 de zile, adică 3 săptămâni, noi preferăm să recomandăm susținerea unui obicei nou pentru cel puțin 40 de zile pentru a se întipări cât mai bine în mintea și în inima noastră. De aceea se obișnuiește ca preoții proaspăt hirotoniți să slujească câte 40 de liturghii consecutive înainte de a fi trimiși în parohiile în care au fost repartizați.

Așa cum puteți vedea, numărul 40 este foarte important. Atât de important încât deja am intrat în al 41 an de viață. Da, atunci când te naști ești în primul an de viață până când împlinești un an. Apoi intri deja în al doilea an de viață până împlinești doi ani și tot așa. Nu mă socotesc bătrân dar ceea ce spune Solomon mi se pare foarte potrivit și anume că „bătrânețile cinstite nu sunt cele aduse de o viață lungă, nici nu le măsori după numărul anilor”. Adică nu contează anii ci ce faci cu ei.

Până la următoarea lecție de matematică, eu vă urez numai bine, și să fiți fericiți.

Comentarii

Mulți ani trăiască!

Apropos, la mulți ani pentru cei aproape 42 de ani de acum! :D (conform comentariului anterior lăsat)

imaginea utilizatorului Serafim

Apoi...

Răbdare. Că dac-o vrea Domnul, ajungem și acolo :)

Știam că numărul 0 a fost

Știam că numărul 0 a fost introdus foarte târziu de un papă prin sec al-XI-lea. Tocmai de aceea Hristos nu s-a născut în anul 0, pentru că nu exista cifra asta pe atunci când Sf. Dionisie Dobrogeanul a "înnumărat anii" (bine, ar mai fi câteva probleme acolo dar nu ține de dogmă) :)
Mie-mi convine să spun chiar și cu o zi înainte de a împlini o vârstă că am vârsta anterioară aceleia (ex: voi împlini 25, înainte cu o zi mă consider tot la 24 :D). Nu prea-mi place ideea ca după ce trec de 25 să spun că am intrat în al 26-lea an al vieții. Deși, noi creștinii, mai mult ca budiștii ar trebui să susținem acest lucru. De la zămislirea în pântecele matern, acel embrion/suflet contează mai mult decât creația pentru Dumnezeu. Doar nu degeaba în calendarul ortodox prăznuim cele mai importante zămisliri.
*suntem mai mari cu 9 luni de fapt.

La mulți ani!

La mulți ani, multă sănătate și să aveți parte de multe bucurii duhovnicești!

La mulți ani!

Rușine să-mi fie!, spun și aici, ca o mustrare în public. Încerc să mă gândesc că la anul n-oi mai uita, dar mi-e teamă să promit - știindu-mă cât sunt de aiurită... :(
Însă, cum ziua dumneavoastră este în fiecare zi, permiteți-mi să-mi fac avânt de-o îmbrățișare virtuală și să vă urez pentru ziua de 14, apoi pentru 15, 16, 17... pentru azi, pentru mâine și pentru fiecare clipă ce ne-o va mai da Dumnezeu, să fiți sănătos și voios, luminos și drept!
Și, pentru că nici măcar într-o urare nu pot ascunde latura mea egoistă, completez: să fiți sănătos și voios, luminos și drept și să ne fericiți, în continuare, zilele! :)
Săru-mâna și La mulți ani!

LMA!

La multi ani cu bucurii!

bucurie

LA MULTI ANI! parinte Serafim

Sa va bucure Dumnezeu cu sanatate si ani binecuvantati. Acum sunteti mai intelep cu un an.
Si eu ma bucur ca am v-am cunoscut. (Inca va cunosc :) )
Nu ne uitati la rugaciune.

La mulți ani și la mai multă știință!

Mie articolul nu mi se pare potrivit ocaziei.
Este o zi de naștere. De ce atâta matematică?
Dar, asemeni alinierii tuturor planetelor, este un articol pe care îl avem o dată ... la 40 de ani. Dacă părintele Serafim a ales de ziua Sfinției sale să ia la braț Stiința Științelor și să ne încânte cu limbajul matematic, acceptăm și respectăm acest lucru. Știm de asemenea că această abordare o bucură pe tuși Jeni.

Așa că ... La multi ani, părinte Serafim, și la mai multă știință!
Iar la anu', așteptăm cu drag, ... abordarea fizică a fericitului eveniment.

04

5

"Ani fericiti, - dumnezeiesti- , de la Dumnezeu." Asta e urarea primita anul asta de mine de la cineva cand prin luna intaia am facut tot patru ani. Mie nu imi place sa zic ca am 4 ani sau 40 ci am implinit "treizeci si zece"

La multi ani, tinere,

5

La multi ani, tinere, indiferent in ce baza numerica te-ai situa :)
(o adaugire: si AliBaba avea tot 40 de ciraci )

Țăcălin

La multi ani frumosi!

La multi ani frumosi!

40

Mulţi ani fericiţi si la cât mai multe lecţii de matematică!

Emite conţinut