Flori de Florii

imaginea utilizatorului Serafim
Versiune pentru tipărire
Your rating: None Average: 5 (296 votes)

A umplut Dumnezeu pământul de flori și de verdeață iar oamenii nu s-au lăsat mai prejos. Că mulți români poartă nume de flori care mai de care mai plăcute la miros și la vedere. La fel ca atunci când oamenii au ieșit cu ramuri de finic în mâini să-l întâmpine pe Hristos la intrarea în Ierusalim, acum oamenii se fac pe ei înșiși buchete și ramuri și se pun înaintea Împăratului.

Azi se sărbătoresc Florini, Floriani, Florea, Florentini, Florici și Florentine. Să nu uităm de Roze și Rozalii, Lăcrămioare, de Narciși și Narcise. Nici pe Crenguțe, Iriși, Viorei și Viorici, Violete, Trandafiri, Bujori, Anemone, Brândușe, Camelii, Codrini și Codrine nu se cade să-i trecem cu vederea. Și nimeni nu-i poate ignora pe Crini și pe Crine, pe Dalii și Delii, pe Gherghine și Iasmine sau Jasmine, Garofițe și Gențiane. Iar de Lauri, Laurențiu, Laure și Laurenții, Mălini și Măline, Margarete, Mugurei și mulți alții cu siguranță ne aducem aminte azi. Eu doar cam atâția am găsit prin agenda din telefonul meu dar sunt sigur că există oameni cu agende mult mai mari și cu nume mai exotice decât ceea ce am eu.

Pe vremea când m-am născut eu nu se făcea ecograf așa că nu se știa dacă un copil urma să fie băiat sau fată până când nu-l scoteau la lumină. Se făceau previziuni după ziua și luna concepției dar nimereau cam cum e și cu timpul probabil când îl prezici cu 9 luni în avans. Aveam pregătit numele de Camelia dar n-a fost așa modelul și în loc de nume de floare, m-am ales cu nume de soare care încălzește florile. Mai târziu, la călugărie, am primit numele de Serafim și asta se întâmpla la privegherea de Florii de acum 20 de ani. Ce mai trece timpul, cum zicea cineva!

Important însă nu este numărul anilor ci cât de multă bucurie a adunat cineva și cât de multă bucurie a făcut în sufletele celor din jur. Că cei care nu se bucură și nu dăruiesc bucurie, degeaba s-ar mai numi creștini și s-ar lăuda cu dragostea pentru aproapele. Și dacă pe cel de lângă tine, pe care-l vezi nu-l iubești, zice Hristos că nici pe Dumnezeu pe care nu-l vezi nu-l vei putea iubi.

Zicea Hristos că dacă vor tăcea oamenii vor striga pietrele și că poate face și din pietre urmașii lui Avraam. Azi e ziua când spunem „Doamne, iată-ne, noi suntem florile de Florii. Pe noi înșine și unii pe alții și toată viața noastră ți-o dăm în loc de osanale”. Și să nu uităm că cei care l-au aclamat, au zis doar cu cinci zile mai târziu „Ia-L, răstignește-L”. E alunecos drumul de la una la alta. Să nu ne lăsăm înșelați. Până atunci însă, La mulți ani tuturor Florilor de Florii.

Emite conţinut