Sfântul Serafim de Sarov în vizită la Sfântul Nectarie de Eghina

imaginea utilizatorului Serafim
Versiune pentru tipărire
Your rating: None Average: 5 (167 votes)

Avem obiceiul ca atunci când ne sărbătorim ziua să chemăm și prietenii la noi ca să ne bucurăm împreună. Și sfinții tot așa fac. Sfântul Nectarie Taumaturgul, episcop de Eghina l-a chemat pe Sfântul Serafim de Sarov. Și acesta a răspuns chemării.

Așa se face că o părticică din moaștele Sfântului Serafim de Sarov au ajuns astăzi la biserica Sfântului Nectarie din cartierul Alexandru cel Bun din Iași unde se află o părticică din moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul. Multă lume a fost la slujbă. Biserica, deși una dintre cele mai mari din Iași, a fost plină. De asemenea a fost mulțime de popor în curtea bisericii. Mii de oameni au venit să se închine moaștelor celor doi sfinți.

Sobor mare de preoți împreună cu doi diaconi au făcut toate cele după cuviință ale vecerniei cu litie după rânduială. M-am bucurat că am putut să fiu eu unul dintre cei doi diaconi. Datorită tehnicii moderne cântările de la strană se auzeau până în stradă. Și ar fi fost păcat să nu audă cât mai multă lume asemenea cântări frumoase cum au fost cele din seara aceasta. Că auzind și văzând frumusețe ajunge omul să cunoască cu adevărat Adevărul, Frumosul, Viața.

Multe putem învăța de la acești sfinți oarecumva contemporani, stâlpi ai ortodoxiei. Deși au trăit în feluri foarte diferite la exterior, în inima lor au avut un sigur gând și au căutat un singur lucru. Fiecare ajunge în cele din urmă să primească ceea ce caută, unii averi, alții faimă și ranguri iar alții tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte. Fiecare primește cu vârf și îndesat lucrul de care-și lipește inima. Unele se strică mai repede și se trec cu anii. Cine vrea să urmeze exemplul sfinților Serafim și Nectarie să-și lipească inima de ceea ce nici rugina n-o mănâncă și nici furii nu o sapă și nu o fură.

Biserica Sfântul Nectarie de hram, Serafim - 08.11.2012
Detaliu din altarul bisericii Sfântul Nectarie - Iași, Serafim - 08.11.2012
Sobor la slujba de hram, Serafim - 08.11.2012
Emite conţinut