Expoziția de crizanteme

imaginea utilizatorului Serafim
Versiune pentru tipărire
Your rating: None Average: 5 (155 votes)

Expoziția de flori și plante de toamnă este organizată în fiecare an de Grădina Botanică din Iași. Până acum am spus că cea de anul trecut a fost cea mai reușită. Totuși, expoziția de anul acesta – ediția a treizeci și șasea – a depășit-o pe cea de anul trecut. Nu am mers în fiecare an în ultimii 18 ani de când sunt în Iași dar dintre toate versiunile pe care le-am văzut, cea de anul acesta este capodopera deocamdată.

Expoziția s-a întins și dintr-o singură seră acum a ajuns să aibă loc în două sere, pe lângă etalările din exterior. Ceea ce este însă cu adevărat impresionant, cel puțin pentru mine, sunt sculpturile din plante. O veveriță făcută din măceșe, lebede din flori, flamingo roz și chiar un păun imens cu creastă și tot dichisul a cărui coadă de vreo 5-6 metri este făcută din varză ornamentală. Se pare însă că nu doar pe mine m-au impresionat. Pentru că am fost într-o zi de duminică, am avut ocazia să văd zeci de oameni făcându-și poze alături de aceste sculpturi și de asemenea copiii cerând să fie fotografiați lângă veveriță care era aproape de mărimea lor.

Într-o lume plină de griji și de stres, astfel de acțiuni, astfel de expoziții, menite să te scoată din urban și din cotidian sunt mai mult decât binevenite. M-am bucurat să văd multă lume profitând de soarele de toamnă pentru a ieși să admire ceea ce nici Solomon în toată măreția lui nu a îmbrăcat vreodată, frumusețea florilor. Pentru că doar privind multă vreme la ceea ce este cu adevărat frumos ajung oamenii să recunoască Frumosul la tot pasul. Cred că astfel de expoziții sunt adevărate lecții de frumos. Și deși florile se vor ofili, deși frunzele vor cădea, nu însemnă că ceea ce am văzut este mai puțin frumos.

Voi încerca să mai ajung de câteva ori până când se închide, ținând cont de faptul că este deschisă până în data de 18 noiembrie. Apoi, voi aștepta ca ediția a treizeci și șaptea să devină capodopera care s-o eclipseze pe cea de anul acesta.

Crizanteme și pietre, Serafim - 06.11.2012
Oameni și flori, Serafim - 06.11.2012
Crizanteme, margarete, dovleci, Serafim - 06.11.2012
Veverița din măceșe, Serafim - 06.11.2012
Fluture de flori, Serafim - 06.11.2012
Lebădă din flori, Serafim - 06.11.2012
Flamingo roz, Serafim - 06.11.2012
Vultur, Serafim - 06.11.2012
Păun uriaș din flori, Serafim - 06.11.2012
Coada păunului, Serafim - 06.11.2012

Comentarii

Minunat!

Ce frumoase sunt crizantemele! Sunt florile mele preferate; eu m-am nascut primavara cand e vremea lalelelor. Totusi imi plac crizantemele...
Imi plac foarte mult florile dar sunt trista cand le vad in florarii. nu stiu de ce ma intristez la vederea florilor din glastra... Locul lor este in gradini, in parcuri pe camp sau in padure... O sa postez o poezie trista a unor flori din glastra:

ÎN FIECARE AN ÎN MAI

În fiecare an, în mai,
primeşti în dar lalele.
De fiecare dată ai,
privind la ele,
tristeţi de ametist.
Boticuri strânse în tăcere,
sunt micile corole de batist
şi parc-ar cere
rotundă sărutare
de bun ramas,
de rouă şi de soare.
La tine-n braţe fac un scurt popas
Amăgitor...
Apoi, în pântecul steril,
Neroditor,
al unui vas de email,
o duc, aşa, o zi sau poate două...
Gândeşti la soarta lor,
la mincinoasa viaţă nouă,
a florilor
din vasul ca un giulgi.
Le-auzi doar tu suspinul
Şi le deplângi
Destinul,
şi juri că tu n-ai să mai frângi
în viaţa ta o floare!
Să nu fii tristă! Că-n tainiţe străfunde
Aşteaptă în răcoare,
adevărate vieţi rotunde
să crească -n miez bălai.
Şi de la ele
În fiecare an, în mai
Primeşti în dar lalele...

imaginea utilizatorului Serafim

Frumoasă și tristă

Da, frumoasă și tristă poezia. Dar are și nădejde așa cum se cade să aibă toți creștinii :)

Emite conţinut