Șantaj

imaginea utilizatorului Serafim
Versiune pentru tipărire
Your rating: None Average: 5 (160 votes)

De cele mai multe ori șantajul se referă la amenințarea cu divulgarea unor secrete compromițătoare. Ceea ce vrea șantajistul în schimb este un serviciu, o sumă de bani sau diverse alte avantaje pe care nu le-ar putea obține prea simplu prin mijloace cinstite. Evident, apare întrebarea „cum scap de șantaj”. Există trei metode recunoscute, verificate și studiate pentru a scăpa de șantaj.

Prima metodă spune că poți să plătești șantajistul. Sau îi dai ceea ce cere. Problema ar fi că informația despre tine sau despre grupul din care faci parte rămâne. Așa că la următoarele alegeri „pac cu scrisorica la Răsboiul” și o iei de la capăt până când te saturi să tot plătești. Prin urmare această soluție nu rezolvă problema în mod real.

A doua metodă este ceva mai dură și are două subpuncte. Această metodă vorbește despre eliminare, de cele mai multe ori eliminare fizică, deși nu întotdeauna este necesară. Adică ori îl elimini pe șantajist, ori te oprești pe tine din trăit. Amândouă subpunctele sunt rele din punctul meu de vedere pentru că a omorî pe cineva nu este un fapt care să rămână fără urmări, chiar dacă acel cineva ești chiar tu. Cei care cred că viața se termină odată cu ultima gură de aer poate vor vedea o ieșire în acest mod de gândire dar nici un om care știe că viața e mai mult decât trupul nu ar trebui să ia în considerare o asemenea metodă. O alternativă la această metodă este denigrarea șantajistului în așa fel încât să nu mai aibă credibilitate, doar că uneori dovezile pe care le are sunt mult prea evidente sau poate să le facă publice printr-un terț. Așadar, aș spune că nici această metodă nu rezolvă problema în mod real.

A treia metodă spune că atâta vreme cât dai pe față ceea ce era secret, șantajul dispare. Nu mai are obiect și prin urmare rămâne fără sens. Nu este ușor pentru cineva obișnuit să trăiască între secrete să înceapă peste noapte să privească cerul fără frică, să poată să se bucure de soare și de flori, de oameni, de vânt și ploaie. Este nevoie de mult curaj pentru cineva ca să spună verde în față ce gândește, să spună lucrurile așa cum sunt și să renunțe la iluzia de siguranță pe care i-o dau secretele.

Omul când se închide în sine, sau când se închide într-un sistem, ajunge să trăiască izolat, asocial. Altfel spus, încetează să mai fie om. Chiar dacă se întâlnește cu oameni, are grijă să nu spună diverse lucruri, are grijă să nu care cumva să se trădeze în cutare privință, să nu se dea de gol cu lucruri care el crede că i-ar putea compromite imaginea. Și toate acestea până când cineva află un astfel de detaliu și începe șantajul.

Atunci când spune Hristos că adevărul ne va face liberi se referă la cunoașterea Lui. Într-un anume fel și într-o măsură oarecare însă se pare că ne eliberează și darea pe față a lucrurilor. Secretele și ascunzișurile sunt cele care ne aduc o grămadă de stres și ne dau iluzia că am fi în situații fără ieșire. Darea lor pe față, expunerea secretelor zic eu că este singura ieșire reală din orice situație de șantaj. Dacă mai știe cineva altă soluție, probabil este o noutate absolută pentru că cele trei de care am spus mai sus, cu mici variațiuni, sunt singurele cunoscute în istorie.

Emite conţinut