Schimbarea la față a unei biserici

imaginea utilizatorului Serafim
Versiune pentru tipărire
Your rating: None Average: 5 (215 votes)

Lângă Întorsura Buzăului este o mică localitate care se numește Sita Buzăului. De acolo, dacă urci pe munte cam un kilometru ajungi la Mănăstirea „Schimbarea la Față”. Începută prin donația unei bucăți de pământ a unor oameni evlavioși din zonă, astăzi mănăstirea are o biserică mare, un paraclis și tocmai reface bisericuța din lemn care a fost primul altar de slujire de acolo.

Mulți nu știu așa că voi spune faptul că se poate face Sfânta Liturghie în orice loc atâta vreme cât slujitorii au un antimis. Antimisul este o bucată de pânză care conține sfinte moaște și este special sfințită și care de asemenea poartă semnătura arhiereului ca semn că a dat încuviințare pentru slujire. Deși se poate sluji Sfânta Liturghie oricât de mult timp este nevoie având doar antimisul, rânduiala Bisericii spune că se cade ca orice loc de slujire permanentă să aibă și altar sfințit, atâta vreme cât nu este prigoană sau din alte motive obiective nu se poate face sfințirea.

Pentru că este vreme de pace – cu toate că mulți și-ar dori să pună mâna pe coase și topoare – Înaltpreasfințitul Ioan al Covasnei și Harghitei a hotărât ca biserica mare, cea cu hramul „Schimbarea la Față”, să fie sfințită chiar de hramul mănăstirii. Au mai fost invitați la sfințire și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului precum și Preasfințitul Paisie Lugojeanul.

La intrarea în biserică te lovește mireasma crinilor de pe catapeteasmă și a celor care împodobesc cele două icoane ale Maicii Domnului. Margaretele mai întâi le vezi mici și stând una lângă alta fără sminteală ca și călugărițele la slujbă, abia mai târziu le simți mireasma, după ce începi să te apropii mai mult și să le înțelegi mai bine. Aranjamentele florale spiralate sunt de o frumusețe cum rar îi este dat unui om să vadă. Globurile de flori care atârnă de policandre fac mintea să se oprească pentru o clipă și să spună „cât de minunate lucruri”. Un adevărat acatist floral împodobește biserica mare, paraclisul și locul unde s-a săvârșit liturgia arhierească după sfințire.

„Cine este acela Împăratul măririi”? „Domnul cel puternic...” vine răspunsul. Nu mulți pot să vadă ce face arhiereul înauntru atunci când sfințește biserica și sfântul altar. Uneori se montează câte un ecran mare în afară ca să poată și poporul care stă în curte să vadă ce se întâmplă înăuntru. Alteori, ca la Sita, se aud doar vocile arhiereilor care se roagă. Nu doar curtea ci și locul din fața mănăstirii este plin. Oameni din împrejurimi. De la Sita, de la Întorsură, de la Sfântul Gheorghe, de la Brașov, de prin Vâlcea, bănățeni și moldoveni... toți, tot de aici. Toți au venit să vadă schimbarea la față. Schimbarea la față a unei biserici. Au venit să ia parte la această minune prin care ziduri și pietre se transformă în cer pe pământ.

Clopotnița de la Sita, Serafim - 14.08.2012
Catapeteasma împodobită cu flori, Serafim - 14.08.2012
Gardul împodobit cu cetină, Serafim - 14.08.2012
Împodobitorii, Serafim - 14.08.2012
Proscomidia, Serafim - 14.08.2012
Așezarea icoanei hramului, Serafim - 14.08.2012
IPS Ioan al Covasnei si Hargitei cu Maica stareță Loida, Serafim - 14.08.2012
PS Paisie Lugojanul primit de copii și de maici, Serafim - 14.08.2012
Oameni așteptând începerea slujbei, Serafim - 14.08.2012
Cei trei arhierei, Serafim - 14.08.2012
Slujba sfințirii bisericii, Serafim - 14.08.2012
Oameni în clopotniță, Serafim - 14.08.2012
Se sfințește biserica aceasta, Serafim - 14.08.2012
Popor așteptând și ascultând, Serafim - 14.08.2012
Lume și popor, Serafim - 14.08.2012
Tineri în haine de sărbătoare, Serafim - 14.08.2012
Icoana hramului împodobită cu trandafiri, Serafim - 14.08.2012
Icoana Maicii Domnului împodobită cu ghirlande de flori, Serafim - 14.08.2012
Creștini închinându-se în altar după sfințire, Serafim - 14.08.2012
Mănăstirea Sita - vedere generală, Serafim - 14.08.2012

Comentarii

Sita Buzaului

Cu adevarat ca omul sfinteste locul! Noi am vazut aceasta inca de la debut... .

Vai, ce frumos!:D Multumim

5

Vai, ce frumos!:D Multumim pentru poze >:D<

Emite conţinut