Inteligență și robie

imaginea utilizatorului Serafim
Versiune pentru tipărire
Your rating: None Average: 5 (269 votes)

Se pervertesc termeni și cuvinte din ce în ce mai mult. Din dorința de a clarifica până la extrem diverse lucruri, ajungem să construim monștri. Legile pe care le facem sunt tot mai ilogice, specificațiile pentru diverși termeni ajung să fie contradictorii cu ceea ce au însemnat la începuturi și cu de cele mai multe ori bunul simț și multe altele asemenea. Oamenii sunt foarte inteligenți, chiar și cei socotiți uneori proști și ajung foarte ușor să învețe cum se driblează un sistem, orice sistem. Prin urmare, sistemul încercând să se apere, aduce o nouă addendă și modifică regulile pentru a deveni mai coercitiv decât înainte.

În felul acesta se ajunge la aberații de genul „pentru a fi liber, trebuie să te legi cu lanțurile pe care ți le dăm noi”. Pentru a fi liber nu „trebuie să” nimic. Ai devenit cu adevărat liber în momentul în care realizezi că ești liber. Atâta vreme cât Dumnezeu ne-a făcut liberi, doar noi singuri putem renunța la libertatea pe care am primit-o dar nu ne-o poate lua nimeni cu forța nici dacă ne-ar pune după mii de gratii. Nu avem nimic deosebit de făcut pentru a o dobândi. Putem doar să rămânem conștienți de ea.

Pentru a reuși să găsești limitele și limitările unui sistem, este necesar să gândești în afara limitelor, sau ceea ce se numește gândire „out of the box”. Pentru ca un sistem coercitiv să supraviețuiască trebuie să descurajeze astfel de atitudini. Este motivul de bază pentru care orice sistem educațional menit să ajute oamenii a ajuns să fie descurajat. Sunt încurajate doar sistemele în care omul este educat să coloreze în interiorul liniilor, pe care nu are voie să le depășească. Sunt încurajate doar sistemele de educație în care omului i se dau niște ținte aleatoare în atingerea cărora trebuie să se întreacă cu o mulțime de alți oameni din jurul lui. Să ia note mari, să aibă casă și mașină de un anume fel, să locuiască pe o anume stradă, să încerce să ajungă prin orice mijloace în vârful piramidei, să aibă recunoaștere socială și să-și mențină „imaginea”. Să ajungă să aibă un punctaj cât mai mare în testele de IQ și în teste Mensa, care nu fac decât să pătrățească și mai mult mintea omului, s-o înscrie și mai mult în tipare, s-o facă să aleagă aceleași gândiri bătătorite. Și asta nu vă spune vulpea care a zis că-s acri strugurii la care nu ajunge ci cineva cu IQ testat mult peste medie. Nu-i nevoie să mă credeți pe cuvânt, deschideți ochii și priviți în jur și analizați cinstit ceea ce vedeți.

Toate acestea pentru că „cei de sus” au ajuns să-și dea seama că oamenii atâta vreme cât sunt meținuți „proști” sunt ușor de condus. Iar „prost” poate fi orice om, oricât de inteligent, atâta vreme cât nu-și folosește inteligența sau o folosește pentru a obține lucruri lipsite de valoare intrinsecă reală. Atâta vreme cât omul crede că are nevoie de tinichelele zăngănitoare și spoite care-i sunt oferite în schimbul libertății, va accepta tot ceea ce-i este pus în față. Atâta vreme cât oamenii sunt educați în sisteme care produc roboți cât mai bine și mai corect aliniați, toată societatea este foarte ușor manipulabilă și cu un efort minim. Atâta vreme cât omul preferă să se complacă în starea de cocălar, devine ceea ce mimează. De aceea au preferat unii să se prefacă a fi nebuni, fără să fie, ca să scape de multe întrebări și presiuni sociale. Ca să poată trăi liberi într-o lume de sclavi.

Așadar este un mare păcat ca un om, creația lui Dumnezeu, să se complacă în starea de sclav al unui sistem, oricare ar fi acel sistem. Un om care renunță să mai lupte doar pentru că îi spune sistemul să nu mai lupte, renunță la inteligența pe care a primit-o pentru a face față oricărei situații în schimbul unui soi de „dolce vita”. Un om care renunță la a-și mai folosi inteligența, deși o are, ajunge să se complacă în starea de sclav. A fi robul lui Dumnezeu nu are nici pe departe același înțeles ca robia pe care o vedem în lume. Din punct de vedere lingvistic, „robul lui Dumnezeu” este o metaforă. Nimeni nu poate fi rob al lui Dumnezeu decât dacă vrea cu orice chip să fie liber. Gândirea după tabel, acceptarea non-valorilor ca valori, refuzul de a privi lucrurile cinstit, sincer, cu inimă curată, toate acestea sunt atribute ale păcatului, ale sclaviei, ale non-inteligenței, indiferent de IQ.

Emite conţinut