Urare pentru pensionari

imaginea utilizatorului Serafim
Versiune pentru tipărire
Your rating: None Average: 5 (234 votes)

Cu oarecare pauze, adică oarecumva în valuri, aud tot felul de afirmații la adresa pensionarilor. Una dintre ele ar fi că dacă vor să primească bani, ar trebui să muncească, nu să aștepte să le vină pensia ca un fel de cotizație din partea celor care lucrează la ora actuală. Și e drept că știu destui pensionari care nu mai vor sau nu mai pot să se implice activ în nici un fel de activitate lucrativă preferând să-și crească nepoții, dacă-i au, și să-și odihnească oasele betege.

Dar nu ar fi asta tot. Pentru că știu destui pensionari cu putere de muncă. Oameni care au cunoștințe și experiență care lipsește celor proaspăt ieșiți de pe băncile școlilor. Oameni care vor să lucreze în continuare și care sunt de asemenea opriți. „Să rămână la pensie și să ne lase nouă locurile de muncă” și „nu le mai ajunge pensia, de acuma mai vor și salariile noastre”. Mai nou s-au trecut și legi care nu mai dau voie să fie angajați pensionari decât la un număr foarte mic de ore și doar cu salariu echivalent pentru munca necalificată.

Prinși între aceste două ciocane care izbesc când dintr-o parte, când din alta, oare ce ar mai putea să înțeleagă pensionarii că le urează „clasa muncitoare” și „tineretul mândria țării”? Moarte grabnică și eventual chiar groapă comună ca să nu fie cheltuielile prea mari? Problema este că toți sunt pensionari. Doar că unii sunt acum, iar alții urmează să fie. Oricum, majoritatea celor care susțin astfel de puncte de vedere sunt, nu întotdeauna dar de obicei, oameni plătiți să facă vâlvă și să adauge greutate gratuită unor lozinci meschine. Cei care au părinți sau bunici pensionari, stau să se gândească mai îndelung înainte de a umple cu bolovani groapa comună a pensionarilor.

Am mai întâlnit și oameni care înțeleg că valoarea unui om nu este egală cu posibilitatea sau imposibilitatea lui de a trage la un anumit jug. Oameni care vorbesc despre posibilitatea de a aloca nominal pensionari la un număr oarecare de persoane active. Fiecare om activ cu pensionarul lui sau un pensionar la trei activi, după cum iese împărțeala. În felul acesta poate ar mai ajunge să se vadă la față unii cu alții, să se cunoască, să se ajute ca oamenii în diverse probleme care, inerent, apar în viața oricui. Multe se schimbă prin apropiere și prin cunoașterea omului despre care vrei să vorbești. Omul pe care nu l-ai văzut, ușor îl disprețuiești pentru că mintea ușor te păcălește cum că el nici n-ar fi chiar om sau și dacă este, trebuie să fie taman după cum ți-l închipui. Când îl vezi în fața ta, când vorbești cu el, când îi cunoști viața, când poate îți mai spune despre greșelile pe care le-a făcut ca nu cumva să le repeți, altminteri se așează lucrurile.

Sistemul de pensii, ca orice sistem care se bazează pe promisiuni din partea oamenilor către alți oameni, este de fapt un sistem de batjocură publică. Nici măcar nu are importanță dacă garantul pentru pensia unui om este un stat național sau multinațional, o bancă privată sau un sistem de asigurări cu garanții și supra-garanții internaționale. Oamenii înțelepți nu ar trebui să se bazeze pe așa ceva. Cei care au făcut-o, au ales greșit sau poate că nu au avut de ales. Cei care o fac acum, benevol, probabil nu sunt atât de înțelepți pe cât se credeau. „Blestemat fie tot cel ce se încrede în om” spune Ieremia proorocul și chiar dacă nu ar spune-o el, tot este multă nebunie să pui bază pe promisiunea unor oameni de acum pentru ce va fi peste douăzeci sau treizeci sau patruzeci de ani sau chiar mai mult. În cele mai multe țări din lume s-a schimbat cel puțin un regim de conducere și au avut loc multe revoluții și reforme pe diverse planuri într-o perioadă de timp atât de lungă.

Dacă mi s-ar cere sfat în această privință, n-aș putea spune mai mult decât ceea ce a spus psalmistul. „Cine este omul cel ce voiește viața, care iubește să vadă zile bune? Oprește-ți limba de la rău și buzele tale să nu grăiască vicleșug”. Și asta este valabil și pentru cei tineri și în putere, și pentru cei care-și târăsc bătrânețele.

Emite conţinut