Feminismul, distrugerea femeii

imaginea utilizatorului Serafim
Versiune pentru tipărire
Your rating: None Average: 5 (253 votes)

Feminismul, apărut în parte pentru a combate misoginismul, a făcut cam tot atât de mult bine ca și protestantismul combătând excesele catolice. Săritul peste cal a devenit un soi de sport planetar. Parcă e tot mai greu să te ții de cărarea cea strâmtă. Și totuși e bine să evităm excesele, atât de o parte, cât și de alta.

Nu știu ce au gândit cei care au inițiat feminismul. Nu știu dacă au făcut-o din dorința de a ajuta la emanciparea femeii sau au gândit un plan de lungă durată pentru distrugerea ei. Nu știu dacă e vorba de o consiprație pentru distrugerea familiei sau doar efecte neprevăzute ale unui experiment social. Și nici măcar nu mă interesează. Ceea ce mă interesează este că oamenii înțelepți știu să nu urmeze căi rătăcitoare sau, dacă s-au trezit pe o astfel de cale, să se întoarcă până nu e prea târziu. De multe ori am auzit spunându-se „da, dar aceia sunt puțini”. Mulți sau puțini, cine vrea să asculte și să priceapă, poate să audă și să înțeleagă.

Problema este că din drepturile egale pe care le-a cerut femeia să le aibă cu bărbatul, multe s-au transformat în obligații. Și înainte vreme femeia lucra la câmp împreună cu bărbatul ei și cosea și țesea și multe făcea. Dar acum, dacă nu lucrează amândoi măcar opt ore pe zi pe câte un salariu, nu mai pot supraviețui. Au început să lucreze în multe locuri în care nu lucrau înainte, a crescut oferta de lucrători pe piața forței de muncă și prin urmare s-a ieftinit mâna de lucru până acolo încât acum, dacă nu lucrează și femeile în condiții aproximativ identice cu bărbații, nu pot ajunge la capătul zilei.

Și dacă mai are și copii, și e bine să aibă, ajunge să fie „obligată” să se întoarcă la lucru după un an sau doi sau trei, de la caz la caz și de la loc la loc. Trebuie să se întoarcă la muncă pentru că nu-i mai este asigurată o subvenție pentru creșterea în continuare a copiilor și nu se pot descurca doar cu salariul lui. Pentru că sunt multe familii, și prin multe înțeleg miliarde de familii pe planetă, care se supun unui astfel de regulament. Prin urmare e vorba de o „concurență” în cel mai capitalist sens al cuvântului. O concurență pentru supraviețuire.

Supraviețuirea fizică a familiei este pusă în balanță cu supraviețuirea ei ca microsocietate. Copilul are nevoie de afecțiune, mai cu seamă când este mic. Nu-și poate permite să stea 8 ore sau mai mult între străini și să iasă nemarcat pe viață din asta. Ajunge copilul să învețe și să-și însușească lucrurile pe care vor străinii să i le pună în minte. Părinții sunt mult prea ocupați și obosiți pentru a putea să mai stea de vorbă cu el. Nu se datorează în exclusivitate feminismului această problemă, dar feminismul a avut un cuvânt greu de spus în asta.

Cine a inventat sloganul acesta cu „egalitatea” între femei și bărbați, ori nu prea le-a avut pe toate acasă și am ajuns la vorba că un nebun aruncă piatra și 100 de înțelepți se căznesc s-o scoată, ori mult rău a vrut să facă și a reușit. Niciodată femeile și bărbații nu au fost egali și nici nu au cum să fie. Egale sunt lucrurile care pot fi înlocuite unul cu altul. Un telefon mobil poate fi egal cu altul. O cărămidă poate fi egală cu alta. Un bărbat și o femeie, niciodată. Două părți care se completează pentru a forma un întreg nu sunt egale mai cu seamă dacă fiecare parte are un alt plan predominant în care se manifestă. Nu au fost și nici nu vor fi vreodată interschimbabili.

Comentarii

pentru complementaritate (1+1= 2 e mult mai frumos decat 1-1=0)

Feminismul a aparut dintr-o nevoie legitima de a putea avea acces la unele drepturi care, odata cu inaintarea societatii (sau, in fine, odata cu modificarile aparute) nu mai putea ramane doar fieful partii masculine. Feminismul e, zic eu, de condamnat in varianta lui radicala, valul anilor 60-70, care aproape a transformat femeia in barbat, anulandu-i ce avea mai frumos - delicatete, slabiciuni specifice, maternitate etc., dar nu si in ceea ce priveste incercarea de a contura o identitate culturala feminina (a se vedea canonul literar de pilda ale carui standarde sunt stabilite in functie de varii subiectivitati la un moment dat si care fac sa se piarda multe contributii valoroase). Indraznesc sa spun ca sunt pentru feminismul care pledeaza pentru complementaritate si militeaza impotriva abuzurilor evidente. Un John Stuart Mill nu poate fi acuzat de ignoranta si, iata, a fost unul din sustinatorii prezentei feminine in societate si altfel decat cea care pazeste vatra (un rol pe care nu il vad ca negativ, fireste). Din pacate suntem invadati de "isme", iar inceputurile bune se transforma in isterii.

Sarbatori fericite! HRISTOS A

Sarbatori fericite!
HRISTOS A INVIAT!

hmm...

Feminismul e definit ca miscare ce susține egalitatea în DREPTURI a femeii cu bărbatul în toate sferele de activitate. A fi egala cu barbatul in orice - e o prostie si o exagerare, dupa cum spuneai si tu. Dar, in Romania nu cred ca s-a ajuns nici macar la conceptul de egalitate in drepturi, de ce sa ne gandim acum ca ar exista vreo exagerare a acestei miscari sociale? nici pe departe!

Inca avem soferi care injura si arata fel de fel de semne cand vad femei la volan, inca se considera femeia ca "indatorata" sa faca toate treburile "de casa". Ea face curat, mancare, cumparaturi, ingrijire copii, iar el, eventual, se uita la tv, cu mana in buzunar, suparandu-se ca e "tinut sub papuc" daca el, dupa o zi atat de "istovitoare" la un serviciu similar, se duce la bere sau sa vada meciul. Inca femeia nu este educata sa-si exercite dreptul de a spune NU in deciziile privind soarta ei si a copiilor - dar asta este deja o alta tema. Violenta in familie este o problema foarte mare, o realitate nedeclarata de prea multe romance din motive culturale. Dreptul la educatie este un drept obtinut de pe urma miscarii feministe, dreptul (!) si nu impunerea de a munci, de asemeni.

Nu, nu cred ca miscarea feminista - asa cum a fost ea initiata in a oferi dreptul femeii sa traiasca uman - nu este indeajuns de puternica in aceasta tara necivilizata sub acest aspect.

imaginea utilizatorului Serafim

Nu știu în ce măsură am reușit

Nu știu în ce măsură am reușit, dar cam așa ceva am vrut să spun.

Lipsa de educație este un lucru foarte rău.
Să pui greutăți mai multe și mai mari în spatele cuiva care deja ducea o greutate este un lucru rău.
Să încerci să schimbi natura unui om obligându-l să se încadreze într-un standard oarecare, aleator, doar pentru că așa ar corespunde filosofiei gândite de cineva, este un lucru rău pentru că-i limitează libertatea.

Altfel spus, da, mișcarea feministă a reușit să facă mult rău, chiar dacă a făcut și lucruri bune. Are un rol istoric important dar social este ceea ce se numește "epic fail". Prin urmare probabil e timpul să renunțăm la ea și să gândim ceva care să fie mult mai bun decât ceea ce a fost.

În rest numai de bine și promit că atunci când o să ies cu Cristi la o bere sau la un meci te chemăm și pe tine și pe Miruna :)

In logica economica ei chiar

In logica economica ei chiar sunt interschimbabili, si in logica economica considerentele pe care le ridici tu nu conteaza (neavind valoare economica - dar daca Sf Petru ar lua o ipoteca pe Rai de la RaiFaissen s-ar schimba bineinteles lucrurile). Cum lumea si-a propus sa traiasca in logica economica, urmeaza ca deosebirile pe care le vezi tu nu mai conteaza pentru dinsii.

Sa lasam pe fiecare sa-si caute fericirea cum s-o pricepe, ceva-ceva tot or gasi ei la capatul drumului.

imaginea utilizatorului Serafim

Mai sunt și câini la stână...

Atâta vreme cât se mai uită lumea în gura mea și la ce dau din taste, eu mai amintesc de faptul că omul nu este echivalent nici măcar cu greutatea lui în aur. Omul are suflet, viață, conștiință și conștiență sau cum or mai considera unii să spună ca să nu se simtă atacați în credința lor proprie și personală. Oricum, asta îl face pe om mai valoros decât valoarea pietricelelor colorate cărora li s-au dat nume de bani, wampum, aur, valori imobiliare sau altele.

Feminismul

Femeia de a lungul istoriei nu avut multe drepturi,era buna doar la bucatarie si la crescut copii.Intre timp lucrurile s au shimbat si au ajuns sa fie cosmonauti sau sa lupte in razboaie ca si cadre militare.Dar parerea mea e ca se exagereaza.

Propunere

Ce propuneţi, Preacuvioase Părinte?

asa bine

5

nu am citit si nu am azit nicinde asa bine argmentat si explicat acest aspect ,atat de lin, adica io sper ca femeile sa nu se mai simta ofensate cand se aminteste de feminism ca fiind o piedica in dezvoltarea armonioasa a familiei si a copiilor.

Frumos spus

5

Foarte frumos spus. De mult timp tot ma gandesc sa scriu un articol despre asta, dar parca niciodata nu am reusit sa-mi gasesc cuvintele potrivite pentru ca mesajul sa fie inteles asa cum e transmis, si nu ca o jignire la adresa unor femei pentru ca, vezi tu, acest feminism oricat ar fi de pervers stie sa se apere. Feminismul nu s-a instaurat doar in lege ci si in orgoliul feminin. Chiar daca feminismul a ajuns un mecanism de inrobire a femeii, aceasta a invatat ca e un lucru onorabil sa fie identice (nu egale) cu barbatul si oricand spui un lucru rau despre feminism femeile se simt jignite.

imaginea utilizatorului Serafim

Ia și scrie articolul :)

În mod evident, oameni diferiți vor spune în mod diferit despre un anume lucru. Dacă te mai interesează încă subiectul, uite pentru mai multă documentare un articol fain de la Cenușă de Trandafir
http://www.cenusadetrandafir.ro/cui-ii-e-frica-de-feminism
și
http://www.cenusadetrandafir.ro/natura-feminismului

Este deocamdată singura revistă de femei pe care pot s-o citesc. Nu sunt chiar întotdeauna de acord cu ce scriu ele dar faptul că discuțiile nu sunt chestii gen Cosmo... :)

Emite conţinut