Dragostea

imaginea utilizatorului Serafim
Versiune pentru tipărire
Your rating: None Average: 5 (248 votes)

Oamenii înțeleg în moduri foarte diferite dragostea. De la ceva incontrolabil la ceva rațional. De la ceva care e plin de capricii la ceva care schimbă oameni. Fiecare dintre noi, cel mai adesea, avem propria înțelegere despre dragoste. Totuși voi încerca să subliniez câteva categorii mari.

Unii oameni văd dragostea ca pe ceva ce vine și pleacă. Ceva plin de capricii necontrolabile, jocuri ale inimii. Într-o lume libertină, acesta este cel mai simplu mod de a privi dragostea. Chiar justifică unele lucruri pe care le facem iar apoi putem spune „ah, inima bat-o vina”. O abordare mai degrabă de conveniență. Își face simțită prezența în concubinaje care încep să devină aproape o normă socială.

Alții consideră că dragostea este ceva ce poți da și lua după bunul plac. Expresii de genul „dacă faci asta nu te mai iubesc” sunt destul de întâlnite. Am întâlnit aceste lucruri spuse în special copiilor sub formă de alint sau de glumă. Totuși în ultimul timp apare tot mai des sub o altă formă. Cât timp îl sau o iubești? Care este punctul în care spui „ajunge”? Când te bate? Când te înșeală? Când te plictisești? Este foarte răspândită în ziua de azi această viziune asupra dragostei. Este susținută de tratate din ce în ce mai multe despre psihologia familiei și despre ce este permis și ce nu. Se vede în divorțuri și despărțiri.

Există oameni care spun că odată ce iubești pe cineva asta nu se mai poate schimba. Dacă iubești pe cineva, acel moment în care spui „ajunge” nu poate veni niciodată. Dacă se poate schimba, nu a fost dragoste. Nu poți schimba dragostea. Nu poți lua înapoi ceea ce e făcut să nu cunoască înfrângere și limite. Este o abordare mai degrabă romantică pe care nu am întâlnit-o decât în filme și în cărți. Unii însă vor să se considere romantici chiar și în concubinaje și divorțuri și spun „mi s-a părut că te iubesc dar m-am înșelat”.

Există și oameni care spun că dragostea nu moare niciodată, referindu-se la faptul că dragostea nu este vremelnică. Dragostea este unul dintre puținele lucruri pe care le luăm dincolo de moarte și dincolo de sfârșitul lumii, oricând va fi acela. Aceasta este o înțelegere mult peste ideea comună de dragoste. Dragostea nu cade niciodată nu se referă numai la faptul că nu poate fi învinsă în dragostea pentru ceilalți membrii ai familiei ci nici măcar stăpâniile și începătoriile întunericului nu o pot birui. Diferența între dragostea dintre soți și dragostea ca mod de viață, dragostea pentru toată lumea, este ca și diferența între un foc pe care-l faci ca să te încălzești și un soare care încălzește o planetă. E tot foc, e tot căldură, are aceeași fire, e diferență doar de dimensiuni. Un foc mare a fost la început foc mic. Nu poți spune că iubești pe Dumnezeu dacă nu-ți iubești aproapele.

Comentarii

Mai bine zis (mai aproape de

Mai bine zis (mai aproape de realitate adica): "oamenii NU inteleg dragostea, dar in moduri diferite" :D

DRAGOSTEA ESTE VESNICA

Dragostea ne
Ridica
Acolo unde
Gandul doreste
Obladuire
Sfanta
Traire
Evlavioasa
Adevarata

Existam ca
Sa invatam a
Trai cu adevarat in
EL

VIATA
Este
Simpla si
Numai in
IUBIRE
Cred ca traim cu
Adevarat

Falsele
Iubiri
Iubirile surogat ce
Ne sunt
Daruite de tot
Ce inseamna mass-media ne
Aduc intunericul

Din acei slujitori intunecati
Umilindu-ne in noi insine
Miluind pe cei care
Ne sunt dusmani vom
Exista curat
Zilele vor fi pline de bucurie sfanta
Emotiile acelea false se vor topi in
Umilinta curata

EL si noi
Suntem
Tot ceea ce
Este necesar pentru a

Vietui
Esti aici
Si acum pentru ca
Ne doreste
IUBIREA
Cugetand/crezand existam...

Nu numai in filme...

Imi pare rau sa te "dezamagesc" Serafim... O iubire fara "ajunge" si care nu cunoaste limite si infrangeri, traiesc eu de 11 ani. Dar, in desele noastre discutii, ne gandim ca suntem atat de diferiti fata de ceilalti pe care-i vedem in jurul nostru, incat am ajuns la concluzia ca o dragoste ca a noastra e un lucru extrem de rar! intr-adevar, un om care nu se iubeste pe sine si pe cel de langa el, nu poate iubi pe nimeni. Nici macar pe Dumnezeu...

imaginea utilizatorului Serafim

Mă bucur

Mă bucur mult de astfel de "dezamăgiri" :)

Să vă iubiți mereu și să-i molipsiți și pe alții care nu mai cred că dragostea este posibilă :)

Sufletul si dragostea sunt vesnice

Din punctul meu de vedere, un om care considera ca nu mai exista dragoste, este un om cu sufletul inghetat sau mai rau, mort... Si sufletul se spune ca traieste vesnic si ar trebui sa tina in el dragostea o vesnicie...

imaginea utilizatorului Serafim

Mai sunt...

Mai sunt și care au uitat. Dar se vindecă ei încet, încet. Nu de alta dar n-are întunericul putere asupra luminii :)

Serafim ...

Dar nu am zis ca nu-i posibila ci un instrument implementat in mintile noastre :)

imaginea utilizatorului Serafim

Pentru anumiți cititori...

Pentru anumiți cititori se pare că trebuie să pui și dicționar odată cu postările. Poi bagi lumea-n ceață așa... :)

Emite conţinut