Distrugem sau schimbăm?

imaginea utilizatorului Serafim
Versiune pentru tipărire
Your rating: None Average: 5 (239 votes)

De-a lungul timpului au existat diverse granițe contestate și prin urmare multe conflicte. Cyrus cel Mare a vrut să aibă toată lumea și a cam luat tot ce i-a stat în cale până când a dat de Tomiris care i-a curmat brusc ascensiunea săturându-l definitiv de sânge. Romanii au vrut Mediterana și nu s-au oprit doar la ea. Rușii au vrut Basarabia, și au luat-o. Doar că granițele țărilor nu sunt singurele care ajung să fie contestate. Există granițe culturale și spirituale pentru care se duc lupte mult mai aprige.

De exemplu, Stalin a știut că nu poate stăpâni Basarabia și nordul Bucovinei doar pentru că așa vrea. Prin urmare, a adus etnici ruși în Basarabia și a strămutat români de acolo în Siberia pentru a sparge conștiința națională. Cât de mult a reușit sau nu, vedem aruncând o privire dincolo de Prut.

Dar să dăm exemple mai puțin sângeroase. Când Norman Cuceritorul a luat ceea ce astăzi numim Anglia, a impus ca limbă oficială franceza. Motiv pentru care câte un oarecare vorbitor nativ de limbă engleză mai spune și în zilele noastre că francezii nu au un cuvânt pentru „entrepreneur”, neștiind săracul că tocmai de la francezi au luat cuvântul. Există lingviști care susțin că majoritatea cuvintelor din engleza uzuală sunt de origine franceză. Cele mai folosite cuvinte provin de la cei pe care au obiceiul să-i ridiculizeze cu orice ocazie.

Statele unite au ajuns să fie conduse de foștii sclavi pe care i-au adus să lucreze pe plantații, Franța și Anglia au ajuns să fie invadate de colonii, una de algerieni alta de pachistanezi. România va ajunge în curând să aibă populație majoritar țigănească. Și nu spun asta cu părere de rău. Toate cele ce se întâmplă, se întâmplă pentru că așa au fost îngăduite. Pentru ca cei mari să primească lecții de smerenie de la cei pe care i-au călcat în picioare.

Dar mai bine să trecem la lucrurile care contează. Atunci când creștinismul a început să fie cunoscut pe pământul vechii Dacii care tocmai se transforma în România fără să-și dea seama, multe dintre obiceiuri și sărbători erau, evident, păgâne. Drăgaica sau Sânzienele au fost sărbători agrare închinate unor puteri care făceau roadele să se coacă mai repede. Sărbătoarea nu a fost desființată ci a fost comutată în serbarea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul care coincide ca dată cu sărbătoarea veche. Anul nou, a devenit slujba de Sfântul Vasile cel Mare. E drept că la ora actuală oamenii încă mă mai întreabă ce am făcut de Revelion pentru că așa l-au schimbat unii care au crezut că pot conduce lumea nivelând totul în cale.

În general este mult mai ușor să schimbi direcția unui lucru, oricare ar fi el, decât să-l anulezi. E mai ușor să convertești decât să omori. E drept că unii probabil nu vor fi de acord cu această afirmație dar ei nu știu ceea ce am aflat noi despre viață și despre moarte și despre faptul că nu mor caii când vor câinii. Încercarea de a omorî ceva este întotdeauna sortită eșecului. Pentru că fiecare om, fiecare neam, fiecare etnie are câte un înger care stă de veghe. Dacă nu ești de acord cu cel din fața ta, asuprirea lui nu va face decât să aducă pedeapsă peste pedeapsă. Convinge-l și ai câștigat un frate. Iar pentru cei care știu să aprecieze ce înseamnă un frate adevărat, acest câștig va fi mai mult decât toată lumea.

Comentarii

da' de ce sa scapam de tigani?

De ce sa speram intr-o mortalitate a lor? (vezi ca anticorpii nu se obtin intr-un glob de sticla lipsit de microbi)
Ii meritam pe tigani cu varf si indesat tocmai pt avorturile facute de noi. Am dorit un trai usor lipsit de griji. Pai uite ca il avem: putini copii, putine griji, putine obligatii; rezulta: PUTINE DREPTURI. Am dorit sa ne distram cat se poate de mult, sa ne traim viata :D Pai nu ne distram? Ba da: pe seama noastra; si ce mai radem.... De ce ne plangem acum ca nu ne place sa devenim minoritari in propria tara, ca nu ne convine sa ne conduca tiganii, tatarii ori alte natii sau si mai rau: romani parveniti si inculti vanzatori de tara? Sa ne placa; deoarece nu am fost in stare sa facem altceva mai bun, exact asta meritam. Si inainte de a mai gresi sa gandim de 7 ori inainte la posibilele consecinte ce vor lua nastere in timp.

imaginea utilizatorului Serafim

Ba io n-am zis așa

Eu nu am spus să scăpăm de țigani sau de alte neamuri. Dar chestia cu "să ne placă" îmi sună cumva ca textul unei asistente medicale la o maternitate de aici din Iași care, în timp ce o femeie era în durerile nașterii, îi striga "Ți-a plăcut când te-a călărit ăla? Acuma să-ți placă și asta! Ce te vaieți?"

Da, greu cu compasiunea când nu e vorba de pielea personală. Și nu spun de dumneavoastră. M-am folosit și eu de firul discuției pentru a-mi aminti unele lucruri. Mai fac și de astea :)

Apropo de microbi și imunitate și multe altele de felul acesta, am văzut țigani care-și aruncă copiii nou născuți în zăpadă dacă s-au născut iarna. Și nu prea am avut ocazia să văd mulți cu guturai. Dar poate cineva care lucrează prin spitale (și sunt câțiva dintre cititorii acestui sit) ar putea să ne spună mai multe.

Și uite așa am deviat de la subiectul articolului. Omorâm sau convingem? :)

Templele şi cetăţile dacilor

Templele şi cetăţile dacilor au fost dărâmate piatră cu piatră. La Troia grecii au procedat la fel. Se pare că demolările trebuie să mascheze frica şi ura contropitorilor în faţa curajului şi dârzeniei.
O substituire nelalocul ei este cea din Pluguşor unde "bădica Troian" devine "bădica Traian".
Traian a fost un cotropitor sângeros, care nu avea habar de arat ogorul.

o romanca da nastere la 1,3

o romanca da nastere la 1,3 copii, o tiganca da nastere la 3,1 copii in prezent. nu le trebuie tiganilor 50 de ani sa fie majoritari in ritmul asta, daca inmultim un procent din populatie de 16-20% in prezent de etnie tigani X raportul de 3 la 1, ajungem la o durata de aprox. 20-30 de ani. poate ne scapa mortalitatea crescuta in randurile tiganilor din cauza conditiilor de igiena precare si speranta de viata care e sub medie, desi s-au emancipat si ei in ultima perioada.

Emite conţinut