Concurs de proză arhiscurtă ortodoxă (PAO)

imaginea utilizatorului Serafim
Versiune pentru tipărire
Your rating: None Average: 5 (293 votes)

Există câțiva oameni care scriu în blogosfera ortodoxă românească. Există destul de mulți cititori și comentatori pe aceste bloguri. M-am gândit că poate n-ar fi rău să ridicăm puțin ștacheta calității scriituri într-un mod care să nu dezavantajeze pe cei care nu se pot urni să scrie mai mult de 2-3 rânduri. Iată despre ce este vorba. Călin Hera a încercat să definească ce anume e aia Proză Arhiscurtă (verificați link-urile pentru lămuriri). Pe scurt, e un text de maxim 500 de semne. Evident, textul poate fi orice, de la poezie la bancuri, dar nu chiar orice poate fi considerat literatură.

De aceea, m-am gândit să organizez un concurs pe această temă. Iată ce trebuie să faceți dacă doriți să participați. Scrieți un text de maxim 500 de semne, incluzând spațiile și semnele de punctuație, fără să socotim titlul și link-uri sau ce mai urmează după el. Postați-l pe blog-ul propriu sau pe situl pe care aveți obiceiul să publicați și puneți sub textul participant mențiunea „Particip la Concursul de proză arhiscurtă ortodoxă (PAO)” cu link către această postare. Eventual, puteți lăsa și un comentariu aici cu link către postarea cu pricina ca să vă asigurați că o văd. În cazul în care vă ocupați mai mult cu cititul și comentatul textelor și nu aveți site/blog propriu, publicați textul cu care vreți să participați la concurs sub formă de comentariu la această postare.

Deși se numește „proză arhiscurtă”, textele dumneavoastră pot fi poezii, cugetări, rugăciuni, foarte scurte povestiri sau pilde, chiar și glume, în general cam orice fel de text scurt, cu condiția să fie original.

Nu intră în concurs textele care au mai mult de 500 de semne (inclusiv spațiile și semnele de punctuație) sau care sunt postate pe alte situri/bloguri fără link către această pagină. De asemenea nu intră în concurs textele care nu au conținut creștin ortodox. Această triere o voi face eu dacă va fi cazul. E adevărat că este creștinește să admiri zăpada de afară dar dacă asta este tot ce conține textul, nu va participa la acest concurs.

Perioada de desfășurare a concursului este de azi, până în data de 31 ianuarie 2011 orele 23:59 inclusiv. Vom folosi data serverului pentru a delimita comentariile postate în data de 31 ianuarie și cele din 1 februarie sau mai târziu.

Premiile. Păi să dăm și premii. Premiul întâi, 300 RON, premiul al doilea 200 RON, premiul al treilea 100 RON. Vă rog asigurați-vă că postați cu o adresă de email validă ca să vă pot contacta în vederea premierii. Premiile sunt puse la dispoziție de un creștin pravoslavnic iubitor de literatură care dorește să rămână anonim.

Puteți participa cu mai mult de un text. În felul acesta o singură persoană poate primi două sau chiar toate trei premiile dacă ocupă primele trei poziții cu trei texte diferite.

Juriul îl voi desemna după încheierea perioadei de trimitere a textelor deoarece nu vreau să nedreptățesc pe nimeni luându-i dreptul de a participa la concurs. Nu va intra în juriu nici unul dintre participanți și nici rudele lor apropiate. Voi căuta 3 persoane neparticipante la concurs, cu simț literar care să aprecieze scrierile dumneavoastră și să le puncteze în așa fel încât să avem un clasament cât mai corect posibil. În cazul în care nu vor putea fi delimitate clar locurile 1, 2 și 3, voi apela la o a 4-a persoană pentru a completa juriul și așa mai departe până când delimitarea va deveni clară.

Clasamentul final și câștigătorii vor fi anunțați într-o altă postare, tot pe acest sit. Chiar dacă nu credeți că aveți „condei” încercați să scrieți ceva frumos și anunțați-vă și prietenii, poate vor câștiga ei concursul și vor împărți și cu voi o ciocolată, un pahar de vin sau factura la încălzire, de la caz la caz.

Adăugire 24.12.2010: Revista OrthoGraffiti (http://www.orthograffiti.ro/) oferă 5 premii speciale independente de premiile deja anunțate constând în abonamente pe 5 luni la revistă și publicarea textelor alese de ei. Juriul pentru aceste premii este separat și este compus din redacția revistei. Este vorba despre o revistă ortodoxă pentru tineri (gimnaziu, liceu și nu numai) cu probleme și articole specifice vârstei. Sper ca aceste noi premii să vă facă să scrieți mai mult și mai frumos.

Adăugire 1 februarie 2011: Concursul s-a încheiat. Urmează să retriez textele și să le dau pe mâna juriului. La ora asta încă nu știu cine este eligibil pentru juriu și cine nu dar aflu eu acuși. Salvați adresa acestei postări în cazul în care nu o aveți. Tot aici voi da și link-ul către anunțul cu textele câștigătoare. Până atunci, zile senine și fericire vă doresc tuturor.

Adăugire 16 februarie 2011: Au fost anunțate nominalizările și premiile la adresa http://www.serafimpantea.ro/2011/02/16/concurs-de-proza-arhiscurta-ortod...

Comentarii

Rugaciune

Doamne, iarta-mi nepasarea
Doamne, iarta-mi delasarea
Nu ma rog , si-ar trebui
Simturi sa le am faclii.

Amanarea e-o povara
Omul sta pan’ o sa moara
SI atunci el se trezeste
Si vede unde greseste.

Din pacate, e tarziu
Pentru sufletul zurliu.
Doamne, da-ne azi putere
Viata noua sa incepem!

http://florina.megablog.ro/2011/02/01/rugaciune/

Ruga catre Sfanta Treime

Doamne, Iisuse Hristoase si Duhule Sfinte, Te rog sa ai grija de mine, sa fiu un copil cuminte, destept si credincios. Imi pare rau ca uneori am uitat ca ruga sa o spun. Fara Tine nu putem Trai si face nimic, deci ajuta-ne! Da un acoperis oamenilor sarmani si mancare celor infometati. Iti multumesc pentru familia si colegii pe care mi i-ai dat. Te rog sa ma ajuti sa traiesc ca un adevarat crestin pana la sfarsitul vietii mele!

Autor: Teleasa Miruna, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a IV-a A.

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/30/ruga-catre-sfanta-treime/

concurs;poem scris in oct.2010, cand fiul meu avea 1an+4luni

MINUNEA

Fiul meu înseamnă
o minune.
O minune frumoasă,
o minune cu sens
mai mult decât alte minuni.
De existenţa şi darul lui
încă nu-s conştientă deplin;
cu fiecare părticică din viul meu,
cu fiecare stea de pe cerul meu
aş vrea să mă bucur
şi să mulţumesc.

El există şi-atât.

El e din mine,
din tatăl lui,
dar şi de Sus,
de la Domnul Iisus.
S-a cuibărit temporar…
Îşi va mai aminti vreodată
cum i-a fost
în sinele meu de carne?

M-am lăsat locuită,
cu dor l-am dorit,
l-am născut în dureri,
precum spune
Cartea cea Sfântă.

O cale lactee ne leagă şi-acum
de şaisprezece luni…
Clipă, lasă-mă să ţi-l fur
cât mai mult!...

imaginea utilizatorului Serafim

Frumos poem

Frumos poem dar este prea lung pentru acest concurs. 615 semne.

Să vă trăiască și să vă bucurați de el.

Rugaciune

Doamne Dumnezeul nostru, Cela ce esti in Treime inchinat si slavit, cu smerenie Te rugam sa ne dai sanatate, sa ne luminezi mintea pentru invatatura, sa ne indrumi pe calea cea buna, sa ne daruiesti spor in cele de folos noua, pace si iubire pentru semenii nostri. Fa ca viata noastra pe acest pamant sa fie lina si frumoasa, iar la sfarsit sa avem parte de lumina Ta nepieritoare.
Iti multumim pentru toate cele primite in dar de la Tine!

Autor: Mayer Calin, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a IV-a A.

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/31/rugaciune-3/

Am fost odată Am fost odată

Am fost odată

Am fost odată într-o lume ciudată.
Unde nu era nici lumină, nicio ființă.
Și atunci m-am întrebat:
Eu de ce mai exist, dacă sunt singură pe lume?
Și nimic nu mă înconjoară?
Iar atunci, mi-ai dat un semn.
Ai trimis un înger care mi-a spus:
”Dumnezeu e cu tine, draga mea.
Doar credința te va ajuta!”
Și am crezut în Tine.
Și mi Te-ai arătat.
Prin lumina și oamenii
Care de atunci m-au înconjurat!
Ți-am spus vreodată,
Că ești persoana cea mai importantă?

Autor: Moldovan Cristina Maria
Clasa: a X-a
Scoala: Grup Scolar Lucian Blaga, loc.Reghin, jud.Mures

Îți mulțumesc Îți mulțumesc

Îți mulțumesc

Îți mulțumesc că mă lași să văd cum soarele răsare,
Îți mulțumesc că mă lași să miros iz de primăvară,
Îți mulțumesc că mă lași să aud cuvintele Tale,
Îți mulțumesc că mă lași să gust din fructele de vară,
Îți mulțumesc că mă lași să simt atingerea mamei mele.
Doamne, ți-am mulțumit eu îndeajuns pentru simplul fapt că mă lași să trăiesc,
Să mă bucur de tot ce mă înconjoară și să iubesc?
Îți mulțumesc că exiști.
Îți mulțumesc că mă iubești.

Autor: Moldovan Cristina Maria
Clasa: a X-a
Scoala: Grup Scolar Lucian Blaga, loc. Reghin, Jud.Mures

Alerg Alerg cu picioarele

Alerg

Alerg cu picioarele goale pe tăciunii fierbinți. Carnea mi se pârjolește la căldura infernală, insă simțurile mele au amorțit. Năuc, fug fără o direcție anume. În zare, doi ochi roșii sclipesc sfidători. Aerul rece și greu îmi înăbușe respirația. Mintea nu mai e cu mine, iar pe dinăuntru mă topesc. Mă sting, mă pierd, însă Te caut.
”Doamne, unde ești!? Salvează-mă din ghearele vrăjmașului și fă-mă din nou om. Pe vecie. Căci una și mare este împărăția Ta, iar eu vreau să fac parte din ea.”

Autor: Moldovan Cristina Maria
Clasa: a X-a
Scoala: Grup Scolar Lucian Blaga, loc. Reghin, jud. Mures

participare concurs PAO - 5

Pocainta ceruta (scrisoare)

Sunt bine acum.
Dupa vremea lacrimilor din mandrie
la gandul ca am cazut de-atat de sus
a venit si clipa dezgolirii
cand m-am izbit cu privirea de propriile fapte
pana cand durerea s-a facut mai dura ca marmura
si sangele sufletului, prunc injunghiat
in a doua zi de Craciun,
s-a scurs prin ochii mei
amestecat cu plansul cel drept

atunci L-am auzit pe
Domnul Atoateiertatorul ridicandu-ma
cu nesfarsita dragoste inapoi
pe drumul spre casa.

Sunt bine acum, prietene
si-ti multumesc o eternitate
pentru rugaciuni.

imaginea utilizatorului Serafim

Lung

514 semne.

Ati spus, daca am inteles eu

Ati spus, daca am inteles eu bine, ca nu intra la numaratoare si titlul. Daca e asa, poate fi scos. Fara el sunt daca nu ma insel 498 de caractere. Astept replica dv, pentru ca in caz contrar sa o mai lucrez cat mai e timp.

imaginea utilizatorului Serafim

Da, nu intră titlul

Nu intră titlul la numărătoare. Dacă "Sunt bine acum." este primul vers și "Pocainta ceruta (scrisoare)" este titlul sunt 514 semne. Dacă "Sunt bine acum." este titlul, sunt 498. Luați-l de aici de pe site și dați paste în ceva de numărat semnele, apoi îmi spuneți cum rămâne.

Aveati dreptate, va rog sa ma

Aveati dreptate, va rog sa ma iertati, facusem contorizarea in word, care nu am inteles de ce numara dupa alta regula caracterele decat pe word counter. Oricum, nu mai are importanta - uitati aici varianta retusata.

Pocainta ceruta (scrisoare)

Sunt bine acum
Dupa vremea lacrimilor din mandrie
la gandul ca am cazut de-atat de sus
a venit si clipa
care m-a izbit cu privirea de propriile fapte
pana cand durerea s-a facut mai dura ca marmura
si sangele sufletului, prunc injunghiat
in a doua zi de Craciun,
s-a scurs prin ochii mei
amestecat cu plansul cel drept

atunci L-am auzit pe
Domnul Atoateiertatorul ridicandu-ma
cu nesfarsita dragoste inapoi
pe drumul spre casa

Sunt bine acum, prietene
si-ti multumesc o eternitate
pentru rugaciuni

imaginea utilizatorului Serafim

499 :)

Se califică mai departe.

Nu m-am putut abtine sa nu

Nu m-am putut abtine sa nu adaug si acest ultim comentariu pentru ca, poate eronat, ceva din tonul penultimului dv. comentariu m-a facut sa simt ca v-am suparat cu ceva. Daca gresesc nu-i nimic, poate sunt eu prea sensibiloasa, daca insa nu? Si atunci m-am mai uitat o data prin poezie si m-am gandit ca poate imaginea versurilor 7-8 vi s-a parut prea dura. Si as vrea doar sa adaug ca in intentia mea a fost sa arat cat de ingrozitor poate pacatul sa ucida sufletul asa cum mercenarii regelui Irod au pornit masacrul inocentilor, pomeniti, iarasi daca nu ma insel nu-i asa, "in a doua zi de Craciun".
Repet, probabil ca nu era nevoie de aceste lamuriri dar pe de alta parte am vazut aici multe scrieri apartinand unor suflete aflate la varsta curatei adolescente ba chiar copilarii, si m-am gandit ca poate e bine sa adaug toate acestea, sa nu smintesc pe nimeni.
sper ca nu ma descalifica postarea de comentarii la propria poezie:)

Concurs

Privesc spre cer,
L-aud, e El,
E Tatal Cel Ceresc,
E Dumnezeu.

Ingerii-mi soptesc,
Ei ma iubesc.
Trimisi de Dumnezeu,
Tatal Cel Ceresc.

Si-mi canta-n cor,
Ma-nalt usor,
Ei ma iubesc,
E Dumnezeu.

Va las acum,
ma-ndrept incet,
spre El,
Tatal Cel Ceresc.

Ingeri ma calauzesc,
Pe drumul meu,
spre El,
E Dumnezeu.

O vad, e Nascatoarea cu-al sau prunc,
M-asteapta, o s-ajung,
O, dragii mei eu va iubesc,
E Tatal Cel Ceresc.

Concurs_2

Prin nori de ceață
Crucea de pe Caraiman
se-arată-n vale –
Te răstignim, Doamne, vai!
zilnic, dar nu ni-i de-ajuns

Florentina Loredana Dalian

Duhovnicul (III)

Sfinţia Sa este mereu gata să mă asculte şi să mă primească în îmbrăţişarea sa de tată duhovnicesc, din care simt atâta putere sufletească câtă forţă are un urs din pădurile carpatine. De altfel, pe lângă Părintele sunt ca un iepure fricos în faţa unui urs care numai în poveşti apare, şi în loc să mănânce urecheatul, îi dă prieteneşte laba şi pe deasupra şi un stup cu miere, ba chiar îl şi invită la ceai în bârlogul său.

Duhovnicul (II)

Oprit de destin în locul în care se leagă sforile între tărâmul duhovnicesc şi cel lumesc, Părintele duhovnic trece uşor pe partea de dincolo, unde se îmbracă în straie împărăteşti şi coboară în fiecare duminică pe Hristos din cer în sfântul altar. Ochii săi mereu trădează balansarea aceasta care o face cu dibăcie pe acea sfoară dintre tărâmuri, reuşind să aducă multe suflete vândute acestei lumi la poarta credinţei.

Duhovnicul (I)

Tatăl meu duhovnicesc este înzestrat cu o dragoste profundă faţă de aproapele, aidoma unui ocean ale cărui ape trăiesc numai sub Lumina veşnicului soare. Virtuţile sale: înţelepciunea, dăruirea de sine, curajul, mărinimia împreună cu ceilalţi talanţi pe care I-a primit de la Dumnezeu sunt oaza care îmbrăţişează malul acelui ocean ce sălăşluieşte în sufletul Sfinţiei Sale. În apele lui eu mă spăl de deznădejde şi de frică, cu fructele acelei oaze hrănesc pocăinţa şi smerenia mea.

participare concurs PAO - 4

Moina zilelor din urma (fragment)

In tara mea si tara ta, semene
plang copii ajunsi jertfa inainte de vreme
cand oamenii dorm
ca o trista stafie
a orasului gol
pe strazi stramtorate scaldate-n vapori
de urgie.

In tara mea
cineva
sub suflul fierbinte-al tradarii
adulmeca-n panda
Si-n molia serii
ca pe sange sufletul.

Cineva si-a facut
Din cuvinte bordeluri scolite
cand oamenii dorm linistiti
pe morminte,
si mortilor le e tarana grea de uitare
aici jos prin pustiul de fiare.

participare concurs PAO - 3

Unele lucruri

Unele lucruri nu se cer intelese
trebuie doar parasite
asa cum sufletul paraseste locul crimei
sau noaptea minuta zorilor.

Unele lucruri nu trebuie intelese
ele se cer direct parasite
cum paraseste lumina
o lumanare stinsa.

participare concurs PAO - 2

Înţelegere

Sa presupunem doua amintiri
ca un dialog imaginat:
un cuvant care rascumpara totul
si tacerea care i-a urmat.

Sa presupunem doua amintiri
si inca-o borna jumatate,
intr-un cvartet neterminat:
un cuvant care tamaduieste totul, o mana intinsa
si tacerea care i-a urmat.

Sa presupunem ziua de azi,
un glas in rugaciune
si tacerea care l-a precedat

Firesc

Într-un moment de linişte
ce pluteşte
ca un balon de săpun
printre roţi de maşini
Doamne
vreau să-ţi spun
mi-e dor de Tine

participare concurs PAO

Rostuiri

Doamne, da-mi un arc
sa ma fac sageata
da-mi un pahar
sa-i fiu insetata

da-mi doar un cuvant
sa ma fac multumire
da-mi Doamne o tampla
sa-i fiu adormire,

Fa-ma Doamne trunchi
si da-mi ape multe
sa ma fac o vasla
sa ma fac o punte

Da-mi Doamne o cruce
ca sa ma fac umar
fa-ma apoi privire
rana sa ti-o numar

Da-mi Doamne genunchi
sa fiu iar cadere
sa ma fac mormant
sa-i fii inviere

si peste ea toarna
har si nestemata
si-un sirag de lacrimi
sa fiu lumea toata.

imaginea utilizatorului Serafim

Bună serie :)

A 4-a poezie din această a treia serie (Iubesc o floare,iubesc un crin) se pare că are 507 semne. A 9-a (E vorba de Viață) are 509 semne. În rest e bine. Poate le modifici și pe astea până deseară ca să se califice mai departe. Sau poate le lași așa. Cum vrei :)

Nu inteleg ce se

Nu inteleg ce se intampla....Le-am numarat inca o data si mie imi arata pana in 500 de semne la ambele. :) Mai puteti verifica Sf.Voastra inca o data, va rog ?

imaginea utilizatorului Serafim

Le-am mai numărat...

Luate, puse în editor de texte chior ca să piardă orice formatare, scoase liniile goale și tot atâtea semne mi-au ieșit. 507 respectiv 509. Vezi http://www.wordcounter.net/

Dacă am greșit eu ceva, corectăm.

RAIUL

Raiul este in tine si in mine este tot ceea ce avem mai bun
ADEVARATA DRAGOSTE este vesnica fiindca se numeste DUMNEZEU
Inimile noastre au nevoie de inconfundabila si rara
UMILINTA este prea multa mandrie in jurul nostru si in noi sa chemam
LUMINA LUMII in ajutor sa o dorim in adancul nostru impatimit

Concurs

În Grădina Ghetsimani

În Grădina Ghetsimani,
Doamne, singur Te-ai rugat;
Iuda, socotindu-şi banii,
Cu sărutul Te-a trădat.

În Grădina Ghetsimani,
Ucenicii Te-au lăsat,
Când Tu, nu să-Ţi lase anii,
Trist, pe Tatăl l-ai rugat,

Ci să-Ţi dea puteri de-a duce
Şi tăria de-a-ndura
Chinurile de pe Cruce,
Pentru dragă turma Ta.

În Grădina Ghetsimani,
Uneori, mă simt şi eu,
Printre lacrimi şi metanii,
Trist, rugând pe Dumnezeu,

Cu credinţa că aude
Şi-nţelege că-L iubim,
Să ne ierte pe noi, iude
Ce mereu Te răstignim...

Florentina Loredana Dalian

cautare

Intr-o lume destrămată
Ne întrebăm ce căutăm?
Şi de atâta căutare am uitat de Dumnezeu!

Prof. Mujdei Mariana
Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Asachi’’ Iaşi

ingeri fara aripi

Elevă: Bădărău Mihaela
Clasa : a IX-a E
Profesor coordonator: Mujdei Mariana
Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Asachi’’ Iaşi

Cu adevărat viaţa este plină de momente fericite sau mai puţin fericite, obstacole care trebuie să le trecem prin luptă, credinţă în Dumnezeu şi să nu căutăm alte căi de rezolvare şi mai ales să apelăm la consumul de droguri.
Suntem în secolul în care drogurile îşi arată cu adevărat existenţa.
Victor Hugo, un renumit scriitor francez afirma că: ,,Cel ce îşi stăpâneşte patima sa este mai puternic decât conducătorul de oaste care cucereşte o cetate!’’

poezie religioasa

,,Ziua rugăciunii’’

Elevă Hriscu Andreea
Clasa a IX-a E
Profesor coordonator Mariana Mujdei
Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Asachi’’ Iaşi

E zi de sărbătoare şi clopotele bat
În sat lumea se-adună şi cântă ne-ncetat,
Ei laudă pe Domnul la Sfânta Liturghie
Lângă o întreagă parohie.

Cugete-mpletetite,
Inimi unite
Gânduri rătăcite,
Ele acum regăsite.

Trimisul pe Pământ
Păcatele le iartă,
Şi cu un consimţământ
Creştinul se-nchină.

Tratăm cauza sau consecinţa?

Sunt basarabeancă, trăiesc într-o mică republică în care, de când mă ţin minte, există două mitropolii. Cetăţenii acestei republici sunt "eminenţi" la hulirea preoţilor şi ierarhilor ortodocşi. Când am atins vârsta maturităţii, am înţeles şi eu de ce. Şi mai rău mi-a stat când am conştientizat prăpastia între ortodocşii de dincolo şi dincoace de Prut. Poate basarabenii nu sunt vrednici de mai mult? Şi dacă nu?
Să lăsăm, oameni buni, unirea teritorială şi hai să facem mai întâi unirea spirituală.

Să nu mai vorbim despre Ortodoxie, căci...

Astăzi se vorbeşte mult, dar nu se mai trăieşte Ortodoxia: părinţii aleargă să-şi boteze copiii, dar puţini ştiu rostul acestei Sfinte Taine; tinerii fug să se cunune, dar nu mai respectă binecuvântarea de a „fi un trup”abia după aceasta; toţi cheamă preotul atunci când moare cineva, dar nici unul nu se roagă pentru sufletul celui adormit.
Este timpul să închidem gurile şi să tragem cu sapa în grădina faptelor noastre creştineşti. Este puţin, şi totuşi destul pentru El.

Participare la concursul de proza arhiscurta ortodoxa

Păcate convertite!

Ucide patimile pentru ca sufletul tău se va naște în Dumnezeu!
Pârăște-l pe diavol Lui Dumnezeu printr-o spovedanie sinceră!
Iubește arginții virtuților și ai faptelor bune pentru a-ți agonisi comoară în cer!
„Pierde timpul” în convorbire permanentă cu Dumnezeu!
Laudă-L neâncetat pe Tatăl Ceresc pentru că el ți-a dăruit cel mai prețios cadou: VIAȚA!
Zgârcește-te la vorbe deșarte!
Lenevește-te la lucrurile nefolositoare!
Fură înțelepciune de la cei vârstnici!
Îmbată-te de cuvintele Sfintei Scripturi!

de Raluca Stavriu

Bucurati-va neincetat!

Bucurati-va neincetat
uimiti suntem atunci
cand ceva deosebit ni se intampla
uitam ca la EL totul este posibil
ridicand privirea
ascultand
tacerea
iubirea devine
-
viata
adevarata in

noi care
existam pentru a
iubi si a
ne bucura
crezand
existand
trup si suflet in
adevarata
taina devenim vesnici
!

♥♥♥

imaginea utilizatorului Serafim

Frumos dar lung

504 semne. Cu puțin peste limită.

concurs de proza arhiscurta ortodoxa

Chemare

Cu sufletul amar,
Tanjind dupa alinare
Imi plec capul Doamne inaintea Maririi Tale.
Nu merit s-asculti a sufletului meu strigare
Caci ani de-a rand eu n-am simtit a Ta chemare
Si surd am vrut sa fiu si m-am ascuns in desfatare.
Am fost slab si temator,
Caci calea Ta mi se parea o prea grea incercare.
Acum tu mintea mi ai deschis,
Acum am inteles.
Tu vrei ca eu doar sa iubesc.
Tu nu imi ceri perfect sa fiu,
Cum nici Adam n-a reusit sa fie,
Tu imi ceri doar sa respect porunca de iubire.

Credinta

Un copil credea ca stelele,
Pe inserat, se prind de cer,
Si in zori, precum hainele,
Se desprind ca din cuier.
Timpul a trecut, baiatul
Inca era un visator,
Credea c-al lui va fi Cerul,
Credea ca e nemuritor.
Scria... si-n poezia lui,
Oamenii aveau cate o stea
Si in vremea sfarsitului,
Steaua ii calauzea.
Cand, in sfarsit, ii veni si lui randul,
Moartea nu-l inspaimanta,
Credea ca al lui va fi Cerul,
Eternitatii il va incredinta!

concurs de proza ultra scurta

Traim intr-o lume in care nu suntem egali decat in fata lui Dumnezeu.Traim in minciuna pentru ca doar el vede ce este in sufletul nostru.Pacatuim convinsi ca iertarea ne este oricand la indemana, desi noi nu o oferim.Asteptam minuni chiar si atunci cand noi nu-I ajutam pe altii.Vrem sanatate, dar mancam si bem nesabuit.Dumnezeu ne-a dat Pamantul, iubirea de aproape, plante si animale.Ce ne trebuie mai mult?

Ajutorul meu

Cum să ştiu că-i ispitire
Sau că-i, Doamne, de la Tine
Ce îmi iese-acum în cale?
Dacă mi-e ispită,-i jale...

Slabă-mi este a mea fire.
De-aceea, să fii cu mine
În tot ceasul mă rog Ţie.
Doamne, voia Ta să fie!

Doamne, de mână mă ţine!
Doamne, fii mereu cu mine!
Să-mi fii ajutor la greu,
Să nu mă laşi celui rău.

Doamne, fii puterea mea
În toată clipa cea grea
Şi te rog, Tu mă ajută
Să trec mereu de ispită.

Pe drumul bun

Şi suferinţa-i dulce
Atunci când e Hristos,
Pentru că ştii că toate
Sunt de mare folos.

Astăzi adânc te doare
O rană ce-ai răbdat
Când te-au lovit cei care
Doar ast-au aşteptat,

Dar mâine va fi miere
În rana ce-o credeai,
Căci tu, răbdând durere,
Strângi bucurii în Rai.

Azi rana ţi-e tratată
Cu-amar şi cu pelin,
Dar mâine-ţi va fi unsă
Cu untdelemn şi vin.

Aşa că nu-ţi mai plânge
Durerile de-acum!
Tot răul este dulce,
De eşti pe drumul bun.

Participare la concursul de proza arhiscurta ortodoxa

5

http://cristianstavriu.wordpress.com/2011/01/29/mi-e-dor-poeziile-ralucai/

Mi-e dor…

Mi-e dor de liniște și cer,
De ape cristaline,
De glasul vântului stingher
Din nopțile senine.

Mi-e dor de iarba verde crudă,
De vise ne-mplinite,
De stele care să-mi surâdă
Atunci când sunt privite.

Mi-e dor s-alerg spre infinit
Cu brațele întinse,
De îngerul ce s-a ivit
Să mi le las cuprinse.

Mi-e dor s-ascult tăcută,
Cu glas duios și rar
Bunica cum cuvântă
Din cărți povești cu har.

Mi-e dor lângă icoană
Să stau îngenuncheată,
Și să mă rog în taină
La Maica Preacurată.
Mi-e dor...

De Raluca Stavriu

imaginea utilizatorului Serafim

Bun dor

Bun dor ai.

Viata si Moarte

Pe drumul pietruit cu diamante,
Ai doua posibilitati de a trece...
Si mai exact sunt 2 porti:
"Paradisul si Infernul".
Un om are in medie doua vieti.
A doua depinde de prima
Iar prima depinde de destin.
La Judecata de Apoi
O hotarare se va lua
Daca ramai in rai,
sau daca vei pleca.
Cand o persoana moare,
Alta se va naste, luand-i locul
Asa-i geneza, asa e dat sa fie.
Viata n-are decat sa moara
Dar moartea nu trebuie sa traiasca.
Indoliatii plang pe cei ce nu mai sunt...
Indoliatii sunt cei
Al caror trist siroz apus
Apune de mai multe ori...

imaginea utilizatorului Serafim

546

546 de semne. Cam lung pentru concurs. În plus în ortodoxie nu se vorbește de destin ca predestinare. Nu spunem că viața noastră pe pământ depinde de destin. Viața este așa cum ne-o facem.

imaginea utilizatorului Serafim

Serie...

O serie de 11 texte. Frumos.

Multumire

Soarele pentru noi răsare.
Norii se-mpânzesc în zare
Primăvara se arată
Frigul va fugi îndată.

Doamne, noi Îţi mulţumim
Pentru soare, pentru crin
Toate nouă ni le-ai dat
Şi nimic n-ai aşteptat.

Decât să Te preaslăvim
Duhul Sfânt să Îl primim
Biserici vii să devenim,
Pentru tot Îţi mulţumim!

http://florina.megablog.ro/2011/01/29/multumire/

Incercare

Odata a batut cineva la usa. Nu era decat o batrana.
- Vrei sa ma gazduiesti si pe mine in aceasta noapte?
-Da, desigur!
Dintr-o data a aparut o lumina stralucitoare. Era Dumnezeu. El mi-a spus asa:
-Voiam sa vad daca ai un suflet bun!

Autor: Pirvescu Denisa, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a III-a A.

Dumnezeu a inviat

Dumnezeu din mormant a rasarit
Si de-atunci n-a mai murit,
Usa sta mereu deschisa
Pentru cei milosi la suflet,
Niciodata nu se-nchide.

Autor: Pirvescu Denisa, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a III-a A.

Dumnezeu

Dumnezeu este extraordinar de Bun. Este rabdator si foarte iubitor. El a creat lumea. L-a facut pe om sanatos si fara afectiuni. Vrea sa fim sanatosi toti. El ne indruma pe calea cea mai buna. El nu e vinovat ca noi suferim, ne imbolnavim. Noi ne facem rau singuri si unii altora!

Autor: Pirvescu Denisa, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a III-a A.

Participare

Slavă Ţie! Cu puterea Ta,

Slavă Ţie!

Cu puterea Ta, soarele-ncălzeşte,
Cu puterea Ta, omul iar zâmbeşte,
Iubirea între oameni ai lăsat,
Să râdem, să iubim ne-ai învăţat.
Lumea prinde viaţă doar c-un singur glas,
Mâna Ta dă viaţă lutului cel fals,
Minunată este mândra Ta lucrare
Însă omul uită de a sa creare.
Zi de zi priveşte cerul necuprins,
Zi de zi munceşte pentru al său vis,
Vrea să aibă totul cel amăgitor
Căci în astă viaţă totu-i trecător,
Fără a Ta prezenţă în a noastră viaţă
Totul se destramă lipsit de speranţă.

Suflet pierdut Pierdut într-o

Suflet pierdut

Pierdut într-o lume în care nu mă regăsesc,
Pierdut printre suflete ce mă învaţă să trăiesc,
Sufletul meu plânge negăsindu-şi ajutor,
Sufletul se zbate între soare şi nor.
Când in faţa sa soarele a apus
Iată c-o lumină a venit de sus,
Şi un glas preadulce i-a şoptit duios:
Aminteşte-ţi suflet glasul lui Hristos
El aşteaptă încă şi mereu va aştepta
Uşa sufletului tău să o deschizi în faţa Sa,
Căci Iisus a zis: ”Iată stau acum la uşa ta
De îmi vei deschide, voi intra.”

INTREBARI

Intorc capul, e atata ceata in jurul meu, esti aici Doamne??Ma auzi??Unde sa ma duc? E o rascuruce, sunt atatea carari in jurul meu, care e cea buna? E cararea aceea de unde sa aud rasete, m-am gandit sa ma duc pe acolo, sigur lumea se distreaza in acel loc, si toti spun, traieste-ti viata si distreaza-te, deci o i-au pe acolo. Nu e bine Doamne?Dar care e cea buna?O sa aflu?Cum?Biserica?Dar prietenii mei nu merg la biserica, nu vreau sa ma fac de ras, ma vor mai accepta dupa aceea?

Iachint monahul Amarnic vad

Iachint monahul

Amarnic vad ca plangi parinte
Dupa al tau sihastru,pustnic drag.
Pe cai la Putna tainuite,
Ce-au fost si sunt sfintite iar.
Te-ndemn eu,din lumi indepartate,
Sa ridici ochii pururi sus
Ca din izvoare nesecate
Sa se scalde-n tine pururi
Mila Domnului Iisus!
Iar inima,sa nu te tangui
Caci s-a naltat la ceruri cel iubit
Or el,e langa tine,
Parintele Iachint,prea mult sfintit!

In dar,Tie Mi-e mai dor de

In dar,Tie

Mi-e mai dor de tine sihastrie,
Caci azi,nu te mai pot imbratisa.
Dar ma chinuie-al tau freamat de durere
Si pare-se ca plangi si tu,dupa fiinta mea.

Sa nu fi trista tu,pustie,
Caci eu,al tau fiu,voi via.
Si grabnic voi veni la tine
Daruindu-ti intru veci pecetluiti prea mult din mine,

Sihastrie,tu, inima mea!

Minunile (pt concurs)

Oamenii vor minuni.Dar ei nu-si dau seama ca zi de zi se intampla cate o minune: omul e viu o zi,inca o zi, inca una.Daca Dumnezeu nu ar fi atat de milostiv, noi am muri la o zi!

Noi (pt concurs)

Noi nu facem nimic.Dumnezeu face!Noi, daca tragem aer pe nas, nu noi facem asta, ci Dumnezeu ne lumineaza sa o facem!
-Eu am cumparat banca!
-Nu tu, ci Dumnezeu te-a tinut sa o cumperi!

Bluza-(pt.concurs)

Cand patam o bluza colorata, nu se vede si plecam in public cu ea.Daca patam una alba, e greu sa o cureti si te chinui mult.Asa e si cu pacatul.Daca esti pacatos si nespovedit (bluza colorata) primesti usor alt pacat,iar daca esti curat,te chinui si plangi cand pacatuiesti.

Sfat după spovedanie

Neștiind cum să facă tânărul student ca să fie și ascultător de părinți și "la modă" în relația cu iubita lui, cu multă teamă și nedumerire, îl întrebă pe părinte imediat după spovedanie despre cumpăna lui. Duhovnicul îi spuse:
- Uite ce cred eu : dacă mergi pe câmp și rupi cea mai frumoasă floare cam de la mijlocul tulpinii oare o mai poți lipi la loc ? Cam așa e și cu neprihănirea sufletului. Poți oare să rupi a doua oară la fel aceeași floare ?

Oare ce să fac ?

Se spune că un tânăr aștepta de la un călugăr să-l convingă de prezența și existența lui Dumnezeu. Călugărul după multe ispite din partea tânărului îi răspunse foarte calm:
- Știi , eu cred că Dumnezeu există și de aceea fac toate cele ce mă vezi. Dacă nu există , sincer, nu știu cu ce greșesc față de semenii mei. Dar să ne închipuim că dacă TOTUȘI există, tu ce părere ai despre ceea ce nu faci deloc tu ?

Dumnezeul nostru

Preasfinte Duh de viata Datator
Preasfinte, de Dar Impartitor,
In fata Ta ingenuncheaza
A noastra rugaciune iar.

Bunul nostru Domn Prea Sfant
Sus in ceruri ne vegheaza
Cand e rau in calea noastra,
Repede, El ne salveaza.

Autor: Gruia Elena Alina, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a V-a A.

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/25/dumnezeul-nostru/

Bogatia nu are valoare

Intr-o duminica, un om bogat opri unul sarman. Il intreba:
-Vezi vacile acelea de acolo? Sunt ale mele. Vezi pomii aceia verzi? Sunt tot ai mei…
-Am si eu acum o intrebare: cerul este al tau?
-Pentru ce am, o sa ma admire lumea, iar cerul, o parte sigur este a mea, poate cea mai mare! Dar tu unde mergi, straine?
- Eu merg la biserica pentru a nu ma lepada de Dumnezeu asa cum ai facut tu!
Saracul pleca lasandu-l pe bogat fara cuvinte.

Autor: Neculau Delia Elena, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a IV-a B.

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/26/bogatia-nu-are-valoare/

Religia

Noi la scoala am invatat
Si de ea am povatat
Dar ce e religia oare
De nu stie fiecare?

Ea invata gandul rau sa ni-l mutam,
Ne invata sa speram,
Ne invata sa visam,
In spate sa nu ne mai uitam.

Daca gandim asa fiecare
Si nu mai suntem un oarecare,
Dumnezeu ne va indeplini pe data
Rugaciunea adevarata!

Autor: Neculau Delia Elena, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a IV-a B.

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/26/religia/

Particip la Concursul de proza arhiscurta ortodoxa (PAO)

„De-atâtea ori am vrut să-mi iau viaţa, dar Dumnezeu a avut alte planuri cu mine“, îi spunea el. „Acolo, undeva, se afla răspunsul pe care-L căutam. „Ştii, toată viaţa am fost speriat, de parcă ceva trebuia să se întâmple şi să se termine… Ca un film bun. Nu ştiu însă nici acum de ce mi-era atât de teamă. Şi acum mi-e teamă, sunt fericit, de aceea mi-e teamă; e un alt tip de teamă. Mi-amintesc adesea… «Părinte, Dumnezeu chiar există?» Mi-amintesc surâsul lui… «Nu, copile, Dumnezeu fiinţează…»“

Particip la Concursul de proza arhiscurta ortodoxa (PAO)

Poet sau Dumnezeu!

Poetul se descrie ca un alt zeu…
Căci vede fiecare detaliu lăsat de Dumnezeu…
Respiră un alt aer, specific natural
Nu se exprimă clar, dar atinge-un anume «esenţial»
M-arunc în malurile veştejitei idei
De poet uscat, cu ai lui piepţi grei
Roşi obraji lăsaţi într-o umbră de cenuşă
Pe-o foaie albă, din colţar moale de rujă.
Adorm din nou în neprihănitul pustiu
Mă trezesc ş-ajung să scriu
Tot pe fundalul roşu-maroniu
Al gândurilor mele.

Anton Hojda ● elev clasa a X-a ● Baia Mare

concurs

La sfintele moaste
26-27 octombrie

Ma asez la coada. Langa mine – un om slabut.Fumeaza. « Oof ! Un fumator…Trebuie sa fiu buna,sa rabd » Citesc acatistul.
-Mi-l dati si mie ?
-Sigur.
-De ce sunt doua acatiste ?
Ii explic.Nu pricepe.E un om foarte simplu.
Am un scaun pliant.
-Stati jos ;stam cu randul.
-Nu,multumesc.Stati dvs.
-Ce lucrati ?
-Car marfa in Europa.
Ora 3 noaptea.Am ajuns.Ne inchinam si plecam.
Ma uit dupa el. Schiopateaza rau.Are un picior mai scurt.Se duce sa care marfa in Europa.
Plang.Obrajii imi ard de rusine.

Spre mirarea mea, e prima

Spre mirarea mea, e prima data cand aud de blogosfera ortodoxa dar ma bucur nespus ca exista si e o comunitate puternica

imaginea utilizatorului Serafim

Bre...

Bre, e scurt (nu mai număr caracterele că e evident), e concis și e o mirare autentică. Participă mai departe :)

Singur nu-s

M-aş îndoi sub vremuri dacă
Nu te-aş avea pe Tine
Și nu-i alt ţel în lume să mă facă
Să-nving un rău cu bine
Când mă îndrumi pe calea
Ce duce înspre Rai
Cum în bucate sarea
E musai să o ai.
Mă sprijini să răzbat
Mă cerţi şi Tu mă mângâi
Să pot să mai străbat
Când în credintă scârţâi
Prin ale lumii drumuri
Purtat, tentat, strivit
Sub câte întîmplări
La Tine am privit
Să fiu fără scăpări
Şi-acolo la apus
Când multe-oi fi greşit
Mă las de Tine dus
Dar ştiu că nu-i sfârşit
Şi ştiu că singur nu-s.

Link...

Te rog, Doamne!

Da-mi Doamne, puterea firului de iarba in fata furtunii
Si taria de a nu privi in urma cand vremea este rea.
Da-mi Doamne lacrima, inaintea primului hohot de ras
Si intelepciunea nebunului intru Tine.
Da-mi Doamne tacerea linistii in minte
Si-nvata-ma sa Te ascult,
Te rog!
http://adriana-dardindar.blogspot.com/2011/01/concurs-de-proza-arhiscurt...

PS. Daca poezia va fi premiata, va rog sa trimiteti contravaloarea premiului in contul mamei acestor copii ( sunt doi gemeni care au nevoie de bani pentru operatie).
http://adriana-dardindar.blogspot.com/2011/01/gemeni-simpatici-cauta-pri...
Niculina Mandricel (mama copiilor), Sat Buda-Craciunesti, Nr. 59, comuna Cislau, judetul Buzau Nr. de telefon: 0764 555 095; 0753 765 211; 0238 585 696 RO 77 BTRL 01 00 12 01 S 04 088 XX (LEI) RO 52 BTRL 01 00 42 01 S 04 088 XX (EURO}

Doamne, ajuta!

imaginea utilizatorului Serafim

Vă privește

Vă privește direct și personal ce faceți cu premiile pe care le câștigați. Vă rog însă să nu puneți presiune pe ceilalți participanți pentru a face același lucru cu ele. Fiecare om este liber să facă așa cum gândește și cum simte. Sunt multe cauze de susținut, sunt mulți copii și oameni bolnavi de ajutat, sunt multe facturi de plătit, multe clipe de bucurie alături de cei dragi de trăit...

Iertare, aflandu-ma in vizita

Iertare, aflandu-ma in vizita pe un site ortodox, nu mi s-a parut nepotrivit de a aduce la cunostinta cititorilor un necaz al semenilor nostri, avand in vedere ca oricand putem sa facem o fapta buna.

Daca aveti posibilitatea, nu ma supar daca stergeti acel PS, dar va rog daca vreti sa postati un anunt umanitar pentru acesti copii. Multumesc.

imaginea utilizatorului Serafim

Nu așa :)

Nu șterg PS-ul pentru că ar fi incorect din partea mea nefiind nici injurios nici spam nici altceva de acest fel. Totuși, acest mod de a îndemna pe toată lumea pe care o cunosc sau nu să participe la o cauză oarecare așteptându-i la ieșirea de la casierie ca să fiu sigur ca au bani la ei, este o formă de manipulare a subconștientului.

1. Adică în primul rând: da, e un lucru bun să ajuți oameni, în special oameni pe care-i cunoști. Dacă nu-i ajuți pe cei pe care-i cunoști, degeaba îi ajuți pe cei din Africa.
2. S-a umplut internetul de apeluri umanitare, și reale și false, și devine tot mai dificil să discernem între ele. Eu de exemplu nu dau nimic oamenilor pe care nu i-am văzut la față (vorbim de ajutor material, nu de premii). Sunt mulți cei pe care-i cunosc personal pe care probabil aș putea să-i ajut așa că prefer să fac ordine mai aproape înainte de a mă întinde mai departe. Prin urmare nu voi posta nici un anunț suplimentar față de cel pe care l-ai făcut în comentariu.
3. Unii oameni se chinuie să-și plătească facturile la întreținere sau taxele pentru școală. Da, viața unui copil este importantă dar ajutorul oferit în afară nu are voie să primeze fața de grija de propria familie.

Ah, și nu șterg PS-ul pentru că unii din cei care citesc pe aici s-ar putea chiar să vrea să-l ajute pe băiatul ăla și să o facă. Ar fi un lucru rău să-i opresc să facă o faptă bună. Așadar, nu-mi lua mustrarea în nume de rău, dar pe viitor nu mai posta astfel de anunțuri în cadrul concursurilor cu premii. E suficient dacă ai postat anunțul pe blogul tău undeva la vedere și ai pus aici în comentariu link către blog.

Pericolul societății

Românii creștini ortodocși spun că internetul este nociv, că vorbind la mobil se mințește mai ușor, că tehnologia 3D induce dependență majoră. Se legiferează european homosexualitatea, nu se legiferează consumul de plante etno-botanice, nu sperie „asumarea răspunderii” guvernului fiind o dictatură mascată. Din ce rațiuni acceptă totuși românul aceste idei sau fapte ? Oare pericolul societății noastre constă în super-tehnologizare sau în afișarea și declararea ANORMALULUI ca fiind NORMAL ?

Ingerasi Copilasi cu chip de

Ingerasi

Copilasi cu chip de luna,
Umbla-n noapte,prin furtuna,
Ne ofera adapost,
Cand simtim ca totul n-are rost.
Nu vrem sa-i pierdem, nu!
Vrem sa simtim
Cum lacrimile le alunga
Vrem sa simtim
Cum ne alina,
Vrem sa simtim
Cum ne povestesc
Despre vise si iubire,
Despre flori si o campie,
Despre o vesela ciocarlie
Cantand linistea din noi.

Autor: Pop Claudia, Colegiul National "Al.Papiu Ilarian" Tg. Mures, jud Mures, clasa X-G

Metanoia Al meu

Metanoia

Al meu suflete, pleaca-ti voia caci s-a pomenit al Parintelui, prea marit
nume. O,tu inima ,spaimanteaza-te caci Domnul cunoscut se face,El, purtat prin vazduh pe aripi de heruvimi ! Pamantule ,imbraca haina fecioriei si canta-I slavoslovenia din adancul nepatrunsului cuprins! Suflare toata,fericeste-te intru venirea Biruitorului ! O,tu iadule,deschide-ti portile ca Lumina sa te sfarseasca! Si tu ,moarte ,ridica-ti mantia si cuprinde Viata sa te vieze !Amin al meu !

Doamne ajuta!

Sa fim crestini
Adevarati

Fiecare
Iubitor si
Miluitor

Crede si se
Roaga
Existam pentru a deveni
Sfinti
Tatal nostru
IUBIREA
Ne-a modelat dupa chipu-I... sa
Iubim ca crestini sa fim!

„Să bei bere e uşor. Să faci mizerie în camera de hotel e uşor. Dar să fii creştin, asta e o provocare dură. Asta e adevărată răzvrătire…” – Alice Cooper

cum se numara caracterele?

nu-mi apare deloc in Word vreun numar de caractere....ce fac le numar" manual?" va multumesc anticipat

In Microsoft Word exista o

In Microsoft Word exista o optiune, la View sau Review, dupa caz si varianta , se cheama Word count. Iti arata si nr de cuvinte, de pagini si de caractere, cu spatii sau fara spatii.

imaginea utilizatorului Serafim

Bine de știut

Bine de știut pentru utilizatorii de MS Word. Pentru concurs vedeți varianta cu tot cu spații.

Site pentru numarat caractere

Cel mai bun site pentru numarat caractere este www.wordcounter.net

Il recomand tuturor!

imaginea utilizatorului Serafim

Eu folosesc...

Eu folosesc OpenOffice.org care are la tools, unelte, ceva care se cheamă Word Count și care numără cuvintele și semnele. Alții folosesc o versiune online, http://docs.google.com pe care o puteți accesa dacă aveți un cont Google. Dacă nu aveți, vă puteți face cont pe gmail sau orice alt serviciu care aparține celor de la Google.

Le puteți, evident, număra și manual. Pentru mine însă ar fi ceva mai greu cu atât de multe texte participante :)

Participare

5

În caz că nu intră trackback, las aici linkul de la a doua intrare în concurs:
http://daimon.me/blog/2011-01-25/poesyo-faradelegi/

Multumire

Îţi mulţumim!
Doamne, noi Îţi mulţumim,
Pentru că de când ne ştim
Tu ne-ai dat un îngeraş.
Mulţumim!

Doamne, mereu Te slăvim,
Şi-n biserici noi venim,
Tu ne dai dragostea Ta.
Mulţumim!

Doamne, atunci când Te rugăm
Sănătate la părinţi, să avem,
Zi de zi ne închinăm,
Mulţumim!

Autor: Dinu Ana Maria, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a III-a A.

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/24/multumire-2/

Particip la Concursul de proză arhiscurtă ortodoxă (PAO

Intr-un tinut indepartat,locuiau doi frati. Crescusera impreuna,frumosi ca doi bujori din acelasi pamant roditor. Dar pe masura ce anii treceau drumurile lor se separau, se diferentiau prin tabieturi si pasiuni diferite. Fratele cel mare iubea avutia si a luptat pt ea. Cel mic, a cautat insa dragostea adevarata. Si cum acesta este cel mai greu sentiment de dobandit si cere reciprocitate se chinuia mereu parand indurerat. Anii si distanta i-au despartit. Si dupa o perioada indelungata, s-au regasit la o masa. Fratele cel mare, pleca capu. Banii nu ii adusesera fericirea,copii il tradasera iar el ramase singur. In schimb, fratele cel mic radia de bucurie. Se calugarise…gasise acea dragoste vesnica in bratele lui Dumnezeu…

imaginea utilizatorului Serafim

Și ăsta...

Și ăsta e lung. 729 de semne. Frumoase texte dar nu se încadrează ca lungime.

Particip la Concursul de proză arhiscurtă ortodoxă (PAO)

Dintr-un ciorchine de intuneric, s-a nascut stapana noptii : Luna. Si in nebunia ei, a pus stapanire peste zori. Isi asternu negura si domnea fercita. Invinse caldura soarelui … Iar acum nimic nu-i statea in cale.
Cerul se deschise incercand sa-i limiteze imparatia. Se auzea doar vocea stinsa a soarelui care suna tremurator: “ Doamne ajuta-ma…”.
La inceput, Luna a ras batjocoritor. Nu credea in ajutorul Dumnezeiesc…
Pana cand, ziua a inceput sa isi arunce sagetile luminoase peste intreg pamantul.
Atunci luna,din inima ei inghetata scapa o lacrima peste bolta luandu-si adio de la necredinta.
Asa zilnic, lumina invinge intunericul, ziua noaptea si credinciosul necazul

imaginea utilizatorului Serafim

Lung...

669 de semne. Prea lung.

O bucata de lut

Eu sunt o bucată de lut
Mă întreb, “ce vrei sa faci din mine?”
Şi aud glasul Tău tainic ce-mi spune
“Vreau să fii OM!” E-o mare minune!

Mă prefac că pot s-accept orice
Simt că nu e bine.
Ating cerul cu mâna când sunt fericit,
Sunt îngrijorat ...dar nu supărat,
Plâng...si râd când totul cu bine a trecut.
Eu sunt o bucată de lut.

Înţeleg că suntem oameni şi greşim
Spun asta de fiecare dată.
Încerc să vorbesc mai puţin
...şi mai mult să ascult.
Nădăjduiesc să fiu asa cum Ţi-ai dorit.
Eu sunt o bucată de lut.

Psalm

Îţi mulţumesc, Doamne, că mă iubeşti
Că mă înveţi să fiu
Că nu mă laşi în firul de nisip care sunt
ci mă îmbogăţeşti cu veşnicie.
Îţi mulţumesc, Doamne, că mă chemi
că mă arăţi mie însămi
şi ne uităm împreună la mine
ca doi prieteni.
Îţi mulţumesc, Doamne, că mi Te dezvălui,
Că mă laşi să mă împărtăşesc de Tine
Că mă primeşti să Te privesc
Şi să vin către Tine.
Îţi mulţumesc, Doamne, pentru porunci
pentru Taina prin care sunt tot timpul cu Tine
pentru înţelegerea cu care mă copleşeşti
şi mă chemi în Bucurie.

poezie-concurs

Mi-e dor de Tine, Doamne

Mi-e dor de Tine, Doamne,
De-mbratisarea Ta
Mi-e dor... ca altadata,
Sa vii in viata mea.

Sa-Ti simt caldura sfanta
Si palma mainii Tale,
Cand departat de Tine
Ma simt pe alta cale.

Reda-mi puterea, Doamne
De a pasi din nou,
Smerit, purtandu-mi Crucea
Spre sfant Altarul Tau.

imaginea utilizatorului Serafim

Pardon, scuzați :)

498 de semne. Altfel spus se încadrează și se califică mai departe. Iertare pentru emoțiile pricinuite.

Și cică-l numărasem și cu computerul și la mână :)

imaginea utilizatorului Serafim

Aproape de limită

513 semne. Cu puțin în afara limitei de 500.

Credinta

Oare un strop de viata va straluci mai tare
Cand vei vedea pamantul cum surpa om si floare?
Oare curgand lumina pe seara libertatii
Vei plange oare moartea, vei numara pierdutii?

Scaparea este de-a pururi sa ne rugam
Iubire sa se verse si mila sa gustam…
Sa zamislim vointa din suflet de pripas,
Caci Dumnezeu e tot ce ne-a mai ramas.

Autor: Ciobotaru Florin, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a V-a A.

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/21/credinta/

Doamne al tuturor

Doamne, Tu esti Tatal nostru adevarat
Ce-n viata ne-ai ajutat.
Si ne vei iubi mereu
Ca pe copiii Tai.
Te rugam,
Ajuta-ne cand ne e mai greu.
Caci la Tine ne-om ruga
Pana viata ni s-o termina,
Si inima mereu
Doar Tie Ti-o vom da!

Autor: Olteanu Ioana Alexandra, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/20/doamne-al-tuturor/

Particip la Concursul de proză arhiscurtă ortodoxă (PAO

Psalmul Iertarii

Cerurile, cerurile…
Toate se intalta si nu le pot cuprinde.
Unde esti Tata, sa-mi asculti rugaciunile?
Iar m-am departat de Tine,Sfinte,
Si nu-ti mai pot ascunde
Nici tie
Nici Sfintilor sau heruvinilor ferice.
Ti-am ratacit suflarea de-a lungul malurilor,pietrisurilor
Sub trestii planse,in genunchi,nedemn,
La usi straine,irisi falsi.
Doar plimband mantia pacatelor
Ti-am refuzat miruirea si curatenia iubirii Tale.
Deaceea…
Ma zvarcolesc acum in nestire.

Am ales minciuna si faradelegea amara
Sa pot indura biciul propriilor fapte.
Am inghitit veninul sarpelui ademenitor
Sa-ndur azi seceta, arsita, ardoarea…

Da Tata, tanjesc sa te gasesc!
Sa-mi alin suferinta cu mangaierile Tale…
Te implor indura-te si salveaza-ma de la pierzanie
Caci nu ma tem de durere ci de pierderea sufletului meu…

imaginea utilizatorului Serafim

790

790 de semne. Frumos dar prea lung.

Melancolie

Nu am avut blândeţea
unui răstimp al osebirii,
al despletirii moi...

O mlădiţă a fost smulsă
pentru a fi altoită.

O alta a rămas pe trunchi uscat.

Şi tânjim după roade...

Pandemie

În biosferă – extenuare generală,
consum sistematic
între fiinţe...
Ne supunem stinşi
şi supunem.

Scrutăm apropieri... atâta doar
şi obosim -
atâta neputinţă
şi risipire în deşert...

Suflul bolnăvicios al şabloanelor
împânzite de misticism –
Pandemia răstimpului.

Se stinge setea de soare...

cu adevarat,

cea mai frumoasa poezie din toate cele de pana acum.

imaginea utilizatorului Serafim

Mai clar

Vreau ștampilă ortodoxă mai clară. Cam prea generală abordarea. Frumos textul.

Rugă Maicii

Ochii mi-s grei.
restrânşi în penumbră
tresar. şi încearcă
să 'nalţe o rugă...

în plâns şi zdrobire,
în caldă-nvăluire
revărs noian de doruri.

în ungher de veghe
nu preget să mă ştiu
pruncă a Maicii.
şi cutez iar să cer.

... şi blânda ei lumină
mă mângâie, mă-ndeamnă...

primeşte-mă în taină,
Acoperă-mă, Maică!

ganduri/concurs

Te-am pierdut, Doamne...
Adela
Dupa ani de cautari...
Am simtit cum Te-am rastignit
cu pacatele mele,
Cum Te-am asezat pe Cruce
constienta fiind ca Te doare.
Am "fugit"...
Te-am privit asezat in Mormant,
iar cand am zarit piatra data la o parte
Am incremenit!
Ai inviat cu adevarat si pentru mine
Eu, in schimb, "murisem" demult...
Te caut din nou, dar mi-e teama
Sa vin...
Fug de Potirul sfant,
Iar din cand in cand iti simt privirea
sub patrafirul pocaintei,
Cand ma ascund de teama iubirii Tale
Asteptand iertarea...

SA IUBIM COPIII!

Sa iubim copiii
Aratandu-le ca ii purtam

In ale noastre inimi
Ungem cu mir si
Binecuvantam
Iubirile noastre
Mame fiind invatam in fiecare clipa

Cate ceva despre
OM
Pentru toti oamenii sa ne unim
Inimioarele si sa
IL rugam pe TATAL NOSTRU sa ne ajute sa
Iubim cu adevarat

Paradox!

Într-o linişte sumbră,
o floare se cutremură
sub povara picăturilor de rouă;
Tatăl plânge pentru fii Săi.

Dumnezeu este prezent cu noi mereu
şi orice facem ne vegheză
din cerul translucid, al Lui
şi lăcrimează,
lăsând să-i curgă pe obrajii albi
lacrimile-i sfinte porfirii.

Că e dimineaţă, seară, zi
sau că e noapte
nu contează;
În clepsidra lui nisipul curge neîncetat.

... Şi stă... încearcă a privi
prin sufletele opace ale fiilor de lut...

Dumnezeu creat-a omul
din ţărână - paradox!

imaginea utilizatorului festila

Spovedanie

...Părintele mi-a bandajat rănile sufletului meu. A pus peste ele dragoste, răbdare, şi a vorbit cu Hristos despre mine. M-a îmbrăţişat… şi a şters lacrimile. Mi-a spus cât de mult mă iubeşte şi mi-a dat aripi să zbor. Mă aşteaptă la următoarea spovedanie, după un alt drum rătăcit printre spini. M-a trimis în lume să trăiesc bucuria că sunt Om… Am primit în dar tăcerea fără de cuvânt a rugăciunii izvorâte din Duhul Sfânt… Părinte drag, nu ţi-am spus niciodată cât de mult te iubesc!

C-tin Bogdan Feştilă

Poveate

Poveste...

Era odata un copil, care a fost stapanit de ispita banilor, mama lui fiind foarte bogata. Cand a crescut, copilul s-a gandit sa scape de ea pentru a mosteni banii. Intr-o seara a asteptat-o cu o masa bogata, iar in bautura i-a pus otrava. Mama, venind de la lucru, a observat intentia copilului, a coborat si s-a asezat la masa rostind: Fii iertat fiule! Si a baut...
In timp copilul s-a "realizat", este casatorit, dar intr-o seara fiul il asteapta cu o masa imbelsugata si cu aceeasi bautura... de aici incepe pocainta in viata lui.

imaginea utilizatorului Serafim

Astea...

Astea, ultimele două se încadrează. Așa da. Spor la scris :)

imaginea utilizatorului festila

Am priceput...

...gata, am înţeles ideea! Textele mele anterioare erau mult prea lungi. Este nevoie de o contorizare a caracterelor şi spaţiilor. Doresc să întreb: acest concept de proză arhiscurtă este un termen nou? ...este un fenomen literar conscrat deja? Puteţi să îmi daţi mai multe amănunte? ...unde să caut?

Apoi, dacă se numeşte proză scurtă, acceptăm şi poezie în versuri sau doar poeme în proză?

C-tin Bogdan Feştilă

imaginea utilizatorului Serafim

Despre PA-uri

Este un concept relativ nou, da.

Aici http://calinhera.wordpress.com/pa-uri/
și aici http://calinhera.wordpress.com/2010/10/22/ce-trebuie-sa-aiba-o-proza-arh...
sunt unele încercări de teoretizare.

Pentru acest concurs, acceptăm și poezie. La alte concursuri e posibil să nu fie acceptate. De obicei se specifică în regulament.

Da, se numără și spatiile și semnele de punctuație. Ca la ziar.

imaginea utilizatorului festila

Taină de suflet...

…timpul se opreşte aici. Trăiesc Veşnicia! În noaptea aceasta am înţeles, cu adevărat, că Dumnezeu vrea inima mea! Vorbele încep să nu mai aibă sens, lucrurile nu mai sunt lucruri. Fie că sunt acasă, la şcoală, sau în orice loc, cuvintele nu mai sunt cuvinte. Nu mai trăiesc eu? Nu mai sunt eu? Alerg, alerg cu sufletul plin de Rai. Vreau să strig lumii: am aflat taina! Ochii ne sunt acoperiţi cu solzii uriaşi ai grijilor. Înţeleg, şi nu e târziu în mine, că vocaţia ne este aripă sfântă de înger!

C-tin Bogdan Feştilă

Decembrie 2002

decembrie 2002
Ora de limba română la clasa a IX-a. Strigă clopoţelul cu un urlet aproape rece şi apăsător... îmi iau catalogul şi urc scările grăbit. Astăzi va fi o lecţie interesantă? Sper... deschid uşa. Stau în linişte... sufletele lor mi-au cuprins inima în braţe: e iarnă! Pleoapele mele au zâmbit... se simte Crăciunul! Este semnul iertării...
- Lipseşte cineva?
- Zăpada! ...are scutire medicală...
- Ce-am avut de pregătit pentru astăzi?
- Sufleţelul!
- Pentru ce?
- Pentru colinde, pentru cuvinte de aur... pentru îngeri...
- Bun, să vedem ...cine vrea să răspundă?
- Eu!
- Bine, te ascultăm!
- Iarna păsările călătoare pornesc în căutarea lui Dumnezeu, ele nu ştiu că El este aici. Ele nu au suflet... mie îmi revine datoria să le strig, să strig lumii acesteia: e vremea colindelor! Voi colinda lumea aceasta să-i spun că El e aici, voi merge să-I vestesc Naşterea. Am auzit că şi sufletele călătoare ale oamenilor au hotărât să urmeze păsările... Poate n-au plecat încă...
- Şi ce-o fi cu zăpada aceasta, că lipseşte? O fi şi ea în căutarea lui Dumnezeu? De ce pleacă micii copilaşi în Ajunul Crăciunului de acasă? Pe unde colindă ei? Or fi şi ei în căutarea lui Dumnezeu? Zi-mi tu, îngeraş...
- ...au pornit cu toţii în căutarea Betleemului din sufletul lor, în Peştera Inimii, unde sălăşluieşte dintotdeauna, precum un Prunc, Hristos Dumnezeul nostru.

Am înţeles! ...aştept

Am înţeles! ...aştept inspiraţia...

imaginea utilizatorului Serafim

Frumos dar lung

Frumos dar lung. 1351 de semne. Încearcă să rămâi în limita de 500 de semne pentru concurs.

Ne grăbim tare! Dar unde?

5

Ne grăbim tare! Dar unde? Se pare că nu mai avem timp pentru aproapele nostru... astfel, fără să ne dăm seama, ajungem să nu mai avem timp pentru noi. Mergem pe stradă. Vedem un prieten, coleg, o rudă sau chiar pe duhovnicul nostru. Nu ne mai oprim. Îl salutăm din mers că doar ne grăbim... spre şcoală, serviciu sau spre casă. Vin la noi copiii noştri şi ne roagă să stăm de vorbă cu ei... suntem grăbiţi totuşi. Avem serviciu, avem de făcut curăţenie şi mâncare! Credem că ne ocupăm de ei, dar nu este adevărat acest lucru. Mergem să ne spovedim, dar ne grăbim căci ne aşteaptă cele lumeşti. Aşa este! Fugim mereu de întâlnirea cu Dumnezeu...
Nu mai stăm de vorbă cu părinţii noştri. La o adică, n-am avea nimic de vorbit cu ei, căci ne grăbim în parc, la film sau la şcoală. Trecem ca vântul pe stradă. La fiecare colţ al ei câte un cerşetor ne întinde cu smerenie palma pentru a ne dărui din Împărăţia Cerurilor. Totuşi, ne grăbim! De ce să gustăm din fericire? De ce să-i ajutăm să fie şi ei mai fericiţi? Poate mâine... mâine avem alte lucruri... ne grăbim.

imaginea utilizatorului Serafim

1063

1063 de semne. Tot lung și ăsta. Cam la jumătate. Proza arhiscurtă e și un exercițiu de conciziune.

Multumesc, Doamne!

Multumesc, Doamne!
Doamne Iisuse Hristoase,
Fiul lui Dumnezeu
Eu pe Tine Te preaslavesc,
Mult Indurate si mult Milostive.
Tu mereu esti langa mine,
Si veghezi asupra mea.
Si eu Tie-Ti multumesc
Iubitorule de Oameni!

Autor: Erbasu Alex, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a VIII-a A

Calatorul adormit

Viata noastra,de zi cu zi,sta sub semnul stresului,agitatiei si vitezei.Oriunde ne-am indrepta,suntem intr-o continua graba.Trecem pe langa oameni,pe langa animale sau plante fara a arunca macar o privire,fara a admira lucrarea lui Dumnezeu.Insa cel mai cumplit lucru este ca trecem chiar si pe langa Dumnezeu,fara ai simti prezenta.Sa facem tot posibilul sa ne oprim langa Dumnezeu si sa-I cantam“Cat de minunate sunt lucrurile Tale Doamne,toate cu intelepciune Le-ai facut! “

copil fara drum

Ma mahnesc,uneori,pentru copiii astia nevinovati,care sunt asa de inofensivi si chiar naivi, au parinti habotnici, nu accepta nimic de la alti copii "ortodocsi" .Am impresia ,ca, tare greu va fi mantuirea pentru ei, chiar daca nu vor sa creada nimic din ce spun ortodocsi,chiar daca "fericiti cei ce cred si nu vad".Mare taina este ortodoxia noastra ,este perfecta dar daca ii spui unui suflet de copil din categoria asta te alegi cu gramada de intrebari fara sens din partea parintelui.El,saracul, este nestiutor ,calauzit spre un drum fara izbanda si fara fericire. El este copilul penticostal.

inima rupta

Doamne IIsuse Hristoase
Inimii Tale,
Noi pacatosii ne inchinam,
Si din aceasta jalnica vale
Sus catre ceruri rugi inaltam.
Ne-apasa necazuri si chinuri,
Tu ne-asculti ale noastre suspinuri,
Inima sfanta a lui IIsus,
Toata nadejdea in tine mi-am pus,
La a Tale chinuri infricosate,
Noi am raspuns cu mii de pacate.

Concurs de proza arhiscurta ortodoxa

Multumire

Doamne, Iti multumesc
Pentru tot ce ne-ai oferit.
Multumesc, Doamne Iisuse
Pentru ziua ce-a trecut.
Pentru c-ai vegheat
Si nimeni, niciun rau nu ne-a facut.
Doamne, Tu ne-ai ajutat
Si putere iar ne-ai dat
Ziua-ntreaga sa lucram
Cele bune sa-nvatam.
Da-ne, Doamne, sanatate,
Si iertare de pacate,
Viata lunga pamanteasca
Si Imparatia Ta Cereasca.
Amin.

Autor: Marin Madalina, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a VII-a C.

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/16/multumire/

Bisericuta

Bisericuta de pe Pamant,
Tu esti Casa Domnului!
M-am rugat in tine ziua si noaptea,
Si cu drag iti spun ca esti
AURUL PAMANTULUI!

Autor: Savu Andreea Maria, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a III-a A.

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/15/bisericuta/

Lacrima

Am o lacrima in ochi
O durere in suflet
Si o tacere tacuta.
Dar dintr-o data
Totul dispare
Dumnezeu
Imi sterge lacrima.
Imi sterge durerea
Si imi sparge
Tacerea tacuta.
Imi spune
Ca totul va dispare
Si nimic rau
Nu se va intampla.

Autor: Andronescu Adriana, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a IV-a A.

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/15/lacrima/

Darul Domnului

Varsa, Doamne-ndurator
Darul Tau ocrotitor
Din lacasul sfant ceresc
Peste cei care ne cresc,
Ca pe noi sa ne -ngrijeasca
Si de rau sa ne fereasca.
Doamne Sfinte, ai grija
De al meu parinte
Si de mamicuta mea,
Ca-i frumoasa ca o stea.
Si e buna si duioasa,
Si de toate-mi face-acasa.
Darul Tau sa-l lasi sa curga
Ca pe noi sa ne-ngrijeasca,
Si de rau sa ne pazeasca.

Autor: Marin Madalina, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a VII-a C.

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/16/darul-domnului/

Doamne, ajuta-ne

Doamne-al nostru, Bun si Sfant,
Te rog ajuta-ne la greu
Si greselile ne iarta,
Mereu dragoste imparte.

In fiecare zi ne-ndemni
Spre credinta si spre bine,
Iar pe cei bolnavi tamaduieste-i
Si pe cei saraci ajuta-i.

Si cand ma gandesc la Tine
Numai bine incep sa fac.
Doamne, eu stiu ca ne iubesti,
Vino si ajuta-ne!

Autor: Mihai Elena Valentina, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a IV-a A

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/16/doamne-ajuta-ne/

imaginea utilizatorului Serafim

Frumos...

Frumos, 11 bucăți dintr-o lovitură :)

De dragul cititorilor tăi, pune link-ul să fie clickabil, nu doar text. Mulțumesc.

Μακάριος

E întuneric şi ninge cu fulgi mari… Strada e aproape pustie. Coborând treptele catedralei îmbrăcat în veşminte negre, el pare rupt din altă lume. E înalt, cu ochii mari, barba lungă, metanierul în mână. Are… mereu timp. Pentru noi, studenţii. A-l vedea e, la fel ca numele pe care-l poartă, o binecuvântare. ÎL are pe Hristos zugrăvit pe chip. Răspândeşte acea lumină necuprinsă de-ntuneric.

Cei mai frumoşi ani

Am auzit de atâtea ori: “şi-a petrecut cei mai frumoşi ani în închisoare”, sau “îngrijind un copil”. Care sunt cei mai frumoşi ani? Ai copilăriei? Ai adolescenţei? Ai tinereţii? Eu cred că anii cei mai frumoşi sunt cei în care conştientizăm relaţia cu Dumnezeu şi ne apropiem de El şi de Biserică. Atunci nu mai suntem copii, tineri, maturi, ci ancoraţi în veşnicie. Abia când mă simt aproape de Dumnezeu mă simt împlinită şi fericită, şi ştiu că această stare poate ţine… la nesfârşit!

http://florina.megablog.ro/2011/01/14/cei-mai-frumosi-ani/

Doamne, Dumnezeul meu

Doamne, Dumnezeul meu
Tu esti cu mine mereu
Tu ma-nveti numai de bine
Si eu ascult doar de Tine.

Da-ne, Doamne, minte multa
Caci oamenii nu Te-asculta.
Ce-i mai bun si cel mai bine
Invatam doar de la Tine.

Autor: Teleasa Miruna, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a IV-a A.

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/13/doamne-dumnezeul-meu/

Tatal din Ceruri

Noi avem un Tata-n ceruri!
El mereu, mereu vegheaza
Sufletul si inima noastra
Cel rau sa nu le rapeasca.

El Si-a sacrificat viata
Pentru a ne cruta vesnicia
Noi pe pamant avem de toate!
Dar ne plangem, nu socoatem
Ca avem un lucru mare:
IUBIREA LUI DUMNEZEU!

Autor: Voicu Gratiela, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a V-a C.

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/12/tatal-din-ceruri/

Nasterea Domnului

Cand Tu Te-ai nascut
Steaua pe cer a aparut
Si-atunci am stiut
Ca ai venit pe pamant.
Magii dupa stea
S-au luat
Si Tie
Ti s-au inchinat.

Autor: Olteanu Ioana Alexandra, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a IV-a A

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/08/nasterea-domnului/

Palaria cea frumoasa

Era odata un om care se mandrea de fiecare data cand primea ceva nou. Intr-o zi a primit o palarie frumoasa din piele de sarpe. Urma sa o poarte la o petrecere. Cand a ajuns acolo, a inceput sa se laude ca numai el avea o palarie ca aceea. Dupa o zi se duse si la piata sa se laude si acolo ca el avea cea mai frumoasa palarie. Cand se intrepta spre prima masuta cu fructe, se impiedica si se rani grav, iar palaria se rupse. A doua zi, s-a spovedit si a promis ca nu se va mai lauda niciodata.

Autor: Usurelu Teodora, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a V-a B

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/12/palaria-cea-frumoasa/

O, Doamne Sfinte

O, Doamne Sfinte
Ajuta-ne, caci poti
Prin puterea Ta deplina
Lumineaza-ne pe toti.

Stim ca ne iubesti
Ne pazesti si ne feresti
De tot ce e rau.

Autor: Usurelu Teodora, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a V-a B

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/12/o-doamne-sfinte/

http://bineativenitinrai.blog

Invierea Domnului

Domnul nostru a-nviat,
Din morti El S-a ridicat,
Toata lumea cu credinta
Lui Iisus I Se inchina.

Acum toti sunt impacati,
Caci acum S-au inchinat
Cu credinta s-au rugat
Lui Iisus cel minunat.

Autor: Cojocaru Natalia, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a IV-a A.

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/12/invierea-domnului/

omul usor

Ajutor de la Dumnezeu

Doamne, Doamne, Tatal meu,
Sfantul Duh si Dumnezeu,
Eu Te rog, eu Te implor
Sa dai oamenilor ajutor.

Ei au nevoie de Tine
Ca sa faca mai mult bine
Sa fie milosi si drepti
Sa fie tot mai corecti.

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/11/ajutor-de-la-dumnezeu/

Doamne Iisuse Hristoase

Doamne, Doamne,
Iisuse Hrisoase,
Noi Iti multumim din suflet
Pentru cele intamplate si pentru cele viitoare.

Pazeste-ne astazi de bine,
Pazeste-ne maine de rau,
Noi ne credem oricine
Dar nu si in bratul Tau.

Mama, tata, frate, sora,
Da-le lor, Doamne, de toate.
Mie… Eu imi doresc astazi,
Imi doresc doar sanatate.

Autor: Neculau Delia Elena, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a IV-a B.

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/11/doamne-iisuse-hristoase/

Sub semnul crucii

Sub semnul crucii ne-am născut,
Popor român,
Necunoscut de mulți.
Ne-au cunoscut târziu și cu durere
Și uneori și cu plăcere,
Dar, nu ne-au mai călcat!
Un Dumnezeu tot ne-a vegheat
L-am onorat și ne-am rugat
De la început!
Am suspinat, am suferit și ne-am rugat,
Uitându-ne spre El am tot chemat,
Divinul spirit sfânt.
Am câștigat pământul sfânt al Daciei cea veche,
Romani ce nu erau creștini ne-au prețuit și ne-au iubit
Divini am fost și am rămas mereu creștini.

Autor: Dinu Ana Maria, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a III-a A.

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/11/sub-semnul-crucii/

Rugaciune

Doamne, Tu mi-ai dat un ingeras cand m-am botezat si acela m-a aparat toata viata de rele. Ocroteste-ne si pe mine si pe toata familia mea. Ai grija si de toti ceilalti oameni, sa fie toata lumea fericita. In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

Autor: Panait Roberta, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a V-a C.

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/09/rugaciune-2/

Rugaciune pentru lume

Domnul nostru Ceresc, asculta-ne noua rugaciunea si fereste-ne de boli si de cel rau care ne pandeste zi de zi. Noi Iti multumim pentru painea pe care ne-o dai mereu si Te rugam sa ne feresti de necazuri. Amin.

Autor: Miron Cristina, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a V-a C.

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/10/rugaciune-pentru-lume/

Vanzare

Doamne, uneori te vand pentru toate lucrurile pe care le pun mai presus de tine si te rog sa ma ierti si sa imi schimbi gandurile si inima! Iuda te-a vandut pentru 30 de arginti, eu te vand pentru o melodie, pentru o mancare, pentru un pahar de bautura, pentru vorbele fara valoare pe care le spun, pentru un chip frumos desi ascunde un caracter otravit!

Ingerul meu

Doamne, Iti multumesc,
Ca atunci cand am venit
Pe lume
Tu mi-ai daruit un inger.
Daca nu mi L-ai fi dat,
Azi nu cred ca mai putam sa Iti multumesc.
***
Inger, Ingerasul meu,
Te rog sa m-ajuti mereu
De rele sa ma feresti
Si de boli sa m-ocolesti.
Eu iti multumesc acum,
Si te rog sa ma tii pe drumul cel bun!
In numele Tatalui, Si Al Fiului,Al Sfantului Duh.Amin!

Autor: Dragulin Alexandra Catalina, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a V-a C

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/10/ingerul-meu/

Speranta

Cand esti suparat, speri sa se intample ceva bun. Cand iei o nota mica, esti suparat. Dar speri ca vei lua o nota mai mare. Cand un necaz da peste tine, speri ca vei fi ajutat… Dar ce este speranta? Speranta este INCREDEREA in Domnul IISUS HRISTOS! Cand esti bolnav, ai incredere in Iisus Hristos ca te vei vindeca. Iar cand Dumnezu cheama la El o persona foarte draga noua, avem incredere in El ca o sa trecem si peste acest moment tragic. Deci noi trebuie sa ii multumim lui Iisus pentru tot!

Autor: Dragulin Alexandra Catalina, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a V-a C

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/10/speranta/

Rugaciune catre Domnul nostru Iisus Hristos

Domnul nostru,
Tu sus Te afli
Si pe noi ne veghezi
Si ne luminezi
Si, tot la fel Tu ne iubesti.
Noi, cei de pe pamant
pe Tine Te adoram
si Te iubim
Doamne Iisuse Hristoase.
Amin!

Autor: Rusaneanu Robert Catalin, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a VI-a A.

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/10/rugaciune-catre-domnul-nostru...

Marturisire

Tu , Doamne, ai sangerat pentru inima mea! Ai lasat cerul, ai acceptat umilinta, Ti-ai dat viata pentru ca inima mea sa fie libera! Cand ai plecat de langa mine, eu am umplut-o cu spini, gunoaie si palamida! Iarta-ma, te rog si nu plange din cauza nerecunostintei mele!

Au ganditi oare?

Scrie undeva : "Fericiţi cei ce flămânzesc şi însetează de dreptate, că aceia se vor sătura." si toti au scrisul asta in minte cand se cred nedreptatiti si cu ura il invoca pe Dumnezeu ca un fel de armata proprie la comanda dreptatii inchipuite de ei. Uita ca tot acolo scrie ca "Cu ce masura ve ti măsura, vi se va măsura şi vouă". Au tu masurat-ai deci dreptate se va face si pentru tine.
Daca vorbiti de Dumnezeu vorbiti de iubire, ca oamenilor atata porunca au dat.

Dumnezeul meu

Tatal meu din ceruri,
M-ajuta mereu,
De rele ma pazeste,
Mereu ma ocroteste.

Cand il voi intalni,
Ii voi multumi
Pentru bunatatea Lui
Si albastrul cerului.

Autor: Constantin Lavinia Georgiana, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a V-a A)

Iubire dumnezeiasca

Tatal meu e Dumnezeu,
Ce ma ajuta mereu,
El de rele ma pazeste,
Si pe toti el ne iubeste.

Pentru noi s-a rastignit,
Ca pe noi El ne-a iubit,
Si ne va iubi mereu,
Si la bine si la greu.

Pacatele lumii le-a luat,
Si lumii s-a aratat,
Vrand sa ne mantuiasca
Pe toti sa ne izbaveasca.

Autor: Constantin Claudia Mariana, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a V-a A.

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/07/iubire-dumnezeiasca/

CA NIŞTE BISERICI UITATE ÎN PÎNZA DE PĂIANJEN

ne umplem de lume printr-un fir banal
ca nişte biserici
în pînza de păianjen
dincolo de lume mama e femeia lui Dumnezeu
eram doar un copil cînd regulile ploii deschideau tăceri
într-un colţ mai bun al odăii mele idioate şi lăsam baltă
jocurile de-a baba-oarba.
îmi căutam Tatăl
primele ceruri urcau în mine ca o împotrivire a iubirii
abia crescute
dar oamenii îmi sfiau nuferii
la poale de munte
călugării plîng îngropaţi în zăpadă
perfecţiunea e un ram de gheaţă
şi păsările noastre nu se mai aşează aici

CONDAMNAŢI LA ÎNCHISOARE PE VIAŢĂ

Dumnezeu ne-a închis
în sîmburi
care mucegăiesc
în fructul eternității
pe ramurile pomului
ce rodește clipă
fără a fi dezbrăcat
de anotimpuri.

Promisiune

Tatal meu din ceruri, Tu m-ai ajutat la greu. De acum, eu nu voi mai lipsi niciodata din casa Ta. Ma voi ruga, nu voi mai face lucruri rele, ci fapte bune. Te respect, Te iubesc. La greu, numai Tu m-ai ajutat, chiar daca eu am facut lucruri rele. Ajuta-ma sa fiu buna!

Autor: Andronescu Adriana, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a IV-a A

INTERNEURASTENIC

de sîmbăta morţilor
viaţa umblă cu ochii legaţi
de parcă ar juca baba-oarba

azi preotul îmi aşază patrafirul pe cap
şi moartea ca o mamă
stă grijulie lîngă mine

biserica mă cheamă pe crucea mîntuirii,
dar spovedania mea e o mută prezenţă
încărcată
de pietre

simt
m-am născut într-o moarte
ghemuită ca-n pîntecul
mamei

http://din-taceri.blogspot.com/2011/01/interneurastenic.html

pot să mai adaug 2 texte?

Iisuse

Mi-as fi dorit sa te cunosc, Iisuse,
Inca de cand eram un copilas,
Sa vorbesc orice cu Tine,
Sa-ti dau inima mea.

Oriunde as merge, sa mergi si Tu,
Orice as face, sa fii si Tu,
Orice as incepe, sa-ncep cu Tine,
Si-al meu gand sa fie numai la Tine.

Autor: Constantin Lavinia Georgiana, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a V-a A)

http://oradereligie.megablog.ro/

Chemare catre Hristos

Te chem sa vii Hristos,
Un imn sa-Ti cant.
Te-astept in fiecare zi si noapte,
Ca sa-Ti spun un cuvant.

Sa-ti spun ca m-ai adus la viata,
Ca ma inunzi de fericire,
Ca-mi esti lumina si povata,
Ca vreau mereu sa fiu cu Tine.

Autor: Constantin Lavinia Georgiana, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a V-a A)

http://oradereligie.megablog.ro/2011/01/06/chemare-catre-hristos/

Rugaciune

In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

Tatal meu din ceruri, Tu esti sufletul meu, fara Tine nu as fi avut viata, nu as fi avut aceste bucurii pe care le am acum. Familia mea nu ar fi existat fara Tine, Doamne Iisus Hristoase.

Iti multumesc acum in genunchi pentru tot!

Amin!

Autor: Andronescu Adriana, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a IV-a A

Un loc in inima ta

5

Cand vantul suiera afara
Si focul sobei este bland,
Cand clopotei se aud pe strada
Si glasuri de copii cantand,
Cand cerul cerne stropi de gheata
Ce ajung stelute pe pamant,
Bunelu’ incepe o poveste
Cu-un glas duios, nespus de bland :
De mult, copile, intr-o iarna
Se naste-n iesle un copil,
Isus Hristos este a lui nume
Si e chiar Dumnezeul Sfant.
El nerecunoscut de oameni
E Fiul celui Prea Inalt
Si-a poposit din vesnicie
Sa aduca pacea pe pamant.
In schimbul dragostei divine
Un loc in inima sa-I dai
Sa-ti fie Domnul vietii tale,
Un loc sa-ti pregatesti in rai.
Asa vorbea incet bunelul,
si nepotelul adormit,
Visa cum Isus il vegheaza
In cor cu ingerii cantand.

Maica Domnului

Maica Domnului

Este norul cel frumos,

In care s-a nascut,

Soarele Iisus Hristos.

I-a facut Lui un palat,

Un tron pe care a stat.

Ea este norul sfintit,

Din care Hristos a rasarit.

Autor: Constantin Lavinia Georgiana, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a V-a A)

Durerea

Durerea devine mereu tot mai mare
Mai grea, nemiloasă şi tare
Gândirea îmi moare
Cuvintele pier.

Nici lacrimi nu pot să mai curgă
Din ochii-mpietriti de dureri
Sunt singur în suflet
Şi-acolo e ger.

Credinţa sporeşte-mi
Voinţa-ntăreşte-mi.
Doamne, ai milă de mine
Căci sunt un nimic fără Tine!

http://florina.megablog.ro/2011/01/05/durerea/

Hristos ar vrea

Hristos ar vrea
Ca sa vorbim mult mai mult cu El,
Sa Il chemam prin rugaciuni,
Sa Ii urmam faptele bune,
Si sa-L iubim mereu, mereu.

Ar vrea sa ii iertam pe toti,
Cum si El a iertat,
Chiar pe cei care L-au chinuit
Pentru tot ce a facut,
Desi nu era vinovat.

Autor: Constantin Lavinia Georgiana, Scoala nr. 143, Sector 5, Bucuresti, clasa a V-a A)

Satul uitării

Satul uitării cu suflete moarte
se pierde-n ţărâna sădită cu teamă,
bat clopote-n turlă nălţate în şoapte
spre locul de unde Esenţa ne cheamă.
Pământul uscat de soare aprins
îi strigă pe toţi din adânc.
Purtând un stihar pe trupul său nins
un înger coboară din cerul rotund.
Răcoarea de seară-n miros de tămâie
se-ascunde-n frunzişul cel veşted,
cad frunze uscate cu ton de-alămâie,
cu grijă, pe-al mormântului lesped.
Bat clopote-n turlă nălţate în şoapte,
în satul uitării cu suflete moarte.

Satul uitării

Satul uitării
Satul uitării cu suflete moarte
se pierde-n ţărâna sădită cu teamă,
bat clopote-n turlă nălţate în şoapte
spre locul de unde Esenţa ne cheamă.

Pământul uscat de soare aprins
îi strigă pe toţi din adânc.
Purtând un stihar pe trupul său nins
un înger coboară din cerul rotund.

Răcoarea de seară-n miros de tămâie
se-ascunde-n frunzişul cel veşted,
cad frunze uscate cu ton de-alămâie,
cu grijă, pe-al mormântului lesped.

Bat clopote-n turlă nălţate în şoapte,
în satul uitării cu suflete moarte.

Naşterea din nou

Suntem morţi până iubim
Suntem reci şi suferim
Până vine Duhul Sfânt
Şi ne luminează-n gând.

Inima o dezmorteste
Sufletul îl încălzeşte
Mintea o prealumineaza
Ochii îi dez- întinează.

Abia de-atunci noi gândim
Şi începem să trăim
Rugăciunea luminează
Căci iubirea-n noi lucrează.

http://florina.megablog.ro/2011/01/04/nasterea-din-nou/

imaginea utilizatorului Serafim

Să ne naștem din nou dară

Fain. 277 de semne.

pentru concurs

imaginea utilizatorului Serafim

Bun

252 de semne. Frumoasă poezie.

Darul Aşezat pe un

Darul

Aşezat pe un bolovan în faţa chiliei austere, avva privea în pământ, mişcându-şi uşor buzele şi împingând rar mărgelele metaniei. Îmbrăcat cu rasă neagră, cu spinarea încovoiată, bătrînul aducea de departe cu o virgulă dintr-o carte veche.
Era praznicul Buneivestiri şi, la ceasul al nouălea, aştepta oaspeţi. În vizuina sa nu găseai nimic pentru hrana trupului.
Îşi ridică brusc privirea. Un vultur tânăr umbri pentru o clipă soarele şi scăpă din gheare un peşte care căzu lângă el.

imaginea utilizatorului Serafim

483

Istorioară din Patericul Atonit rescrisă în 483 de semne. Frumos :)

Urma îşi are… veşnicia ei

Încă pe cruce fiind Mântuitorul s-a rugat pentru iertatrea păcătoşilor, dar urmele rănilor Lui au rămas şi după Înviere, oferind posterităţii creştine dovada clară a învierii. Poate de aici vine expresia: iert dar nu uit. Suntem limitaţi în depăşirea veşniciei, iar urma îşi are… veşnicia ei!
Dacă-i greşim semenului ne împovărăm reciproc cu lupta noastră spre iertare, pentru că aceasta nu v-a fi deplină dacă nu ne vom ierta noi înşine.

“Că de ne vom judeca pe noi înşine, nu vom mai fi judecaţi” (I Cor. 14,31).

http://cammely.wordpress.com/2011/01/03/urma-isi-are-vesnicia-ei/

imaginea utilizatorului Serafim

Aproape

Aproape 500 de semne. De fapt 513. Frumos scris.

poem ortodox (III)

¤¤¤
Duminicala inerţie
tulburată de gâfâitul
femeilor înfricoşate
alergând să vestească
moartea morţii

giulgiuri albe
însingurate

piatra rostogolită
mărturisind Taina.

imaginea utilizatorului Serafim

Hristos a înviat!

Hristos a înviat spus în 161 de semne. Intră în concurs.

poem ortodox (II)

¤¤¤
În faţa ochilor
pilda fratelui ce-şi ridică braţul
lăsându-şi dezvelită coasta
cum odinioară Cuvântul

suliţele orbilor izbesc

din pieptul sfârtecat urcă
mireasmă de mir.

imaginea utilizatorului Serafim

Poem ortodox

Poem ortodox de 167 de semne. Se califică.

Rugaciune

Doamne, fa-mi onoarea si locuieste in inima mea pentru ca nimic rau sa nu se inradacineze in ea si da-mi puterea de a-mi iubi vrajmasii!
Doamne, ajuta-ma sa nu mai cer asa de mult pentru mine, sa ma rog pentru cei pe care ii cunosc si pentru necunoscuti, sa impart painea cu cei ce sunt flamanzi, sa fiu multumita ca esti cu mine mereu!

imaginea utilizatorului Serafim

Da, rugăciune

336 de semne. Merge mai departe.

Loc pentru Iisus

Iarna geroasa, focuri multicolore de artificii si mese care se rup de atata belsug. La usa bate cineva, desi au sosit toti invitatii:
- Sunt singur si strain pe-acest pamant, hainele mi s-au rupt, mi-e frig si foame. Primiti-ma la voi, sa nu mor inghetat!
Gazda a inchis cu putere usa. Se ciocnesc cupe de sampanie, se savureaza mancaruri alesa, strainul este imbracat zdrentaros, ar fi o injosire sa fie primit. Se fac planuri pentru anii viitor...
In zori, un om a incremenit pentru totdeauna in fata casei luxoase deoarece era prea sarac ca sa i se deschida usa. Prin el, oamenii au refuzat sa-L primeasca in casa lor pe Iisus!

imaginea utilizatorului Serafim

Foarte frumos

Foarte frumos spus. 630 de semne. Prea lung.

Preoteasa

Am cunoscut multe fete care s-au straduit sa devina preotese din interese financiare si de dragul unui statut privilegiat, dar Ramona este total diferita. Suntem colege de 10 ani si m-am convins ca-L iubeste pe Dumnezeu din toata inima. Pe un ger salbatic am insotit copiii la faza judeteana a olimpiadei, la Ploiesti. La intoarcere am oprit autocarul la restaurant. Ea ii supraveghea pe toti si le-a vazut pe elevele mele stand rusinate la masa, fara sa comande nimic. S-a apropiat si le-a intrebat:
- Voi nu vreti nimic ?
- Ne-am uitat banii acasa, doamna profesoara, au raspuns fetele rusinate.
Eu m-am facut mica de tot, iar Ramona mi-a deschis ochii cand am vazut-o comandand mancare fetelor mele din banii ei...Mi-a fost rusine ca nu m-a interesat bunastarea elevelor pe care le-am ales pentru faza judeteana. Mai tarziu, in calitate de sef de catedra a fost obligata sa se duca in asistenta la un anumit coleg, pe care sa-l desfiinteze.
- Nu fac asta orice s-ar intampla, a spus hotarata si nu s-a dus.

imaginea utilizatorului Serafim

Frumos

Frumos dar puțin cam lung pentru concurs. 1009 semne.

Izbăvire de suferinţă

Suntem reci şi suntem răi
Suntem reci şi suntem goi
Nu iubim şi suferim
Nu iubim şi nu zâmbim.

Ce să facem, Doamne Sfinte
Ce să facem, bun Părinte.
Că ne-am învechit în rele
şi-acum nu scăpăm de ele.

Noi nevoie-acum avem
Să Te ştim, să Te vedem
În Biserica Ta Sfântă
Cu Lumina cea preablândă.

http://florina.megablog.ro/2010/06/05/izbavire-de-suferinta/

imaginea utilizatorului Serafim

290 de semne

290 de semne. Foarte bun. Dar te rog pune și pe pagina de la tine link către pagina concursului. Poate unii dintre cititorii de pe blogul tău vor fi interesați să participe și ei.

Fără nume

Nu vă vrem pentru că nu vă vedem,
Vă urâm pentru că nu vă vrem.
Privirea voastră însă duios şi tristă-nlăcrimată
E pentru noi de-a pururi junghiată.

Sunteţi acuzatorii noştri, ai tuturor,
Voi n-aţi văzut acest infern al florilor,
Decât unealta ucigaşă în pântecul mamei
Ce a zdrobit necruţătoare zorii zilei.

O, mamă, dragă mamă, te-am fi iubit nespus,
Noi fiii tăi ce-ai socotit că suntem în plus…

Îngeri rataţi, cu aripile frânte,
Căci albul vostru-i prefăcut în sânge.

http://florina.megablog.ro/2009/09/25/fara-nume/

imaginea utilizatorului Serafim

Da...

468 de semne. E bun ca lungime. Nu sunt sigur că tema avortului este una specific creștin-ortodoxă. Aș spune că mai degrabă este una socială în general chiar dacă suntem și noi afectați de ea.

Spun totuși că abordarea este oarecumva creștină așa că se califică. Aceeași rugăminte referitor la link adăugat pe pagină la tine.

Am pus link la ambele

Am pus link la ambele articole pe blogul meu, pun si pe Facebook. Tema avortului este cat se poate de ortodoxa, la licenta am avut de invatat si din Morala si Spiritualitate, unde se vorbeste si despre Bioetica.

imaginea utilizatorului Serafim

Ai dreptate

Ai dreptate. Tema avortului poate fi tratată din punct de vedere creștin ortodox. Dar nu, nu este o temă strict creștină. Este așa cum ai spus, o temă de bioetică, ceea ce e un subiect mult mai larg și în care se bagă inclusiv oameni din alte denominațiuni sau chiar atei. Prin urmare, orice temă poate fi tratată din punct de vedere ortodox și asta e bine. Dar nu orice temă este ortodoxă intrinsec.

Pot vorbi despre înbuibare de exemplu și despre a mânca prea mult din punct de vedere ortodox sau pur și simplu subliniind efectele medicale. Nu?

Ei, cerința concursului este ca textele să aibă amprentă ortodoxă. Ceea ce textul tău are. M-aș bucura însă ca textele viitoare să fie mai evidente.

sfinte-stefane-da-ne-curaj-de-marturie/

http://cammely.wordpress.com/2010/12/28/sfinte-stefane-da-ne-curaj-de-ma...
Sfinte Mucenic Ştefan cununa protectoare a credinţei, tu ce naşti viaţă prin moartea ta făcându-l pe Pavel, cel convertit din prigonitor în mărturisitor al credinţei, exemplu mântuitor.
Învaţă-ne: să ne apropiem în duh de credinţă, să lepădăm făţărnicia, să recunoaştem taina fărădelegii, să-i recunoaştem pe cei ce aruncă cu piatra ca să ne putem ruga pentru ei şi să ne slujim aproapele aşa cum ne-a învăţat Mântuitorul nostru Iisus Hristos cel ce ţi s-a arătat stând de-a dreapta Tatălui, vrednici răspunzând astfel cu iubire la iubirea Lui.

“Acesta este scopul luptei noastre: să îi ajutăm şi pe vrăşmaşii noştri să se mântuiască.” (Sf. Ioan Gură de Aur).

imaginea utilizatorului Serafim

Prea lung

658 de semne. Chiar și fără citatul de la urmă (care este foarte frumos și potrivit) tot are 544 de semne.

La mulţi ani!

2011 să vă fie tuturor un an de har şi de mântuire!

*658 de semne? Scuze, nu le număr.
Vor fi mai scurte următoarele . Sper...
Doamne ajută.

poem ortodox

***
Ninge cu frunze de nuc
închipuind limbile de foc
acum moare tot ce ţineam ascuns
nădejdea urcă tainic
din râpa durerii
 
Petru plânge încă
la fiecare cântat al cocoşului
 
sabia ieşind din gura
Mielului
spintecă şarpele.

imaginea utilizatorului Serafim

220 de volți... semne

220 de semne. Frumoasă poezie. Se califică mai departe.

proza scurta

Lupta
Loviturile veneau pe creştetul meu ca o grindină deasă ce bate un acoperiş. Cu obrajii ascunşi între mănuşi încercam să evit, însă pumnii celuilalt mă găseau. Publicul urla. Cerea sânge. În joc erau câteva bancnote .
Cu durerea strânsă între tâmple îmi arunc upercutul care se lipeşte năpraznic de torsul adversarului. Cade. Eu o să iau bancnotele. De asta mi-am secerat semenul...
În strada întunecată îmi spun: De mâine mă las. Apoi îndes banii în buzunarul cerşetorului de pe trotuar şi plec.

imaginea utilizatorului Serafim

Interesantă poveste

Totuși nu este tratată în mod evident ortodox. Amânarea binelui afectează pe toată lumea. Sunt sute de articole despre "procrastination" fără amprentă ortodoxă. Ai putea încerca să reformulezi. Poate.

495 de semne. Ca lungime e bun dar în forma actuală nu trece mai departe.

scriu cu sufletul si ma rog

scriu
cu sufletul si ma
rog sa invat a
iubi
umilinta

cred ca
umilinta

smerenia poate
uimi
flacara
luminii
exista in
tine
unde este
lumina

si un dram de
iubire

inima
neincetat
vietuieste in
adevar
traim

astazi

rabdam
astazi
biruinta ne-a fost
daruita
acum 2000 de ani

Iisus e alaturi

Iisus va invinge! orice-ar fi, pe ai Sai nu-i va lasa, nu-i uita, este mereu alaturi, in special in aceste timpuri cand ne luptam diect cu diavolul. Sa facem macar un procent pentru El din cate ne daruieste prin Mila Sa, sa ne pocaim si sa jertfim din inima. Doamne miluieste!

comentariu cu critici

Al doilea aliniat la adresa http://www.serafimpantea.ro/2010/12/13/concurs-de-proza-arhiscurta-ortod...
"Postati-l pe blog-ul propriu sau pe sit-ul..."
Ori lipseste un "e" din cuvantul englezesc "site".., ori nu este cazul sa se puna cratima cand se articuleaza hotarat cuvantul romanesc "sit".
Care e varianta vizata?

Probabil ca eu u am DELOC afinitate pentru acrostihuri.., insa va rog sa-mi permiteti sa exprim parerea mea: inainte de '90 erau poezii banale MULT mai inspirate (daca e nevoie de asa ceva).., care cel putin nu sfredeleau delicatetea temei!.. :-<
Cer iertare, dar ma opresc DOAR la doua exemple pe care le gasesc de-a dreptul penibile...:
"...Acea
Noua
Iubita Sfintenie ce-i

In
Noi toti
Vietuieste
Acolo in
Tine si-n mine
Ascunzandu-se de
Murdaria

Siluitoare
A zilelor acestei

Vieti ce
Orbeste
Ridicandu-ne
Bucurandu-ne
Iubindu-ne
Mereu vom

Rosti
Evlavios
Simplu
TATAL NOSTRU
Unindu-ne in
LUMINA..."
De regula se pun si niscaiva virgule sau alte semne de punctuatie, spre a ghida recitatorul catre intonatia dorita, crezuta de mine armonioasa; insa nici urma de asa ceva... :-<

Iar al dolea extras pe care il citez este:
"Lumina invata-ne
Umilinta
Mereu sa o
Iubim
Neincetat sa ne
Amintim ca..."
Am o problema mare de-asta vara, cand am insotit niste prieteni yoghini la Costinesti: deindata ce-aud despre UMILINTA de sine statatoare, adica fara lamurire imediata (ca in "Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi.") ca este voit intelesul de SMERENIE, care include si DEMNITATEA omului chiar si/mai ales inaintea Domnului.., nu am Pace.

Va rog sa imi replicati frateste, poate ma dumiresc despre ce nu'nteleg deocamdata si, deasemenea, va rog si pe voi sa va insusiti macar in parte intelesul cuvintelor mele.

imaginea utilizatorului Serafim

Sit/situl

Prima variantă este românească și corectă. Am greșit la scriere. Am corectat.

Vă rog să vă abțineți deocamdată de la critici referitoare la calitatea textelor participante la concurs.

Umilința nu este cuvânt yogin. Este românesc și este folosit în cărțile de cult. Nu prea au yoginii cuvinte ale lor în limba română și nu văd nici un motiv să le permitem să arondeze anumite cuvinte doar pentru uzul lor.

SFANTUL ISAAC SIRUL

Sfantul Isaac Sirul ne invata prin cele sapte plansuri ale sale
Faptul ca smerenia ne poate
Aduce mai aproape de Dumnezeul Iubitor Indelung rabdator
Noi
Trebuie sa
Umblam pe urmele pasilor
LUI

Iisus Hristos care
S-a
Adus jertfa
Atunci
Crezand in

Sfintenia
Iubirii
Rugandu-ne
Umilindu-ne
Luminandu-ne

Ortodoxie in open space

Ca a inceput o noua zi ma anunta ceasul de pe noptiera.
Doamne, ziua aceasta fara de pacat sa o petrec…
Ies alergand din casa cu ochii pe ceas sa nu ratez trenul.
Miluieste-ne Dumnezeule…
Scari rulante, culoare cu oameni care se grabesc.
Doamne Iisuse Hristoase…
Biroul care ma asteapta fidel in fiecare dimineata.
Nasterea ta Hristoase Dumnezeule…
Nenumarate emailuri, telefoane suparate.
Prea Sfanta Nascatoare…
Acasa. Sunt obosita.
Aprind candela.
Un vechi refren rasuna de departe: …”in my secret life”…

P. G.

Acesta este refrenul cel vechi: http://www.youtube.com/watch?v=eCYXL86rdug ? ;;)

imaginea utilizatorului Serafim

Probabil...

Probabil se referea la cântecul lui Leonard Cohen.
Ceva de genul http://www.youtube.com/watch?v=0NfF5N6IcoE

Exact

La Leonard Cohen ma refeream.... :-)

Dor de Dumnezeu

Mi-e dor de Tine, Doamne,
Mi-e dor de fapta buna...

Doamne nu ma lasa acum
Macar de-as fi facut vreun bine-n viata mea...
Te rog, te rog, nu renunta la mine,
Nu lua de pe-al meu crestet mana Ta...

Nu ma certa. Iarta si de-acesta data,
Caci om sunt, iar pasii-mi ratacesc,
Nu stiu sa tin doar calea stramtorata,
Nu stiu sa fac vreun lucru fara sa gresesc...

Iar dorul meu de Tine-i tot mai greu...
Si cred...Iarta, te rog, Doamne...

O, Doamne, Mare esti si mari

O, Doamne, Mare esti si mari si binecuvantate sunt lucrurile Tale. Tu care trimiti ploaie si peste cei buni si peste cei rai si nu m-ai pierdut pe mine pentru cat ti-am gresit ci mai mult ti-ai aratat Mila Ta, revarsa binecuvantarile Tale peste toti cei ce te cauta pe Tine si care-ti cer ajutorul daruindu-le Bucuria Ta.

imaginea utilizatorului Serafim

Frumoasă rugăciune

321 de semne. Te rog pune link pe blog către această postare. Mulțumesc.

http://vremurivechisinoi.blogspot.com/2010/12/binecuvinteaza-doamne-toat...

ACASA

Acasa dorim toti sa ajungem
Credem SI stim ca
Acasa este cel mai bine
Suntem straini si calatori
Aici printre acesti morti vii

Nu sunt morti vii ci vii morti
Unde este acasa pentru
Miliardele de locuitori
Ai acestei planete
IUBIREA cunoaste

Acest raspuns iar noi prin
Credinta
Asteptam
Sa ajungem
ACASA

SCRIPTURA BINECUVANTATA

Scriptura binecuvantata
Catre tine ne indreptam si
Ridicam ochii catre
Iubirea din care
Primii oamenii fost-au daruiti de
Tatal nostru
Universului pregatit pentru
Regele regilor
ADEVARUL

Bune
Inimi
Nescrise sau
Editate
Credincioase
Umilite inimi pline de
Viata
Adevarata
Nealterata de lipsa de
Taine
Avem un singur
Tata care ne iubeste cu
Adevarat

Tu mă iubeşti, Doamne

Te-ai gândit la mine dinainte să fiu, apoi m-ai coborât în inima Ta şi m-ai îndrăgit.Şi m-ai dat vieţii,Doamne. Ne-am ţinut de mână în copilăria mea, apoi eu ţi-am dat drumul…şi m-am rostogolit pe valea lui Cain. Acolo unde fiecare gând sfâşie rodul mâinilor Tale. Iubirea Ta, însă, a tăiat mărăcinii înfipţi adânc în carnea mea şi, astfel, am reuşit să păşesc din nou pe drumul care mă poate duce Acasă. Ajută-mi să rămân pe el, căci vreau să ne ţinem de mână din nou! Te rog, Doamne!

TE RUGAM IARTA-NE DOAMNE

Te rugam iarta-ne Doamne
Esti mereu cu noi si arareori ITI vorbim

Rugaciunile noastre nu sunt facute cu
Umilinta iar nerusinatele noastre
Ganduri TE intristeaza si nu
Avem timp sa ne cerem iertare
Mereu in viteza mereu lipsiti de

IUBIRE suntem si noi surogate
Avem nevoie de TINE si nu intelegem TE
Rugam sa ne ajuti cu LUMINA-TI
Tatal nostru esti si TE rugam sa ne ierti
Avem nevoie de calauzirea-TI
-
Neincetata fara de ea suntem pierduti in pacate in
Existente mizere ce se rotesc innebunitor cautand

DRAGOSTEA CURATA care este doar la TINE
OAMENI ajuta-ne sa fim cu adevarat nu surogate
Ale unei societati ce se ingroapa in in fiece
Minut prin nepasare egoism lacomie mandrie
Ne asezam pe genunchi inaintea TA si TE rugam IARTA
Existenta trista a tuturor acelora care nu TE cunosc cu adevarat

Paradox-voinţa şi neruşinarea de a putea da din ceea ce nu avem

La o casă de copii.
-Aşi vrea şi eu să fac daruri, dar nimic din ce am nu-mi aparţine, spuse copilul.
-Ai jucăriile tale, puişor, îl îndrumă femeia de servici.
-Da, dar mi-au fost dăruite, e din truda altora, suspină copilul.
-Atuci dă din ce nu ai..., bolborosi plictisită femeia.
-Mulţumesc, zâmbi copilul îmbrăţişând-o. Am să dăruiesc iubire!

“Dând ce nu ai, dobândeşti şi tu, cel gol, cel pustiit, cele ce-ţi lipsesc”-Nicolae Steinhardt.

imaginea utilizatorului Serafim

Mulțumesc :)

Mulțumesc pentru o scriere atât de frumoasă. Și pentru citatul din părintele Steinhardt. 440 de semne. Merge mai departe :)

P.S.: Originalul la http://cammely.wordpress.com/2010/12/18/paradox-vointa-si-nerusinarea-de...

Eu vă mulţumesc.

Sper ca prin intermediul concurenţilor să se adune o cât mai bogată proză arhiscurtă ortodoxă (PAO) , ca ele să-şi găsească ecoul în sufletele de aur.
Entuziasm creator le doresc tuturor participanţilor la acest proiect!

AMIN.

Asa sa fie
Mila si
Iubire
Neincetat in toti oamenii

Va iubesc si va Aduc in dar

Va iubesc si va
Aduc in dar un dram din

Iubirea ce am primit
Umbre ne inconjoara sa le
Binecuvantam si se vor transforma in Lumini
Esti aici si suntem la sfintele Sale picioare
Sa ne smerim si sa ne bucuram
Crucea ne-a daruit si ne iubeste

imaginea utilizatorului Serafim

Frumos dar

În 238 de semne. Valabil.

acrostih

Cativa
Ani invatam sa vorbim restul vietii invatam ca
Tacerea este de aur
Iubind tacand
Viata se
Apropie de Sfintenie

Acea
Noua
Iubita Sfintenie ce-i

In
Noi toti
Vietuieste
Acolo in
Tine si-n mine
Ascunzandu-se de
Murdaria

Siluitoare
A zilelor acestei

Vieti ce
Orbeste
Ridicandu-ne
Bucurandu-ne
Iubindu-ne
Mereu vom

Rosti
Evlavios
Simplu
TATAL NOSTRU
Unindu-ne in
LUMINA

Viata
Iubind
Este
Totul
Iubeste-L pe EL
Iubeste-ti aproapele

Iubind
Ne
Vom
Alatura
Tuturor
Acelor
Mucenici

Care
Au

Trait si
Au marurisit
Credinta in
EL
Rosii pete
Exista pe
Albul pur

Evoca
Simplitatea
Trairii IUBIRII sa ne
Eliberam

Daruindu-ne
Eul

Aceluia care ne
Uneste in a Inimii
Ruga

imaginea utilizatorului Serafim

Lung

Lung dar frumos. 646 de semne.

SERAFIM

Serafim doresc sa iti multumesc rugandu-L pe
EL sa umple a ta inimioara cu
Rugaciunea neincetata si
Adevar curat
Fii bucuros neincetat si iubeste
Iubind te vei bucura cu adevarat de minunata
Mantuire pe care o doresti

imaginea utilizatorului Serafim

Serafim

Scris în acrostih. 217 semne.

Standing on the Edge...your

Standing on the
Edge...your life was simple and complicated like our lives
Roses were white when you died
And what you did from all human beings of this
Planet it is wonderful it is great
Helping the suffering
It is so important the
Music of angels is warming our hearts and say us to

Rush through the
Old times and find the
Simple way of life that can help us live in
Eden again

imaginea utilizatorului Serafim

Seraphim Rose

Numele părintelui Serafim Rose. Frumos. E în engleză. Nu participă dar e frumos :)

acrostih

ARSENIE BOCA ai trait si te-ai
Rugat pentru poporul nostru
Smerenia invatandu-l si sa se lepede de
Egoism
Ne-ai fost contemporan si nu am stiut a te pretui
Inima tuturor romanilor ai fost
Esti acolo si ne ajuti mai mult decat ai facut-o aici

Bucuria Mantuirii nu se poate asemana cu nimic
Omul OM este acela care doreste
Credinta, Nadejde, DRAGOSTE si dorindu-le...le va
Avea

imaginea utilizatorului Serafim

Arsenie Boca

Numele părintelui Arsenie Boca scris în acrostih de 374 de semne :)

acrostih

Traim dorind Iubirea
Esti Apostolul Bucuriei
OM intre oameni
Fiind
Inimilor noastre ai vorbit
Lumina ochilor tai

Pricepea mai bine decat
A noastra
Rasaritul si
Apusul
Inimi impietrite
Ascultau glasul tau
Noi iti mutumim pentru LUMINA daruita

imaginea utilizatorului Serafim

Teofil Paraian

Numele părintelui Teofil scris în acrostih de 240 de semne :)

acrostih

Lumina invata-ne
Umilinta
Mereu sa o
Iubim
Neincetat sa ne
Amintim ca

Lumina trebuie sa fim
Iubirea pentru
Noi
Are o alta

Lungime de unda
Inimile
Noastre duc

Lipsa de
Umilinta
Ma
Inchin
Nasterii Tale
IUBIRE si Te rog sa

Aduci in
Jarul ce sta sa se stinga
Un dram din
TINE
ALFA SI OMEGA
-
Numai
EL

Spune
ADEVARUL

Iubind ca
EL
Si noi vom fi
Integrati
MILEI

Daruitoare de
IUBIRE CARE
NU CADE
Trai-vom admirand
Rasaritul
Edenian

Sfintele
Potrivitele
Iubirii eterne
Neganditele apropieri
Iubitoare de LUMINA

imaginea utilizatorului Serafim

494

494 de semne. Bun.

acrostih

COPIII NOSTRI AU NEVOIE DE DRAGOSTE DE
O CALAUZIRE CURATA
Pentru a avea aceasta dragoste si calauzire curata
Inima ta si
Inima mea
Inimile noastre

Neincetat au nevoie de RUGACIUNE
Omul a descopierit
Sfintele
Taine prin
Rugaciunea
Inimii

Astazi este
Unic

Nici tu nici
Eu nu stim daca
Viata
O vom
Iubi si maine
Existam fiindca

DRAGOSTEA
ESTE VESNICA

De dragul tau
Regele Luminii
ADEVARUL a acceptat sa urce pe
Golgota
O cruce carand pe spatele-I
Sfant
Toti
Existam

Si ar trebui sa
Iubim

Cu
Ale noastre intregi fiinte
LUMINA
ADEVARUL
UMILINTA
Zorind spre
IUBIREA
Rastignirii sinelui
EL S-A JERTFIT pentru

Ca noi
Unindu-ne in
Ruga sa putem
Accesa
TRAIREA CURATA
Acum si vesnic

imaginea utilizatorului Serafim

Frumos

Frumos dar putin cam lung. 664 de semne. Probabil nici nu l-ai scris în ideea de participare.

IUBIREA SA NE AJUTE SA FIM URMASII SAI

IUBIREA este aceea de care avem atat de multa nevoie
Unde sa o cautam pentru a o gasi
BUNUL
IUBITOR a lasat o particica din sine in fiecare suflet in
Rugaciunea launtrica se afla
EA
Aducatoarea de

Speranta
Aducatoarea

Nepretuitei
Evlavii

Aducatoarea
Jarului care indeparteaza zgura si ne
Umple cu
Tot ceea ce ne lipseste
Existam pentru a fi desavarsiti

Sfintenia
Aduce

Flacara
Iubirii
Mila

Umilinta
Raspunsul
Marturisitor
Astazi
Stim ca doar
Iubind
Inima viaza cu adevarat

Stim ca
Adevarul trebuie spus cu
Iubire

Doamne ajuta!

Ma bucur aici printre litere mari si mici,
Ascult glasul fulgului de nea

Binecuvantare aduce zapada cu ea si acolo
Unde ne este inima si
Credinta
Unde ne asteapta
Regele si biruinta suntem noi viii acestor vremuri moarte

Culmi

Stiti care-i culmea impotentei ?
Aceea ca nu poti crede in Dumnezeu !

imaginea utilizatorului Serafim

Scurt :)

Nu le mai număr că e clar suficient de scurt :)

Fain joc de cuvinte. Merge mai departe.

ÎNSTRĂINAT

„Atât de calm
atât de cinic
când vezi suferinţa altuia
şi nu ştii că ţie ţi s-a iertat cel mai mult
fiindcă poţi cel mai puţin
să ierţi
să uiţi

Atât de încrezător
atât de cinic
când securea este la rădăcina trunchiului tău
dar tu te încălzeşti la rugul altuia
fiindcă poţi cel mai puţin
să ierţi
să uiţi
şi de aceea... ”

imaginea utilizatorului Serafim

319

319 semne. Valabil :)

Dor

De cand ai plecat, atunci intr-o zi de iarna, am invatat ce este dorul. Dorul de tine, dorul de noi, dorul de viata noastra impreuna.
Am invatat sa traiesc fara tine. Am invatat sa zambesc atunci cand plang. Am invatat sa te port in mine, fara sa te vad.
Franturi de gand, de amintiri, de poezie. Si un Intreg : …caci « mai mare dintre acestea este dragostea »
Mi-am sprijinit capul pe umarul Domnului. Dor ? Da. Dar nu-l mai port doar eu.

imaginea utilizatorului Serafim

Mulțumim

Mulțumim că ne-ai împărtășit acest gând. 439 de semne. Se califică.

pilot automat

Serafim, norocosule, se pare că ai pus blogul pe pilot automat!
Visez şi eu la ziua când afacerea va merge de la sine şi eu voi trece pe la birou doar ca să beau câte o cafea cu cei mai simpatici clienţi.

imaginea utilizatorului Serafim

Nu chiar așa...

Nu chiar așa. Cu unii dintre ei s-ar putea să treci pe ceai :)

Drama Orbului

Vine o vreme când tăcerea
Devine singura alternativă
A vorbariei goale.

Si atunci,
Ne agăţăm disperaţi de cuvinte
Alegandu-le pe cele mai dulci
Sau pe cele mai dure.

Dar cuvintele
Se scutură de noi
Ca de boală.

Atât.
Mut.

Dar. Ce sa fac?...

cuvantul

am spus cuvinte multe, fara osteneala de a le tria si alege esentialul, pentru a spune ce e in inima, pentru a ma spune, m-am invaluit de cuvinte inutile care insa s-au transformat nu in scut sau dar, ci in arma veninoasa, l-am ranit adanc, i-am vazut doar urma sangeranda, am strigat, vroiam sa mai spun, dar era prea tarziu...plecase...rana lui devenise rana mea, cat de mult am gresit...

Ruga pentru bunici

DOAMNE...ce dor mi-e de bunici!
De vremurile când eram împreună şi când erau în putere. Eu mi-am prins şi străbunicii. Străbunicul din partea tatalui, înainte să taie pâinea făcea o cruce mare cu cuţitul pe ea.
Şi aveau altă vorbă.
Părintele Rafail Noica spune despre cuvânt că are puteri metafizice. Şi moşii noştri vorbeau cu duh, cu putere: „Măi mamă, mă doare sufletul când plecaţi departe de noi!”
La mânie şoteau rugăciuni, nu sudalme.
DOAMNE ... ce dor mi-e de bunici!

imaginea utilizatorului Serafim

Multe am învățat...

Multe am învățat de la bunici. Oameni sănătoși la minte și la suflet. 475 de semne. Calificat.

regasirea vietii, caii, adevarului

Regasire
Ma ducea Domnul de mic la scoala cu binecuvantarea-i prin rugaciunea de dimineata…Crescut rapid intr-o copilarie dulce… Ratacirea a inceput pe la un mijloc de studentime: eu decid, eu sunt, vreau libertate sa incerc si pot orice..am incercat si am tot incercat pana ce m-am impotmolit ca nu mai puteam respira, am cazut adanc la pamant, nici puteri sa ridic un deget de la mana nu aveam…parasit si singur…toata suflarea omeneasca sta muta in incapacitatea-i de a schimba ceva…de fapt nici nu-i pasa si nici nu putea face ceva chiar daca ar fi vrut…aveam totusi nevoie de ajutor…cautam…undeva se aprinse o mica speranta ca poate Domnul ma poate ajuta…stiam ca biserica sta si ma asteapta, ca am nevoie sa intru, dar nu intram in niciuna...asteptam….tot amanam…dar Domnul m-a adus unde trebuie…am binecuvntat clipa, l-am regasit pe Dumnezeu si stiu ca acum e pentru totdeauna…Slava Tie, Doamne !

BUCURIE!

Bucurie mai mare pentru un pacatos intors la EL decat pentru multi considerati drepti
Unde sa mergem in alta parte decat la EL
Credem Doamne ajuta necredintei noastre
Uneste-ne in TINE
Ridica-ne la
IUBIRE
Existam ca sa TE GASIM PE TINE... TE rugam ajuta-ne

imaginea utilizatorului Serafim

Frumoase gânduri

Foarte frumoase gânduri dar nu se încadrează în limita de 500 de semne. Textul are 893 de semne ceea ce e aproape dublu. Poți încerca să reformulezi fraze, să elimini cuvinte de care nu ai neaparată nevoie, să înlocuiești unele cuvinte cu sinonime. De exemplu, și e doar un exemplu, "toată suflarea omenească" e o expresie foarte plastică și frumoasă dar pentru scurtime poți spune "toată lumea" sau dacă vrei o mai mare greutate și mai mult accent pe această parte spui simplu "toți". Exercițiul și practica duce la cizelarea stilului. Iar proza arhischurtă este un stil care cere ceva practică. Te rog mai încearcă.

multumire

e prima data cand scriu aceste trairi, care mi-au schimbat viata, pentru asta va multumesc! am gasit un spatiu pe masura de exprilmare! Domnul sa va intareasca si calauzeasca!!

Participare Concurs Proza Arhiscurta Ortodoxa (PAO)

Rugina unui fier care dispare in foc se aseamana cu pacatele care se topesc in oceanul iubirii lui Hristos. Incandescenta fierului este masura la care este chemat omul, la incandescenta prin har.Atunci dragostea dintre om si Hristos este desavarsita iar fericirea este cereasca, de inviere si comuniune cu intreaga creatie.Hristos se descopera in inima omului dar ea este mica si neincapatoare si ramane cu un dor permanent dupa Dumnezeu. Intreaga lui viata este rugaciune si traire in si cu Hristos.

imaginea utilizatorului Serafim

Să nu ruginim

Să avem grijă să nu ruginim și să ne dăm mai aproape de foc ca să ne călim :)

Exact 500 de semne. Valabil.

Nu te teme...

Nu te teme.Exista ultima zi.Exista ultima ora.Exista ultima clipa...
...dar totusi nu-ţi poţi trăi moartea.Sfârşitul nu există.Exită doar o prabuşire perpetuă, în interiorul ultimei clipe,spre un alt ritm de viaţă.In fapt plonjînd către moarte în înteriorul ultimei nano-secunde nu facem decât să aşteptăm şi iar să aşteptăm.Să-i aşteptăm pe toţi ceilalţi.Judecata de apoi va veni simultan pentru toate fiinţele din univers.Sfârşitul lumii este exact atunci când mori TU.Nicio pico-secundă mai târziu.

Nasterea si moartea sunt la fel

imaginea utilizatorului Serafim

Din punct de vedere teologic...

Din punct de vedere teologic, creștin ortodox, ceea ce spui tu aicea este greșit. După moarte sufletul rămâne conștient cu toate amintirile intacte. Urmează judecata personală, până la judecata de apoi mai avem de așteptat. Într-adevăr aceea va fi pentru toți deodată. Dar după moarte nu intrăm în nici un fel de suspendare a conștiinței. Nu ne pune nimeni la "rece" până la Înviere.

501 semne. Nu se califică în forma actuală. Eventual scrie despre ceva ce înțelegi și unde să ai suport din scriptură și din sfinții părinți. Sau cel puțin lucruri general cunoscute.

Nu te supăra (prea tare) iar dacă te superi, să-ți treacă repede.

Nici vorba de vreo suparare

Multumesc din suflet pentru lamuriri. Ma bucur sa aflu ca amintirile vor ramane intacte si ca-mi voi putea aminti inclusiv lucrurile pe care le-am uitat deja (vai atat de multe). Daca nu cumva o fi vorba doar de amintirile pe care le vom mai mai avea intacte atunci cand vom muri sau cu putin inainte de moarte. O lamurire in privinta asta ar fi mai mult decat bine venita.

P.S. Nu-ti face griji in privinta mea. Ma supar extrem de greu. Nici nu-mi amintesc cand m-am suparat ultima oara. O sa scriu altceva pentru concurs alegand un subiect pe care-l inteleg desi... vai... e atat de plictisitor sa scrii doar despre astfel de lucruri, pe care le intelegi. Nu? Presupun ca ma adresez unui cunoscator.

P.P.S. Exista insa (pe lume) nesansa unui nenoroc major si universal prin care sa se constate ca in fond nimeni nu inteleage nimic. (Ce este intelegerea?) E posibil nu? Si atunci nimeni n-ar trebui sa scrie nimic. Cred ca despre asta voi scrie intr-un text de maximum 500 de semne. Sa fie primit.

imaginea utilizatorului Serafim

Da

Da, de cele mai multe ori vorbim despre lucruri pe care nu le înțelegem. Da' acuma tu vrei să te pui cu oameni care cred? :)

Intrebarea ta...

Felul in care este formulata intrebarea ta ascunde prea multe presupuneri referitoare la alte intrebari invizibile pe care le-ai formulat si la care ai si raspuns. Singur. A-ti raspunde scurt la intrebarea vizibila ar insemna in fapt ca admit cate un "da" la fiecare dintre cele invizibile, ceea ce ar fi impotriva adevarului, hermeneuticii si chiar maieuticii. Totusi imi asum riscul si raspund: NU.

P.S. Am eu impresia sau vrei sa sugerezi ca oamenii care cred nu inteleg?

imaginea utilizatorului Serafim

Oare?

"vai... e atat de plictisitor sa scrii doar despre astfel de lucruri, pe care le intelegi. Nu? Presupun ca ma adresez unui cunoscator." :)

Cine?

Mi-am imaginat ca cineva care recomanda altora sa scrie proza doar despre lucrurile pe care le inteleg (nu despre sfintele mistere de nepatruns) procedeaza el insusi astfel. De unde si presupunerea pe care am formulat-o. Am vrut sa zic cunoscator in arta rezumarii la vorbirea despre lucrurile intelese, fara a sugera ironic, prin puterea aluziei, vreun alt fel de limitare.

P.S. Nu inteleg (exact) de ce anume fragmentul acela din textul meu a fost extras din context si reluat aici, asa ca, facand cum zice adminul (dar, vorba 'ceea din proverbe, nu cum face adminul) nu comentez nimic despre asta.

Concurs de proză arhiscurtă

Plugar Creştin

Am început cu o lumânare
aprinsă-n colţ de rugăciune
pe care mama a semănat-o
în mintea de copil,
şi m-a lăsat să cresc -
Credinţa.
Nu mi-e uşor, dar fără ea
nici nu sunt om,
nici gerul nu-l pot înfrunta,
e mare chin,
când chipul de fugar bătrân
mă lasă fără ea, flămând.
Icoana ei e casa bietului creştin...
În ea mă nasc, cu ea să mor
iar chipul mamei mele dragi
ce mă veghează-n noapte,
nu-l voi uita,
şi-i voi cinsti pe-ai mei părinţi,
că dat mi-a fost să fiu plugar
şi să port crucea de creştin.

imaginea utilizatorului Serafim

Bună plugărie

Fix 500 de semne.

Astăzi mi-e dor...

Mi-e dor să văd lumea prin ochi de copil – unde iarba miroase a rouă,vântul mângâie gingaş obrajii înroşiţi de viaţă şi ochii sunt limpezi şi larg deschişi. Lumea în care omul (copilul) Îl iubeşte pe Dumnezeu, chiar dacă nu i s-a povestit încă despre El.

imaginea utilizatorului Serafim

Fain dor

254 de semne.

Dalta mea eşti Tu, Doamne!

M-am săturat să exist, aşa că am decis să fiu. Şi Tu-mi eşti daltă, Doamne. Cu tine mă voi “război“şi mă voi bucura, fiindcă doar Tu îmi ştii inima. DA, O ŞTII! Tu nu pui la îndoială, ci mă asculţi mereu aşa cum sunt. Ia-mi inima asta împovărată şi hai să sculptăm în ea, împreună, chipul Tău! Ţi-o dau de bunăvoie! Aşadar,purcedem?

imaginea utilizatorului Serafim

Ca lutul în mâna olarului :)

332 de semne. Probabil că vor avea de furcă serios cei din juriu cu atât de multe texte faine :)

Avem nevoie unul de

Avem nevoie unul de celalalt
Viata
Este
Marele dar ce

Ne-a fost oferit
Existam pentru a invata ca
VOIA SA este binecuvantare
Omul are nevoie de
IUBIRE pentru a fi OM
Existam pentru a ne

Uni in ruga
Neincetata
Uluitoarea
LUMINA ne invata ca

Doar
Existand

Credincios
Existam cu adevarat
LUMINA
Aduce cu EA
Linistea
Aducatoare de
Limpezimile
Tatalui nostru

imaginea utilizatorului Serafim

Încă un acrostih...

349 de semne. Frumos și acesta.

acrostih

Credinta aduce cu ea bucurie si suferinta
Rugaciunea
Elimina parerile de rau
Daruind sufletului
Iubire
Neincetat iubind
Tatal se
Apropie purtandu-ne pe brate de Lumina spre raiul din

Noi
Avem nevoie de noi pentru a ne
Descoperi
EL asteapta
Jalea sa ne-o
Dea de-a dura
EL
Aduce

Dragostea aceea
Rara ce se
Afla numai in
Glasul bland
Obladuitor al
Sfantului
Tata
EL ne invata ca
Avem nevoie de noi insine

imaginea utilizatorului Serafim

Wow

Se ridică ștacheta. Nu doar proză (sau poezie) ortodoxă, nu doar încadrată în limită (are 399 de semne) dar și cu acrostih. Frumos :)

concurs - a doua interventie

Nu pot privi spre soare,
Dar Tu, de ochiul meu, Te laşi văzut.
Cum oare, din atâtea valuri de splendoare,
Numai iubirea Ta nu m-a durut?

imaginea utilizatorului Serafim

Și poezii...

Sau ma exact mirări-poezii de doar 136 de semne care intră în concurs :)

concurs

Oamenii, îngerii, Dumnezeu

Oamenii se gândesc la Dumnezeu ca la o gânganie, în vreme ce El este ca o Furnică: lucrează pentru binele lor.
Dumnezeu Se gândeşte la oameni ca la îngeri; lucru care pe îngeri îi cam întristează (de ce să fie comparaţi cu unii care nu fac nimic pentru cei din jur?), dar se străduiesc să ne accepte şi să ne ajute să fim generoşi ca ei.
Dumnezeu nu greşeşte niciodată. El ne vede cum putem fi, nu cum suntem.

imaginea utilizatorului Serafim

Încă un participant...

409 semne. E valabil :)

Albastru

Copilul urmareste cu privirea fluturele albastru, ireal colorat intr-un oras cenusiu. "Mami, cine a facut fluturii?". "Dumnezeu", spune mama cu gandurile aplecate spre framantarile ei. "Eu cred", zise copilul dupa un minut de tacere, "ca Dumnezeu tocmai a facut un fluture albastru, apoi l-a tinut ascuns in pumnii Lui si i-a dat drumul in fata mea, ca sa ma vada razand".

„Particip la Concursul de proză arhiscurtă ortodoxă (PAO)” :)

imaginea utilizatorului Serafim

Și eu cred...

Și eu cred că tocmai ți-a pus ideea asta în minte ca să vadă oameni bucurându-se :)

372 de semne. Merge.

Multe texte originale și frumoase. Și încă mai urmează :)

imaginea utilizatorului Aevum

Orgoliu sau mandrie?

Concurs. PAO? Ce’i asta? Aham, e vorba despre scris. Sa scriem, dara. Gata, am scris. Si acum? Acum sa publicam. Doar ca nu e deloc simplu. De public, va aparea orgoliul; de place, va creste in trufie, iar de nu place, va deveni resentiment. Ok, nu public, si atunci sunt vinovata de mandrie. Egoul meu s-ar sumeti prea tare: nu e de tine, lasa-i pe ei cu orgoliile, preamaririle si adanc caderile lor.
Bine, fie. Public. Daca zici Tu…Venit’a oare vremea sa uit de ale mele si sa invat ingaduinta?

imaginea utilizatorului Serafim

Aproape toate :)

Nu chiar toate dar multe dintre fiicele mândriei enumerate aici :)

497. Merge mai departe.

Iau o pauză

Acest concurs mi-am adus aminte de vremurile când lucram la ziar. Diferenţa este că aveam alocati cuadraţi. Apoi am avut ambiţia să fac ziarul pe calculator, tipărit offset, şi aveam la dispoziţie între 6000 şi 12000 de semne. Lucram ca un tanc.
Cred că trebuie să iau o pauză de câteva zile ca să mai las spaţiu şi celorlalţi. Ceasuri bune!

imaginea utilizatorului Serafim

Mai este vreme

Mai este încă o lună și jumătate. Este vreme încă să vină multe texte faine. Este vreme să mai scrii și tu și la romane și la PA-uri :)

Bătrânul cu sapa

Şcoala a primit fonduri pentru renovare şi copiii din clasa a III-a au fost mutaţi într-un liceu ale cărui ferestre dau într-un cimitir.Vor-nu vor, au parte de 4-5 înmormântări pe zi. S-au petrecut lucruri stranii şi copiii sunt înfricoşaţi. Fetiţa vede o umbră semănând cu un bătrân care duce o sapă.Acesta traversează clasa şi se sprijină de o bancă. Inima fetiţei bate năvalnic dar, începe să spună „Tatăl nostru”şi năluca dispare. Colega de bancă o întreabă: Îl vezi şi tu pe bătrânelul cu sapa?

http://doinapopescu.wordpress.com/2010/12/14/batranul-cu-sapa/

imaginea utilizatorului Serafim

Aș spune horror dacă...

Aș spune horror dacă n-aș știi de atâtea întâmplate de felul ăsta. din nou 499 de semne. Tu chiar faci aterizare la punct fix :)

Se califică și ăsta dar te rog, pune link la tine :)

Moarte clinică

Aeronava prezidenţială se prăbuşeşte deasupra aeroportului Vnukovo. Băsescu ajunge în faţa lui Dumnezeu şi a Sfântului Petru.
-Locul lui este în Iad!- zise Dumnezeu.
-Doamne, ăsta fraudează alegerile, preia puterea şi destabilizează Iadul.
-Bine, bine! Să rămână aici dar, să nu-l scapi din ochi!
-Doamne! Ai uitat ce-au păţit Roman şi Stolojan?
Dumnezeu meditează puţin, apoi face un semn.
Doctorul, pierit:
-Tavarâşi Putin! Raportez că Băsescu îşi revine miraculos! Cred că a fost doar în moarte clinică!

http://doinapopescu.wordpress.com/2010/12/14/moarte-clinica/

imaginea utilizatorului Serafim

Primul banc participant :)

499 de semne. Se califică, dar te rog refă link-ul de pe pagina ta :)

Două ciocane

Gata cu link-urile defecte! Le-am dat două ciocane şi le-am reparat!

imaginea utilizatorului Aevum

Lumina

E noapte. Prima noapte de Inviere din scurta ei viata cand e singura. Mama nu mai e, tata e bolnav, fratii – imprastiati. Se strecoara nevazuta pe poarta. Grabeste apoi cu pasi de furnica prin intunericul orasului necunoscut. Nu stie cum, dar ajunge. Acolo unde e Lumina. Isi face loc printre picioarele celor mari. “Hristos a Inviat! Adevarat a Inviat!“ O vreme a crezut ca a fost un vis. Si peste ani, multi ani, cand povesteste, inca se mira. Cine a dus’o in noaptea de Inviere acolo unde era Lumina?

imaginea utilizatorului Serafim

503

Frumos, dar puțin peste limită. Poate înlocuiești vreun cuvânt sau...

imaginea utilizatorului Aevum

Lumina

E prima noapte de Inviere din scurta ei viata cand e singura. Mama nu mai e, tata e bolnav, fratii – imprastiati. Se strecoara nevazuta pe poarta. Grabeste apoi cu pasi de furnica prin intunericul orasului necunoscut. Nu stie cum, dar ajunge. Acolo unde e Lumina. Isi face loc printre picioarele celor mari. “Hristos a Inviat! Adevarat a Inviat!“ O vreme a crezut ca a fost un vis. Si peste ani, multi ani, cand povesteste, inca se mira. Cine a dus’o in noaptea de Inviere acolo unde era Lumina?

imaginea utilizatorului Serafim

495 acuma :)

Intră în concurs al 12-lea PA ortodox în două zile :)

imaginea utilizatorului Aevum

Noaptea

E noapte. Ingenuncheaza langa pat sa'si spuna rugaciunea. Cum a invatat’o mama ei. Care nu mai e.
-Nu’i voie! Treci in pat imediat!
Brutal, femeia cea rea o ridica de pe podeaua rece, ii trage una si ii smulge cruciulita de la gat.
-Sa nu mai faci asa ceva!
Se ghemuieste tremurand in patul jilav, din camera intunecoasa, cu paturi multe, in care tremura ghemuite alte fetite.
E noaptea in care a inteles ca mama a plecat si nu se mai intoarce. E noaptea in care a invatat ca Dumnezeu nu exista.

imaginea utilizatorului Serafim

Trist dar...

Trist dar cei care au prins vremuri dinainte de '89 știu cam ce pățeai dacă te găsea cu cruciuliță, iconiță sau altele de astea la școală sau în alte instituții publice. Cel mai greu a fost pentru copii. Că nu știau și așteptau de la cei mari îndrumare...

În altă ordine de idei, 495 de semne. Calificat.

imaginea utilizatorului Aevum

Adevar

M’am saturat! De nestiutori si nestiinte. De cei ce spun ca stiu si habar n-au. Isi dau cu presupusul. Fantazeaza. Inventeaza. Interpreteaza. Ei simt. Li se comunica. Indruma. Vindeca. N'au Adevarul, dar sunt plini de certitudini.
Apoi, am gasit pe cei ce stiu si nu spun. M'am infuriat. Nu spun, pentru ca presupun ca ceilalti stiu. Suntem crestini din nascare, nu? Se presupune ca stim. Ei bine, nu. Habar n'avem.
Acum stiu. N’ajunge. Trebuie sa devin. Invata'ma, Doamne, sa fiu Tu!

imaginea utilizatorului Serafim

Frumos...

Prima participare a unui cititor/comentator fără site și blog. 484 de semne. E bun.

schimbare

ideea concursului mi se pare buna, dar as avea cateva mici amendamente: de ce trebuie sa fie neaparat max 500 de semne, de ce sa fie neaparat proza scurta, de ce sa fie neaparat un concurs, adica un clasament la final? n-ar fi mai bine o idee mai larga, care sa ii cuprinda pe cat mai multi (eu ma gandeam si la eseisti sau chiar la teologi care scriu pe net) din care sa rezulte un site cu materiale originale, ca si asa majoritatea din ceea ce apare acum pe blogurile ortodoxe sunt preluari din carti off line. nu stiu daca o sa vi se para bune ideea mea, dar macar va rog sa nu mi-o luati in nume de rau.
paul

imaginea utilizatorului Serafim

Bună idee

Fă ceea ce ai spus. Eu fac puțin pentru că puțin pot deocamdată sau pentru că sunt prea leneș ca să mă implic în ceva de avergură atât de mare :)

Nu mi-o lua în nume de rău. Dar puțin, e mai mult decât deloc.

Emite conţinut