Comunicare

imaginea utilizatorului Serafim
Versiune pentru tipărire
Your rating: None Average: 5 (245 votes)

Aveam vreo 7-8 ani și mă jucam cu fratele meu cu niște cărăbuși de mai în fața blocului. Vine o doamnă pe la vreo 40-45 (după cum mi-o amintesc eu) și ne roagă să dăm drumul la cărăbuși. Dar nu așa, să zică și să plece. Numai că nu plângea și se apucase să facă circ și spectacol nu alta. M-am gândit că e puțin pe de alături și am dat drumul cărăbușilor. Pleacă doamna respectivă, face vreo 10 pași și se întoarce cu câte o napolitană ca să ne "mulțumească" pentru ca nu am omorât cărăbușii și că le-am dat drumul. Eu mă uitam prostit la ea pentru ca nici prin minte nu-mi trecuse să-i omor. Voiam doar să-i văd de aproape, să-i fac să-și deschidă aripile chitinoase de deasupra și să bâzâie cu cele fine și catifelate de dedesubt. Să înțeleg dacă se bucură de luna mai la fel de mult ca și mine sau mai mult. Așa cum atunci când te bucuri de o floare mergi lângă ea și o mângâi, nu stai ca la muzeu în fața afișului cu "vă rugăm să nu atingeți exponatele". Natura e vie și e lângă noi, cine vrea să se ferească de ea, treaba lui dar pe mine să nu mă oprească de a mă întinde în iarbă, de a asculta cum cresc florile sau a mă juca cu gâzele.

Probabil ea se gândea că mare lucru a făcut că a scăpat din mâinile unor neastâmpărați niște biete insecte. Eu mă vedeam insultat de napolitana pe care mi-o întindea tocmai pentru că înțelegeam că nu înțelege și că mă privește de sus, prin urmare nu puteam să-i explic nimic. I-am întors spatele și am plecat. N-am vrut să-i răspund nici când a strigat după mine. Nu mai știu dacă fratele meu a luat napolitana sau nu. Oricum dacă a luat-o tot cu mine a împărțit-o.

Morala: nu e bine să presupui că înțelegi ce gândește celălalt, nici măcar (mai ales) dacă este un copil. Întreabă-l. E mai simplu și mult mai eficient.

Comentarii

Despre presupunere

Omeneste, nimeni nu cunoaste mai bine ca tine situatia particulara in care te gasesti. In majoritatea cazurilor, nu este bine sa presupunem. Exista multe erori in intuitie dependente de mai multi factori... Stare sufleteasca, influienta si parerea altora, s.a.
Cand noi ca oameni incercam sa facem presupuneri, de exemplu sa presupunem ca nu cunoastem adevarul si sa incercam sa-l aflam calatorind cu intrebarea...

imaginea utilizatorului Serafim

Asta da presupunere

Aș spune că acest fel de presupunere le cam invalidează pe toate celelalte :)

Adevarul este ca de foarte

Adevarul este ca de foarte multe ori ne place sa prespupunem ca stim noi mai bine, mai ales cand e vorba de copii. Tocmai de aceea ne surprind atat de des cu modul lor unic de a vedea lumea. Si daca nu presupunem, atunci generalizam. Daca am auzit de un copil care a sufocat un pui de gaina cu prea multa dragoste si prea multe imbratisari, daca ii vedem omorand fluturi in incercarea de a-i prinde, presupunem ca majoritatea nu inteleg cum e cu viata si cu moartea, sau ca nu le pasa, pentru ca nu realizeaza care sunt consecintele.

Ai dreptate tu, cand vine vorba de oricine altcineva in afara de propria persoana, e mai bine sa intrebam decat sa presupunem si sa generalizam. De fapt, daca ma gandesc bine, si cand e vorba de noi insine, mai bine ne intrebam serios cum stau lucrurile inainte de a face presupuneri :)

Emite conţinut