Ce este Internetul?

imaginea utilizatorului Serafim
Versiune pentru tipărire
Your rating: None Average: 5 (238 votes)

Dacă tot citiți acest articol probabil aveți impresia că știți ce anume este Internetul. Totuși, pentru că am văzut mulți oameni care nu știu ce este și cu ce se ocupă acest „Internet”, m-am gândit că ar fi bine să încerc să dau câteva explicații. În special cei care au impresia că știu ce este vor să arate mai departe cât de pricepuți sunt și încep să vorbească despre cât de bun sau cât de rău este Internetul, arătând foarte clar din alocuțiunile lor că nu au nici cea mai vagă idee despre ce anume vorbesc.

Internetul este un loc în care se adună oamenii. Așa cum se adună într-o piață, pe băncile din fața blocului sau la Mall, cam tot așa se adună și pe Internet. Discută ultimele boroboațe politice ale celor de la conducere, despre ultimele măriri de salarii și reduceri de taxe și cum anume să-și croiască buzunare mai mari ca să le încapă atâta amar de bani. Uneori vor doar să-și arate ultimele achiziții în materie de haine, mașini sau alte accesorii. Se întâmplă ca oamenii să se întâlnească la o partidă de șah, în parc sau aiurea sau pentru a face o tablă. Unii merg în astfel de locuri de întâlnire pentru că tot acolo sunt și magazine și vor să cumpere diverse lucruri. Alții fac lucruri pe care probabil nu și-ar dori să fie văzute de copiii lor. Se întâmplă și astfel de lucruri prin parcuri mai mari, întrebați gardienii ca să vă convingeți cam câte fac oamenii când cred că s-au ascuns suficient de bine în spatele unei tufe.

Ideea este că pe Internet oamenii se adună tot pentru a afla ce mai este nou, pentru a schimba idei, pentru a se insulta sau a arunca flirturi în dreapta și în stânga, pentru a se juca împreună și a se întrece în cele mai beton look-uri din poză sau în filmul pus pe YouTube, tema de la blogul pe care tocmai l-au lansat sau a căuta ce anume să mai cumpere pentru casă. În această privință Internetul este o piață în mijlocul cetății, este o agoră sau mai exact este chiar Agora și asta pentru că nu este în mijlocul unei cetăți ci are ca participanți aproape toată populația planetei. Se petrec multe lucruri în Agora, „în public”. Lucruri pe care putem pretinde că nu le vedem și prin urmare nu există, lucruri împotriva cărora putem să luăm atitudine combătând o idee sau alta, lucruri pe care le putem aprecia, lucruri care pot să ne ajute să învățăm ceva sau pur și simplu să ne stârnească râsul, plânsul sau alte emoții.

Am mai văzut pe alocuri atitudini de genul „asta nu este pentru călugări”. Eu spun că ceea ce este pentru călugări este și pentru mireni și viceversa. Cu singura excepție că un călugăr trăiește în obște care este un fel de familie iar un mirean în familie care este tot o obște de dimensiune mai mică. L-am auzit acum câteva zile pe părintele profesor Constantin Necula repetând un cuvânt mai vechi și anume că nu avem două Evanghelii, una pentru călugări și una pentru mireni. Așa este, același lucru se cere de la toți. Oriunde credeți că este bine să mergeți, puteți să vă așteptați să mă vedeți și pe mine, sau pe oricare alt călugăr sau preot. Iar dacă nu este bine, mai întâi să se judece fiecare pe el însuși.

După părerea mea, a ne feri să ieșim în piață doar pentru că pot fi lucruri rele acolo este o lașitate. Niciunde nu vedem o astfel de atitudine la părinții noștri. Ceea ce au văzut bolnav, au vindecat, ceea ce au văzut strâmb, au îndreptat, ceea ce au văzut rătăcit, au întors înapoi la turmă, celor care nu auziseră niciodată Cine este Calea, Cine este Adevărul și Cine este Viața, le-au adus vestea cea bună. Tocmai că cei bolnavi au nevoie de doctor iar nu cei sănătoși și cu atât mai mult Internetul, ca fiind locul în care se adună mulți oameni cu multe metehne și care nu știu prea multe despre ce anume este frumos și valoros cu adevărat în viață, are nevoie de mulți învățători și doctori care să-l tămăduiască.

Ni se cere să fim apostoli în lume, să fim mucenici și mărturisitori, să fim cuvioși și învățători, doctori fără de arginți și multe altele asemenea. Iar dacă cineva va spune că nu poate fi apostol pentru că doar 12 au fost apostolii, le voi spune că mai mult decât apostoli suntem pentru că am fost numiți „dumnezei și fii ai Celui Preaînalt” de către Duhul care vorbea prin gura psalmistului. Asta înseamnă că suntem chemați să participăm la creație, nu să ne dăm deoparte și să spunem „câh” asemenea copiilor mici. Cel care se teme să nu se murdărească nu se apucă de lucru, dar când va veni Stăpânul și va cere de la fiecare roada lucrului său ce va putea să-i arate? Talantul îngropat? Să nu fie.

Nu putem lăsa tocmai Agora sau Areopagul fără să strigăm în gura mare. Avem o misiune de îndeplinit, misiune care nu a fost dată doar pentru 12 oameni sau pentru 70 ci pentru toți cei care au auzit Cuvântul.

Prin urmare, ce anume este Internetul? Spus așa, ca pentru bunica, Dumnezeu s-o ierte, Internetul este prispa din fața casei, este târgul făcut în fiecare lună sau săptămână în satul vecin, este locul din fața bisericii unde schimbau o vorbă după slujbă și este tăpșanul pe care se adunau de la mic la mare ca să încingă hora satului. Nu este nici bun, nici rău, dar poate aduna și oameni buni și oameni cu gânduri rele. Este datoria noastră să-i facem oameni de treabă făcându-ne mai întâi pe noi vrednici de numirea de fii ai lui Dumnezeu.

Comentarii

un articol pertinent mai ales

5

un articol pertinent mai ales pentru cine stignamtizeaza cu multa usurinta technologia si civilizatia in care traim

ipocrizia noastra

salutare,am citit putin blogul,cred ca sunteti de acord ca Parinte duhovnicesc despre faptul ca impresioneaza si ar trebui sa verificati,desi multi stiu,ca folosirea internetului prin tehnologia hipertext worldwideweb(www),al lui Tim Berners Lee este o uneltire ateo-sionista,un soi de turbinca pseudo-culturala care prinde in ea bunele si relele intentii ale naivilor de noi,postandu-ne intr-o ipocrizie demna de ras ca si crestini…stiti cu totii,cred ca www in ebraica este 666,ebraica avand ca si latina literele cu semnificatie numerica…nu stiu de ce au facut softul Camel,verificati pe wikipedia prin care leaga cuvintele intre ele,astfel ca sa nu puna w punct w punct w punct,apoi primul browser se numea Mosaic,al lui Netscape,patronat de evrei care au transferat si vandut afacerea altora,verificati istoricul…,vorba Parintelui Paisie Aghioritul,degeaba zic unii ca primesc 666 dar pun o cruce pe el si asta ii fereste de apostazie,crucea nefiind folositoare...asa si noi,subordonam text duhovnicesc in bara de adrese cel putin suspecta a lui www,ca potential numar al numelui fiarei,care poate fi un nume de site,fiindca nu stim daca oranduirea in societate prin e-goverment va facilita neto dependenta ca inchinare economico-culturalo-religioasa la antihristi si apoi la umilitorul antihrist al evreilor...dar acestea pentru noi,crestinii intru cunostinta nu e decat un semnal de alarma pentru pocainta noastra,cum ca lumea nu da decat paganatati daca nu ai discernamant si o mahnire a noastra pentru nestiutori si razvratiti,care ignora sau sfideaza cuvantul cinstit al proorociilor...(de luat in seama este atitudinea paradoxala a unor duhovnici ai nostri in legatura cu realitatea pecetluirii apostatilor pe frunte sau pe mana dreapta cu semnul fiarei,unii spun ca va fi un semn concret,fizic,vezi Sf.Efrem Sirul si alti talcuitori din vechime a caror linie o urmeaza Parintii athoniti contemporani si la noi Parintele Justin Parvu,iar altii printre care Parintele Cleopa si Ilarion Argatu(imbratisate de parinti actuali moldoveni,P Calistrat Chifan,ierarhi dupa cum am auzit s.a.) care spun de un semn duhovnicesc,ascuns,intunecare,demonizare,razvratire,a celor care se inchina antihristului...deocamdata,dupa mintea mea,functioneaza ambele pareri,cea mai apropiata de noi fiind cea de-a doua,prin complicitatile noastre la comertul bar-codat si cultura internetului...dar,in lumea pagana futurista nu e exclusa si prima parere,asigurarea elecronica si tehnologia-scan a utilului demonic care lupta fatis tainele potentiale ale lui Hristos in oameni,fruntea si mana,semne ale Luminii in trup,care rusineaza pe demoni,putand duce la concreteturi apostate...Doamne apara si ajuta!daca aveti timp raspunde-ti-mi la aceste ganduri

imaginea utilizatorului Serafim

Dacă te rog frumos...

Te superi foarte tare dacă te rog frumos să aberezi prin alte părți? Toată abureala asta cu dracul mai tare decât Hristos deja devine cam obosită. Citatele trunchiate și inexacte, numirea de sfinți și părinți duhovnicești alandala și profitând de faptul că lumea nu le cunoaște scrierile în detaliu, sunt tactici practicate de sectari. Atât de cei din afara bisericii ortodoxe cât și de cei din interiorul ei.

Aveți destule forumuri și situri pe care să aberați referitor la teama de draci. Pe mine lăsați-mă în pace să scriu despre bucuria de a fi împreună cu Hristos.

Ca bine zici! Bun raspuns!

Ca bine zici! Bun raspuns! L-as invata pe de rost, sa-l dau si la altii in alte ocazii...

Eu ma intreb... persoana anonima nu tot de 666 pardon, www, s-a folosit ca sa-si spuna parerea? :-)

„Am mai văzut pe alocuri

„Am mai văzut pe alocuri atitudini de genul „asta nu este pentru călugări”. Eu spun că ceea ce este pentru călugări este și pentru mireni și viceversa. Cu singura excepție că un călugăr trăiește în obște care este un fel de familie iar un mirean în familie care este tot o obște de dimensiune mai mică.”

Asta spuneti dumneavoastra, dar pe mireni i-ati intrebat? Intr-o familie de regula sunt copii minori, si cortegiul de probleme legate de acestia care nu apar intr-o manastire, cu intretinerea si cresterea lor. In ultima vreme se aud pe internet din zona mediului monahal indemnuri catre o anumita nesupunere civica in legatura cu documentele personale, nesupunere care ar putea crea cu adevarat martiraj in randul mirenilor (efecte dramatice legate de viitorul si educatia copiilor de pilda), dar fara prea mare efect in randul monahilor, caci ei nu au copii. Ce martiriu va suferi un calugar fara permis auto? sau fara pasaport? Si imi aduc aminte atunci de Caragiale, cu al sau ori toti sa invingem, ori toti sa muriti. Sau de Hristos (vai voua... ca legati pe capul oamenilor legaturi pe care voi nu le atingeti nici cu un deget).
Ar mai fi si altele, imi dati voie sa comentez mai pe larg pe blogul meu?

imaginea utilizatorului Serafim

Nesupunerea civilă

"Nesupunerea civilă" este o carte scrisă de Henry David Thoreau în 1849. Una dintre cărțile care tratează, după părerea mea, într-un mod foarte limpede problemele politice ale puterii de orice fel. Nu spun că nu sunt de acord cu ceea ce spune Thoreau acolo ci doar că nu ați văzut pe acest sit îndemnurile despre care vorbiți. Dimpotrivă chiar, ați citit probabil despre faptul că am îndemnat la supunere față de autoritățile statului atâta vreme cât nu se încalcă libertatea de credință. Pentru conformitate, vă rog să revedeți finalul acestei scrisori.

Nu cred că este corect să spuneți "am văzut un călugăr (sau mai mulți) care smintește lumea" și să generalizați cu "nu există călugări cu capul pe umeri".

Voiam doar sa-mi exprim un

Voiam doar sa-mi exprim un gand, va multumesc pentru gazduirea comentariului. Nu era legat de continutul sitului dumneavoastra, trebuia sa adaug asta. Si nici n-am vrut sa sune ca o generalizare. Iertati.

Internetul

Internetul este Cutia Pandorei în care vei găsi deopotriva toate relele dar și Speranța lăsată acolo de zeița înțelepciunii.
Așa cum Dumnezeu i-a dat libertate omului de ași alege calea sa prin viață, tot așa putem alege din această cutie - internetul- doar informațiile folositoare. Și banalul cuțit poate salva viața unui om aflat singur într-o zonă sălbatică sau poate lua viața unui semen dacă se află în mâna unui ucigaș. Important este ca acest mijloc - internetul - să nu fie ignorat ca fiind "unealta diavolului", cum fac unii ci să fie folosit pentru adunarea sufletelor rătăcite.
De multe ori privesc îngrijorat la tinerii care nu văd în calculatoare decât un mijloc de a se distra, de a-și "omorâ timpul". Ascultă ultima muzică, văd ultimul film, joacă cel mai nou joc - în general plin de violență. Și cam atât.
Dacă îi vei întreba ce au în față nu prea știu multe. Oricum nimic mai mult decât că este o "cutie neagră" cu care se pot lega la internet, pot asculta muzică sau pot vizualiza imagini. E drept ca mai sunt si multi care o folosesc fie pentru a inventa șicane la adresa celorlalti (parole sparte, viruși, intruziuni în intimitatea celorlați etc.) și care în spatele monitoarelor râd cu sarcasm de faptul că nu au fost prinși in flagrant de victimele lor. O joacă asemănătoare cu aceea prin care am arunca o pungă cu apă în capul trecătorilor de sub geamul blocului fără a fi descoperiți.
Prezența internetului în viața monahală, atâta timp cât este benefic folosit nu are ce dăuna. Aceasta însă nu trebuie extinsă mai mult decât ca mijloc de comunicare, informare. Nu văd însă rolul internetului în probleme ce țin de suflet cum am auzit că unii încearcă să spovedească sau să facă pe internet slujbele ce se fac în Biserică. Oricât de bine ar fi regizate și prezentate, lipsește acea comunicare "de suflet" de la om la om. Dumnezeu nu scrie mailuri și nici SMS-uri, El comunică cu omul direct și pentru asta omul trebuie să-și deschida sufletul și nu computerul.

Este Internetul pentru calugari?

Eu spun ca Internetul nu este pentru calugari... Ma iertati, poate gresesc.
Chemarea în viata monahală este cel mai frumos moment pentru cineva care doreşte să îmbrătişeze astfel de viaţa. Şi nu numai aceasta este bucuria pentru monahi... Călugărilor le place liniştea, rugăciunea, simplitatea... Toate mijloacele moderne ne rup de Dumnezeu... Devin o plăcere, poate ispită...
Ne indulcim sufletul cand întâlnim un călugăr bătrân, simplu... Căpătăm pace şi linişte în suflet. Sau cand in linistea chiliei, la lumina candelei şi a unei lumânări, cugetăm la cuvintele din Pateric... Dar nu numai în aceasta constă taina vieţii monahale... Călugărul iubeşte mai mult singurătatea...
Desigur, aflăm foarte multe lucruri folositoare de pe Internet. Sunt adevarate biblioteci. Dar, dulceata sufletească nu este aceeaşi... Este totuşi ceva... ca o barieră pentru suflet.
Sigur ma veti intreba ce caut acum pe net... Ma contrazic singura cu ceea ce am spus, tocmai prin ceea ce fac. Dar daca privesc in sufletul meu, cu sinceritate, nu simt aceeaşi bucurie şi pace sufleteasca ca in alte cazuri...

Greu de spus

Acesta este un subiect foarte complicat pe care noi, cei din afară, nu suntem în măsură să/l discutăm... De ce să ne întrebăm dacă internetul ar fi sau nu pentru călugări, când avem o mulţime de întrebări de suflet care ne privesc direct şi la care nu cunoaştem răspunsul... Personal mă bucur foarte mult că există internetul şi că nu le este interzis călugărilor. Deseori avem nevoie de comunicare... În plus...fie că ne place sau nu, călugării trăiesc în aceeaşi lume ca şi noi, pot veni în contact cu tot felul de oameni şi pericole şi e normal să se informeze. De ce să se izoleze şi să nu aibă de/a face cu astfel de realităţi?...Doar nu sunt pustnici... Oricum, în sufletul lor, călugării s/au retras din această lume iar prin structura lor deosebit de specială, nu s/ar încadra cu siguranţă în peisajul "monden", nici de în cel de azi, nici în cel de altădată...Cât despre liniştea sufletească pe care ar transmite/o un călugăr din chilia sa... pot spune că am simţit că mi/a transmis această linişte sufletească oricând am vorbit cu duhovnicul meu, fie că am fost special la chilie cu o anumită problemă, fie că l/am întâlnit din întâmplare pe stradă sau chiar în supermarket. Cred că atunci când cineva pierde timpul gândindu/se dacă internetul este sau nu pentru călugări are o problemă de mentalitate.

imaginea utilizatorului Serafim

Nu, nu este

Nu, Internetul nu a fost făcut pentru călugări. A fost făcut pentru oameni. Dar dacă tot e aici, îl folosim cum putem mai bine.

Ce este Internetul?

Bunica mea obisnuia sa spuna: "Mare sat e lumea asta."

DEOSEBIT de frumos ultimul

DEOSEBIT de frumos ultimul fragment:"Internetul este prispa din fața casei, este târgul făcut în fiecare lună sau săptămână în satul vecin, este locul din fața bisericii unde sătenii schimbau o vorbă după slujbă și este tăpșanul pe care se adunau de la mic la mare ca să încingă hora satului. Nu este nici bun, nici rău, dar poate aduna și oameni buni și oameni cu gânduri rele." Ne/aţi explicat atât de frumos ce este internetul, încât pentru o clipă am avut impresia că citesc un fragment din "Amintirile" lui Ion Creangă...Oare ce ne/ar fi povestit Creangă, dacă internetul ar fi făcut parte din copilăria lui?...

imaginea utilizatorului Serafim

Nu știu

Nu știu ce ar fi povestit Creangă despre Internet dacă ar fi trăit în ziua de azi dar eu în mod sigur aș fi avut o copilărie mult mai săracă fără poveștile lui :)

Pacat

Pacat ca astazi sunt foarte multi copii care nu au auzit deloc de Creanga si prefera sa joaca Counter Strike online, Farmville sau sa stea la videochat decat sa citeasca aceste povesti minunate.

Toate lucrurile sunt si bune si rele ...doar omul face diferenta

Copii nu sunt de vina ca se joaca prea mult la calculator sau stau ore intregi in fata televizoarelor. Internetul si televizorul, ca de altfel mai toate lucrurile din lumea asta pot fi folosite in mai multe scopuri, adica fiecare lucru isi are partea buna si partea rea. Important este ca noi, parintii sa ne facem timp pentru copii nostri sa le aratam si bucuriile din natura....ce inseamna sa faci un picnic in aer liber, sa culegi o floare de pe camp, sa urmaresti fluturasii pe campii si bucuria de a bate mingea pe maidan. Acum, spre deosebire de bunicii nostri avem bucuria de a detine sau avea accesul la informatie si informare foarte rapida. Daca pe vremuri se astepta solul luni de zile cu o veste, datorita internetului suntem acum informati instantaneu si putem fi mereu aproape de cei dragi chiar daca ne despart fizic mii sau sute de mii de kilometri. Sa ne dea Dumnezeu minte sa putem folosi toate inovatiile stintei si tehnologiei intr-un scop bun si cu masura!

Emite conţinut