Tabără cu corturi, foc de tabără și 400 de tineri

imaginea utilizatorului Serafim
Versiune pentru tipărire
Your rating: None Average: 5 (237 votes)

Am primit un telefon și am fost întrebat dacă nu cumva vreau să fiu moderator într-o tabără organizată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Bineînțeles că vreau, mai ales că e vorba de o tabără la munte. La întâlnirea cu moderatorii am aflat că tabăra e la corturi. N-am mai fost la munte cu cortul de aproape 19 ani așa că m-am bucurat din nou. Am fost desemnat DJ-ul taberei, lumea neștiind că nu prea am obiceiul să ascult muzică și prin urmare cunoștințele mele despre partea audio sunt minime. „E tot cu butoane ca și la calculator” mi s-a spus. M-a salvat Silviu care ne-a dat o stație de la catedrală și mi-a făcut și un scurt instructaj.

Joi, 29 iulie, am plecat din Iași. Când am ajuns în tabără, mare parte dintre participanți deja erau acolo, unii deja pe la corturile lor, alții în curs de cazare. Părintele Cornel (responsabil cu activitățile sportive) deja împărțise câteva mingi de fotbal și palete de badminton așa că nu a prea avut nimeni timp să se plictisească. Steagul taberei era pus la vedere pe un stâlp de lumină folosit pe post de catarg pentru 3 zile. Aveam până și un clopot și o toacă pentru anunțarea începerii fiecăreia dintre activitățile taberei.

Mi-am trântit și eu cortul la marginea taberei. Mai mult sau mai puțin întâmplător cortul era alb-violet pentru că, deși nu sunt microbist, probabil că nu veți găsi mulți timișoreni care să nu aducă cumva vorba despre orașul florilor de pe Bega și elementele lui reprezentative.

Încă o ședință cu moderatorii în care ni s-au repartizat echipele de lucru. 18 moderatori cu 18 echipe, fiecare a câte 22 sau 23 de participanți. Mie mi s-a încredințat echipa Sfântului Paisie de la Neamț din care au făcut parte 22 de ASCOR-eni. Vârstele participanților au variat între 15 și 30 de ani.

Nu toți știau de ce au venit în tabără dar au aflat pe parcurs că este tabăra Mitropoliei și în cele din urmă s-au bucurat că s-au simțit bine. Sau cel puțin așa ne-au spus.

În prima seară, film în aer liber, Freedom Writers. Deși mulți văzuseră deja filmul au fost mulți de „Uaaaa! Filme în aer liber n-am văzut decât în filme.” După film, rugăciunea de seară și stingerea. Da, stingerea ce? Mulți nu s-au culcat până pe la 4 dimineața. Cele două focuri haiducești făcute la capetele taberei și chitarele băieților din trupa părintelui Olivian au întețit voia bună și spiritul de tabără.

A doua zi, de dimineață, Sfânta liturghie arhierească. Cu doi arhierei, mai exact Înaltpreasfințitul Teofan al Moldovei și Bucovinei și Înaltpreasfințitul Serafim al Germaniei și Europei Centrale și de Nord. Doi mitropoliți, 10 preoți și 4 diaconi, inclusiv subsemnatul. După slujbă, micul dejun și în sfârșit au început să aibă și moderatorii ceva de lucru. Fiecare s-a retras cu echipa lui într-un colț al taberei și am pus pe tapet programul de lucru. Mai întâi am făcut câteva exerciții de cunoaștere apoi am trecut mai aproape de tema taberei. Fiecare grup să încerce să răspundă la trei întrebări: „ce însemnă pentru tine reușită în viață”, „ce înseamnă pentru tine eșec în viață” și „ce i-ai cere tu lui Dumnezeu ca să reușești în viață”. Totul cu discuții între ei, argumentări și dezbateri. Nu e ușor să moderezi oameni foarte bine documentați, care s-au izbit de probleme specifice în viață și prin urmare au idei foarte clare dar contradictorii și în plus convinși de faptul că ei știu tot. Treaba mea ca moderator a fost să nu-i las să se abată de la subiect, să nu las discuția să lâncezească (asta chiar nu a fost greu deloc) și să-i determin să se asculte unul pe altul. La final au făcut două desene, unul reprezentând reușita și unul eșecul în viață.

Desenul care reprezenta reușita era compus dintr-o horă de oameni stilizată în jurul lui Dumnezeu, reprezentat ca Soare și dragoste. Oamenii sunt uniți pentru că se țin de mâini în horă și se unesc prin razele care vin din centru, de la Dumnezeu. Privită de la distanța pare o floare cu o inimă în mijloc.

În cel care reprezenta eșecul erau oameni în spatele gratiilor întorși cu spatele, arătând că nici nu vor să iasă de acolo. Inimi de gheață și de piatră în spatele gratiilor și fiecare în câte o închisoare separată despărțite de câte o prăpastie. Un ceas fără limbi arătând că timpul deși este apăsător, nu mai trece.

A urmat masa de prânz, o pauză sportivă și prezentarea în plen a ceea ce a lucrat fiecare grup. Maica Siluana împreună cu IPS Serafim au moderat întâlnirea mare. S-au compus cântece și s-au prezentat inclusiv scurte scenete care să ilustreze concluziile întâlnirilor din grupurile de 20. Și toate astea în câte 2 minute pentru fiecare grup.

După masă l-am avut invitat pe părintele Constantin Necula care a reușit să capteze foarte ușor atenția tuturor în ciuda oboselii. Multe întrebări care au primit răspunsuri foarte clare, la obiect și pline de umor.

Seara, focul de tabără. A venit o trupă de copii în costume populare care au dansat și au cântat atât pe lângă foc cât și după aceea pe scenă. În jurul focului s-a încins o horă, de fapt mai multe că au participat mult peste 100 de oameni și nu încăpeam toți într-un singur cerc. După ce s-a mai domolit focul de tabără am revenit la scenă unde am continuat cu scenete, cântece, poezii și dansuri populare ale copiilor mai sus amintiți. Probabil din cauza oboselii mulți au plecat pe la corturi mai devreme în această a doua seară. Între timp au fost puși la copt în jar cartofi în folie de aluminiu care au făcut deliciul celor care au rămas mai târziu și al celor care s-au trezit dimineața mai devreme.

A treia zi de dimineață după micul dejun am avut o nouă rundă de lucrări pe grupe. Cum se poate realiza un anume proiect în parohia ta? Amenajarea unui loc de joacă pentru copii, asigurarea hranei pentru un grup de bătrâni, organizarea unei excursii la diverse mănăstiri au fost câteva dintre variantele pe care le-au avut de analizat. Cu această ocazie au învățat ce anume implică din punct de vedere organizatoric, de unde au nevoie de aprobări, cum se pot găsi resurse materiale și umane pentru a duce la bun sfârșit proiectul respectiv.

Discuțiile finale în prezența IPS Teofan au fost foarte informale. O minge era aruncată de la unul la altul și cel care primea mingea (și microfonul) spunea ce impresie i-a făcut tabăra și ce ar propune pentru tabăra de anul viitor. Destul de mulți au cerut ca taberele viitoare să fie de cel puțin o săptămână în loc de 3 zile ceea ce, cred eu, spune destul de multe despre cât de reușită și apreciată a fost tabăra. Leonid, unul dintre basarabenii din tabără a rămas plăcut impresionat de faptul că preoții și chiar ierarhii (cei doi mitropoliți) au fost foarte apropiați de ei, neadoptând o atitudine distantă „de om de pe piedestal”.

Dacă se mai organizează astfel de tabere, „count me in”. Cu riscul de m-aș ocupa de moderare și supraveghere, de sunet și la o adică chiar și de video tot nu m-aș da la o parte de la câteva nopți petrecute în cort și de la asemenea activități cu tineri care nu încă nu au ajuns la marea artă de a se preface că totul e bine când au o problemă ci știu să plângă și să caute ajutor. Iar dacă Biserica poate să le ofere acest ajutor de care au nevoie, cu atât mai bine.

Tabăra "Tânărul între reușită și eșec" Nemțișor 2010, Serafim - 02.08.2010
Tabăra cu steagul, Serafim - 02.08.2010
Ședință cu moderatorii, Serafim - 02.08.2010
Doi dintre cei mai importanți organizatori, mâncare și miș, Serafim - 02.08.2010
Când o să cresc mare o să fiu câine de stână, Serafim - 02.08.2010
Fotbaaal, Serafim - 02.08.2010
...și badminton, Serafim - 02.08.2010
Noi venim a zonguri, Serafim - 02.08.2010
Clopotul și toaca, Serafim - 02.08.2010
Corul, Serafim - 02.08.2010
Cortul din capătul taberei, Serafim - 02.08.2010
Ba eu te-am pozat primul, Serafim - 02.08.2010
IPS Teofan încurajând cântăreții, Serafim - 02.08.2010
Pregătirile pentru film, Serafim - 02.08.2010
Rouă, putin răcoare, dar ne-am uitat la film, Serafim - 02.08.2010
Răsăritul printre copaci, Serafim - 02.08.2010
Smărăndița cu cățelul, Serafim - 02.08.2010
Dezbateri în grupul mare, Serafim - 02.08.2010
Grupul Sfântului Constantin Brâncoveanu, Serafim - 02.08.2010
O parte din grupul Sfântului Gheorghe, Serafim - 02.08.2010
O parte din grupul Sfântului Paisie de la Neamț, Serafim - 02.08.2010
Grupul Sfântului Nicolae, Serafim - 02.08.2010
Gabriela - unul dintre creierele operațiunii "Nemțișor", Serafim - 02.08.2010
Grupul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Serafim - 02.08.2010
Au oare nu în casa Tatălui meu trebuia să fiu?, Serafim - 02.08.2010
IPS Serafim și Maica Siluana, Serafim - 02.08.2010
Reușita în viziunea grupului Sfântului Paisie de la Neamț, Serafim - 02.08.2010
Eșecul în viziunea grupului Sfântului Paisie de la Neamț, Serafim - 02.08.2010
Împreuna cu 4 dintre basarabenii din grup, Serafim - 02.08.2010
Pr. profesor Constantin Necula și pr. Nicodim, Serafim - 02.08.2010
Focul de tabără, Serafim - 02.08.2010

Comentarii

Acum ani de zile la

Acum ani de zile la Manastirea Antim slujea in altar la vecernii parintele Sofian si PS Teofan, desi arhiereu, se amesteca si canta cu fratii si baietii de la cor. Daca-l vedeti, spuneti-i ca sunt bucuresteni care n-au uitat atmosfera de atunci. Nici nu poate fi uitata usor.

Vreau si eu

count me in next time :D daca se poate :-)

Bucurie sfanta!

5

M-am bucurat citind, ma bucur pentru voi si pentru toti cei care IL cauta din toata inima pe EL, BUNUL nostru DUMNEZEU, IUBIREA VESNICA, de care avem, toti, atata nevoie! Sa ne rugam pentru fiecare suflet al planetei,
sa ne plecam genunchii si sa cerem MILA pentru toti oamenii!
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Tabara ASCOR

Aceasta tabara pentru mine a fost o experinta inedita. Cand am ajuns si am vazut corturile am ramas uimita. Desi nu am dormit acolo(am dormit in masina) mi-asi fi dormit acest lucru. Filmul a fost superb, mai ales in acea atmosfera. Si ce-a de a-2a zi a fost superba, am facut parte din grupul Sf Ana, unde mi-am facut prieteni. M-a mai impresionat focul de tabara deoarece nu mai vazusem unul asa de mare. A fost o experienta placuta. Daca se va organiza si la anu voi merge cu multa bucurie..


Când am privit fotografiile

Când am privit fotografiile cu desene (cu inima, cu ceasul, cu scara până la cer) mi/au plăcut FOARTE mult... Am citit articolul sperând că voi găsi interpretarea. Vă mărturisesc că aş fi vrut să le fi văzut şi pe acestea pe Flickr. Sunt tare deosebite, mai ales atunci când încerci să le interpretezi...Mi/a plăcut tot articolul dvs. dar recunosc că atunci când citesc ceva de calitate am fragmente preferate. În acest articol acestea sunt preferatele mele:

Fiecare grup să încerce să răspundă la trei întrebări: „ce însemnă pentru tine reușită în viață”, „ce înseamnă pentru tine eșec în viață” și „ce i-ai cere tu lui Dumnezeu ca să reușești în viață”.
"Desenul care reprezenta reușita era compus dintr-o horă de oameni stilizată în jurul lui Dumnezeu, reprezentat ca Soare și dragoste. Oamenii sunt uniți pentru că se țin de mâini în horă și se unesc prin razele care vin din centru, de la Dumnezeu. Privită de la distanța pare o floare cu o inimă în mijloc.
În cel care reprezenta eșecul erau oameni în spatele gratiilor întorși cu spatele, arătând că nici nu vor să iasă de acolo. Inimi de gheață și de piatră în spatele gratiilor și fiecare în câte o închisoare separată despărțite de câte o prăpastie. Un ceas fără limbi arătând că timpul deși este apăsător, nu mai trece."

Eu nu aş vrea să interpretez al doilea desen ca fiind închisoare, gratii...ci ca fiind o scară...există două obiecte în desenul cu eşecul care ar putea fi interpretate ca fiind scări. Eşecul poate fi reprezentat şi printr/o scară...pentru că atunci când suferi imens de mult mai ales din cauza ta, te modelezi foarte mult, sufleteşte te înalţi şi mai urci un sfert de milimetru din "Scara Raiului". Dar atunci când suferi pe nedrept din cauza greşelilor altora şi ai senzaţia că rugăciunea ta nu ajunge unde trebuie...Atunci chiar că te simţi izolat ca într/o închisoare, blocat de gratii şi după ce inima seacă de multe lacrimi ce varsă, într/adevăr ajunge să îngheţe de dezamăgire, tristeţe şi lipsă de speranţă.
Eu personal am o întrebare al cărei răspuns, deşi îl aştept cu multe lacrimi, ştiu că nu/l voi cunoaşte probabil niciodată, pentru că numai Dumnezeu îl ştie. De aceea aş face un concurs şi cu această întrebare: " Dacă Dumnezeu ar fi în faţa noastră şi prin nemăsurata Lui milă pe care o are faţă de noi, ne/ar permite să/i adresăm o SINGURĂ întrebare - bineînţeles în limita bunului simţ- şi cea mai importantă din viaţa noastră... Ce l/ar întreba oare oamenii pe Dumnezeu?"

Incredibil! Tricouri cu

Incredibil! Tricouri cu Cannibal Corpse și Deicide. Sigur s-a schimbat ceva undeva. Și asta înseamnă că e foarte bine!
Felicitări!

imaginea utilizatorului Serafim

Așa cum am spus

Așa cum am spus, nu toți știau de ce au venit. Au aflat pe parcurs și le-a plăcut :)

Way to go !!!

Asa ceva nu am vazut de f multi ani. Sa va dea Dumnezeu sanatate si putere sa mai organizati si altadata o astfel de iesire, ca poate, in felul acesta, tineretul din ziua de azi o sa devina mai bun si o sa respecte valorile morale si spirituale cu care omul a fost inzestrat de Dumnezeu.
Monica
ps:tare mult as fi vrut sa particip la asa eveniment dar...sunteti la celalalt capat de lume :)
Way to go!

imaginea utilizatorului GoangaCraiova

cati tineri

Iuuui, dar cati tineri ati strans. E bine ca interactioneaza direct, nu doar online.
Cand eram mai mic am fost si eu in 2 excursii asemanatoare organizate de fitzuica si a fost foarteeee frumos.

imaginea utilizatorului Serafim

să vedem ce va urma...

Există posibilitatea ca în măsura în care se descurcă lucrurile din punct de vedere organizatoric, anul viitor să urce numărul spre 1000 :)

Om trăi și om vedea.

tabara

a fost foarte frumos in tabara,acele 3 zile petrecute acolo nu le voi uita prea curand :)
cu exceptia faptului ca a fost foarte frig in corturi noaptea si am racit,eu zic ca merita si as veni iarasi acolo.
chiar mi-ar placea ca tabara sa dureze mai mult anul viitor,dar,va rog,mai multe palete!:))
mi-a placut focul de tabara,cum au cantat copiii muzica populara,cum am dansat,cum am cantat pe scena alaturi de ceilalti copii din Targu Neamt,totul a fost minunat si se vede ca a fost vorba de un proiect serios:)

imaginea utilizatorului Serafim

Răceala...

Mă bucur că ți-a plăcut. Îmi pare rău că ai răcit. Te rog ia-ți haine groase chiar și în miezul verii atunci când mergi la munte :)

Doamne, ce frumos a fost

Doamne, ce frumos a fost acolo!
Multumesc de poze si de impresii.
Recent m-am intors si eu din tabara din Tg. Lapus, organizata de parintele Florin Stan, unde au fost trei serii de copii, dar eu am participat doar la ultima serie, cu elevii de liceu.
A fost foarte frumos. Desigur, organizata la scara mai mica, sa spun asa, dar tot cu multa dragoste.

Tabăra...

Cele văzute m-au dus cu gândul la "MATEI (18,20). Că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor. "
Păi dacă la doi sau trei este și El, dar la 400?
Foarte frumos, imi aduce aminte de vremurile când nu era internet, când comunicarea între oameni se făcea prin scrisori scrise cu mâna, scrisori care purtau ceva și din personalitatea și sufletul expeditorului dar și întâlnirile live dintre oameni și nu din spatele unor monitoare reci care oricâtă grafică ar avea pe ele, tot reci rămân.
Succes și cred că bunul Dumnezeu va aduna la anul pe cei 1000 spre bucuria Lui de a coborî în mijlocul creației Sale.

Emite conţinut