Cura de slăbire cu pâine

imaginea utilizatorului Serafim
Versiune pentru tipărire
Your rating: None Average: 5 (207 votes)

Am auzit de multe tipuri de regimuri în ziua de astăzi care se bazează pe eliminarea sau reducerea carbohidraților. Unul dintre aspectele cele mai întâlnite este renunțarea la pâine. Ar trebui să țineți cont de faptul că nu mă pretind a fi expert nutriționist dar totuși există în astfel de abordări unele probleme observabile cu ochiul liber și neavizat.

A înlocui un aliment autohton cu altele exotice este ilogic. Nu spun că ar trebui să nu mai mâncăm grapefruit, sau portocale, sau orez basmati, sau ulei de măsline presat la rece din când în când, ci doar că folosirea lor în dieta zilnică ar trebui să pună semne de întrebare. Nu e normal să punem atât de mult preț pe lucrurile aduse de la mii de kilometri și să neglijăm bunătățile pământului nostru. În plus, Mântuitorul a mâncat pâine, pește și faguri de miere. O mai fi mâncat el și altele ce erau pe masă dar despre astea se spune în scripturi. Și acum, 2000 de ani mai târziu, nu mai este bună pâinea pentru noi? Evident, când spun pâine mă refer la pâinea românească făcută cu apă, dospitură (aluat sau drojdie), sare și făină, nu cele în care intră tot alfabetul și o grămadă de numere de identificare a aditivilor.

Și mai este încă un aspect al „renunțării la pâine“. Tocmai pentru faptul că pâinea reprezintă baza alimentației oamenilor, ne-a fost dat să putem să o facem să fie Pâine a vieții. De cele mai multe ori se renunță tocmai la cel mai important lucru, la Pâinea Vieții, la singurul lucru care poate să ne ridice de la starea de om păcătos la starea de om îndumnezeit. Tocmai pentru faptul că ne proiectăm tot mai mult viața în sfera părerii celorlalți despre noi, ajungem să nu mai luăm aminte la lucrurile care ne fac să devenim schilozi și slăbănogi la suflet în timp ce încercăm să ne modelăm exteriorul.

Celor care cred că „pâinea îngrașă“ le recomand cu căldură o cură de 40 de zile de pâine, apă și psaltire. Să tragă singuri concluziile la urmă. Ori că e vorba de pâine proaspătă, ori de pesmeți, ori că ia numai anafură după ce s-a apropiat cu frică, cu credință și cu dragoste de Pâinea cea Mare, toate acestea sunt regimuri bazate în exclusivitate pe carbohidrați menite să transforme grăsimile acumulate pe inima împietrită și pe mintea lenevită în putere a sufletului. Și, după aceea, când cerem pâinea noastră cea de toate zilele, vom ști ce anume cerem și nu ne vom mai feri de ea pretinzând că nu face bine la sănătate.

Comentarii

Adineauri am scris a nu mai

Adineauri am scris a nu mai stiu cata oara un principiu simplu: nu calitatea caloriilor ingrasa ci numarul lor. Este adevarat ca o dieta echilibrata e bine sa contina mancaruri de buna calitate (nu inteleg ce e greu de inteles aici) dar sa-i spui unui gras din imbuibare (adica din exces de mancare deliberat asumat, nu din vreo problema glandulara) sa manance calorii de lux e un mod de a stinge focul cu benzina. Suplimentele nutritive (inclusiv in sport) ascund o minciuna: majoritatea sunt calorii in plus si optimizatori ai asimilarii. Adevarul suna asa: ele scutesc organismul de suferinta inutila cand regimul caloric e pe minus, in niciun caz nu se poate slabi cu calorii in plus. Este in schimb perfect adevarat ca un regim cu calorii putine numai cu paine poate slabi fara probleme. Singurul obstacol e cel cunoscut intuitiv de toti - sa fie bine pentru sanatatea persoanei in cauza, insa e rar sa fie "asa rau". O a doua problema e fenomenul "yo-yo" adica ce patesc cei care adopta regimuri drastice si renunta cazand in extrema opusa - se imbuiba la loc si pun kilogramele la loc cu dobanda. Atitudinea trebuie sa fie echilibrata si sa se piarda kilogramele in etape. Ceva dobandit in ani de zile rar dispare definitiv intr-o saptamana.
La nivel de anecdota, seful meu de pe vremuri de la cardiologie (cand inima e slabita e vital daca ai kilograme in plus sa scapi de ele inainte sa cedeze inima...), special pentru cei care vehiculau sloganul "nu mananc dar ma ingras" si pentru cei cu "nu mananc paine dar nu slabesc", tinea pe birou o poza cu amaratii de detinuti de la Auschwitz si intreba cu un zambet ironic: astia nu mancau decat paine si apa si rar altceva, puteti sa-mi numarati grasii din poza asta? :)

Celor care cred ca painea ingrasa

Am scris pe acest subiect candva un articol pe blogul parohiei Petresti:

Scrisoare catre MithBusters

Stimati Distrugatori de mituri, am doua noi teme de cercetare pentru voi.

Mai intai, e adevarat ca painea ingrasa? E o idee extrem de raspandita si inradacinata. Practic nu exista emisiune TV in care sa fie invitate personalitati din show-biz in care sa nu se aduca vorba si despre slabire si despre retete si metode de slabire, si invariabil se pomeneste si despre paine, la modul negativ. Mai putina paine! Mananci prea multa paine! Primul aliment la care trebuie renuntat este painea! Am gasit pana la urma un articol pe un blog, in care autoarea spunea ca nu painea in sine ingrasa ci alimentele care sunt consummate impreuna cu ea, dar sa te tii la urma ce critica aspra a primit la comentarii! “un articol deosebit de stupid, autorul ar trebui sa puna mana urgent pe niste surse de informare! Fireste ca paine e daunatoare, doar e facuta din paine alba (asta inseamna rafinare)” scrie un cititor indignat (am citat exact din blogul respectiv).

...

http://parohia-petresti.ro/postate/Scrisoare_catre_mithbusters.php

Taina Sf. Euharistii și intoleranța la gluten

5

Pentru o reușită totală a regimului cred că mai putem adăuga și mătănii...

Citisem mai demult, un articol interesant despre Pâinea cea Mare... și intoleranța la gluten!

THIS IS A TRUE STORY …
Aceasta este o poveste adevărată a unei tinere fete care nu credea în taina Sf. Euharistii. TajaRay, în vârstă de 19 ani, este membră a parohiei ortodoxe Bunavestire, din Cranston, Rhode Island și care a suferit aproape toată viața de o severă condiție patologică neurologică. În ultimii câțiva ani, de la mutarea în Rhode Island, starea ei s-a înrăutățit progresiv, până la punctul în care prognoza nu era deloc favorabilă.
S-a descoperit că problema ei se datorează, la origine, malnutriției cauzată de boala celiacă, pe care o avea de la naștere, fără să știe. Organismul ei nu poate procesa glutenul din făina de cereale etc. Organismul respinge glutenul îm intestine și intestinele încetează să mai absoarbă nutrienți.(…) Povestea continuă cu TajaRay care primește Sf. Euharistie și anafura fără ca simptomele bolii să se declanșeze, spre deosebire de alte situații, când accidental, ingerând alimente cu gluten, are nevoie de internare de urgență.

Articolul în engleză:
It was discovered that her problem originally stems from malnutrition due to Celiac Disease. This is a disorder she unknowingly had from birth. Her body cannot process gluten. Gluten is in flour, oats, barley, etc. The body rejects the gluten in the intestines and the intestines stop absorbing nutrients. At this point staying on a gluten free diet, and staying away from other additives such as sulfates, nitrates msg, etc., has given TajaRay back a quality of life that she has never enjoyed. You can imagine how faithful and cautious she is with her diet!! At times when she has been exposed to glutens she will get dizzy, confused, experience paralysis of the legs and likely have a seizure.

One Sunday she had prepared to receive Communion along with her family. As she stood in the pews she realized that the communion wine not only contained sulfates but was contaminated with gluten in the bread! Not to mention the Andethero!! She quietly told her Mother she could not receive.

To spare you her mother’s ranting and ravings her mother who had spent the last 19 years praying for her daughters well being told TajaRay that God would NEVER give someone a malady that would not allow them to receive Communion. Mom was adamant and so was her child who with fear and disbelief, who knew she would be sick and suffer for many days, went up to altar.

She received communion out of our beautiful common chalice, her mother also made her eat the entire piece of flour filled Andethero. And they both stood in their pew and waited. Taja Ray waited to have a seizure and her mother prayed.

I know you can guess the end of this story, which truly is a miracle that took place in this church among you during a regular Sunday liturgy. Taja Ray felt FINE. ALL DAY!! This has been repeated every time since then when she has received Holy Communion.

Not so however when from time to time she has been accidentally exposed, in places outside of the church and needed to be hospitalized! But with Holy Communion, and the Grace of God, TajaRay can walk up to the altar and partake of our greatest mystery without fear, and bear witness to our faith.

Articolul l-am citit aici: http://calindragan.wordpress.com/2009/07/14/3076/

Emite conţinut