Cele mai bune lucruri în viață nu au preț

imaginea utilizatorului Serafim
Versiune pentru tipărire
Your rating: None Average: 5 (228 votes)

Un om nu ar trebui să lucreze ieftin. Există doar două tarife acceptabile, preț întreg sau gratuit. Cineva pățit zicea că dacă ești plătit cu un leu după aceea ți se spune că ai fost plătit și așteaptă luna de pe cer de la tine. Unii când vorbesc de prețul muncii unui om se referă doar la liber profesioniști sau freelanceri dar se aplică pentru fiecare om în parte. Este foarte adevărat că atunci când ai program de la 8 la 16 sau ceva asemănător, nu este ușor să ceri atâta cât consideri că ți se cuvine, mai mult, nu-ți este ușor să ceri cât ai nevoie ca să te descurci de la un salar la altul. Faptul că ajungi să trăiești sub standardele pe care le consideri normale duce la eroziune și în cele din urmă vei căuta o altă slujbă sau chiar o altă țară sau un lucru încă și mai rău, să renunți la a mai face ceea ce-ți place și ceea ce îți aduce bucurie.

Într-un fel, titlul este o traducere după „best things in life are free” și expresia în engleză are două înțelesuri. „Free” înseamnă și gratuit și liber, iar traducerea de „gratuit” nu este întotdeauna cea mai potrivită în limba română. Un lucru pe care-l primești și pentru care nu ți se cere nimic în schimb, tinzi să-l privești ca pe ceva fără valoare. Așa au făcut protopărinții noștri în Rai când nu au apreciat suficient de mult ceea ce aveau pentru a păstra. Avem aer și apă în jurul nostru și le considerăm lucruri fără importanță pentru că nu am „investit” nimic pentru a le primi. Uneori dă peste noi exces de apă și atunci ne amintim de Dumnezeu și începem să ne punem problema rugăciunilor de încetare a ploilor. Oricum, nu înțelegem de ce se întâmplă unele lucruri dar uneori vedem că fără intervenția noastră lumea se mișcă mult mai bine decât atunci când încercăm să sculptăm fiecare bucățică de atom după bunul nostru plac.

Avem preoți și episcopi care au primit un har care depășește orice putere de înțelegere. Să dea apei putere sfințitoare, să ierte păcate, să facă din pâine și vin izvor de viață. Unul dintre cele mai prețioase lucruri pe care le avem și este și acesta un lucru care nu are preț. Și nu are preț nu pentru că ar fi lipsit de însemnătate ci pentru că nu am putea să prețuim cu nimic din ceea ce avem un astfel de dar. Nu există nici un fel de monedă în nici o cantitate care să poată plăti așa ceva. De aceea a și fost pusă interdicție în vânzarea și cumpărarea harului. Asta nu însemnă că preoții și familiile lor trebuie să moară de foame ci doar că orice fel de donație este doar o donație și nu o plată pentru lucrarea preotului. Spun asta pentru că s-a încetățenit în multe locuri ideea că trebuie să plătești un pomelnic. Dar cu ce ai putea plăti rugăciunea care se face pentru tine? Sau zic unii că vor să plătească o liturghie sau 40 de liturghii. Dacă ar știi cu adevărat ce anume este Sfânta Liturghie la ce preț ar socoti-o? Cum poate cineva să plătească Cerul pe pământ? Donațiile în orice biserică sunt binevenite și primite dar de aici și până la a socoti că poți să plătești cu ceva dragostea, fără de care rugăciunea pentru aproapele nu are nici o valoare, este un fel de prostituție duhovnicească. Rugăciunea nu poate fi plătită decât tot cu rugăciune iar dragostea tot cu dragoste.

Așadar, cei care fac o lucrare, trebuie să primească plata corectă și cinstită pentru ceea ce au lucrat. Iar în cazul în care nu vor să primească plată sau în cazul în care lucrarea pe care o fac depășește puterea de plată, atunci să nu primească plata aici. Totuși nu se vor lipsi de plată, doar că ceea ce nu se poate plăti aici, intră într-un „fond de pensii” pe care guvernele nu-l fură și băncile nu-l sapă și mai are și marele avantaj că funcționează cu dobândă „însutit și înmiit”. Aici nu mă refer doar la lucrarea clericilor în Biserică ci la orice fel de lucrare pe care o poate practica un om. Am auzit de doctori fără de arginți, de avocați care lucrează pro bono, de programatori care fac programe libere și gratuite din pură plăcere de a programa și de a ajuta pe alții. Multe meserii și lucrări există în lume și multă dragoste a lăsat Dumnezeu între noi doar că uneori suntem atât de încrâncenați în a aduna încă o sută lângă un leu încât nu vedem frumusețea cu care suntem copleșiți.

Slavă lui Dumnezeu că a făcut în așa fel încât cele mai bune lucruri în viață să fie fără de preț astfel încât să nu se poată pune impozite și TVA-uri mărite pe ele.

Comentarii

Despre cei care nu au studii dogmatice

Parerea mea este ca, nu studiile dogmatice au importanta, in a cunoaste semnificatia Sfintei Liturghii. Ci sufletul cu care se traieste Sfanta Liturghie. Eu , ca multi altii, am invatat sa fac Sfanta Cruce, de la bunicii mei, oameni simpli de la tara, care stiau doar sa scrie si sa citeasca. Imi amintesc cum uneori in copilarie ma trageau cu arcanul la Biserica, pentru ca nu aveam voie sa dorm in timpul slujbei. Dar, lacrimile ce le vedeam in timpul slujbelor la acei oameni simpli...
Chiar si in ziua de azi, mai vin pe la manastire, astfel de oameni, care doresc din toata inima sa devina "ctitori" ... Cu cata evlavie si incredere depun acei banuti care i-au strans din putinul lor... Daca Sfanta Liturghie nu este traita cu aceeasi intensitate ca in vremurile din trecut, sau daca se interpreteaza in mod gresit pomelnicul dat la Sf. Altar, contributia pentru consolidarea lacasurilor de cult, este, din pacate, datorita slabirii credintei. Pe neobservate, lumea este preocupata de multe alte lucruri, datorita grijilor care s-au inmultit si nu numai...
Din pacate, se loveste in Biserica, cu acest mod de a privi lucrarea preotului care nu este o afacere. Ce platim la Biserica reprezinta o jertfa din partea noastra. Si intr-adevar nu putem masura ce primim de la Dumnezeu in dar...
Putem simti si vedea asta si in aceasta viata, dar vom vedea cununa jertfei noastre dincolo, atunci vom vedea puterea rugaciunilor din Sfanta Biserica. Sa ne traim aceasta viata, astfel incat atunci sa nu ne para rau dupa ceea ce am pierdut din lipsa de respect fata de Biserica şi faţă de cei ce o slujesc - preotii.
Articolul PCuv Voastre este binevenit. Doresc din toata inima sa fie citit de cat mai multi oameni.

Dogme

Mă ȋntreb, ce s-a ȋnţeles, din comentariul pe care l-am postat?

Când am vorbit de studii dogmatice, m-am referit strict la partea teoretică a semnificaţiei Sfintei Liturghii. Eu nu am spus că Sfânta Liturghie trebuie trăită ca şi teorie. Fără prezenţă a inimii.
Eu una, nu m-aş grăbi să spun, că nu sunt importante studiile ca să fiu mai la obiect, ȋnvăţăturile dogmatice. Aş zice că sunt foarte importante. Pentru că ȋnvăţăturile dogmatice ne ȋnvaţă pe noi creştinii, ca să trăim ȋn Adevăr.
Sfânta Liturghie, mă extind la credinţa ortodoxă trebuie trăită numai ȋn Adevăr. Ȋn Adevărul Sfintei Scripturi. Subliniez acest aspect. Dogmele (adică adevăr de la Dumnezeu) sunt adevăruri revelate, sigure şi neschimbătoare, ȋntrucât sunt de la Dumnezeu, Adevărul absolut.
Ca oamenii să –şi trăiască credinţa ȋn Adevăr, au nevoie ca să fie ȋnvăţaţi de către cei care au pregătire ȋn Adevăr. Am mai spus ȋn comentariul postat că preoţii Bisericii intervin la partea teoretică ca să primim ȋnvăţătura adevărată, iar noi mai departe să trăim Adevărul ȋn inimile noastre.
Aş mai fi vrut să se ȋnţeleagă şi faptul că nu trebuie să ne supărăm pe oameni, atunci când se exprimă greşit, (acesta a fost motivul pentru care am făcut paralela cu studiile dogmatice mai precis ȋnvăţături dogmatice, ȋn ideea de a fi ȋnţeleşi oamenii) au perceput greşit plata pomelnicului sau pentru credinţa lor greşită. Să nu li se răspundă cu supărare pentru greşeala lor, ci mai degrabă, ȋn ȋnvăţătura dogmatică şi cu multă dragoste, blândeţe, răbdare şi ȋnţelegere.

Doamne ajută,

Maria

imaginea utilizatorului Serafim

Înțelesuri

Eu cred că s-a înțeles corect ceea ce ați spus iar comentariul Ioanei vine ca o completare, nu ca o contradicție.

Aveţi dreptate

A fost doar o ȋntrebare. S-a ȋnţeles, ceea ce eu am scris. :) Nu am spus că s-a venit cu o contradicţie. Şi chiar dacă s-ar veni cu o contradicţie, e dreptul fiecăruia de a-şi exprima liber opinia. Mai ales când vorbim sau trebuie să ne apărăm Adevărul. Ȋn ceea ce mă priveşte, am ȋnţeles comentariul Ioanei aşa cum şi dvs. consideraţi, că s-a ȋnţeles ceea ce eu am spus. Am venit şi eu cu un alt comentariu :). Mă bucur totuşi de buna dvs. intenţie, de a-mi aduce la cunoştinţă completarea Ioanei.

Doamne ajută,

Maria

Cele mai bune lucruri în viață nu au preț

"... zic unii că vor să plătească o liturghie sau 40 de liturghii.”
- Unii zic că plătesc liturghie sau 40 de liturghii pentru că nu au fost ȋnvăţaţi de semnificaţia Sfintei Liturghii. Nu cunosc terminolgia, cunoştinţele de bază,etc. Trebuie să privim şi să analizăm lucrurile, prin prisma nivelului de cunoaştere al fiecărui individ ȋn parte. Nu putem să avem aceleaşi aşteptări cu privire la noţiunile dogmatice pentru toţi oamenii. Să spunem că, ar fi ceva normal şi de ȋnţeles ca să te aştepţi ca un absolvent de Teologie, să cunoască semnificaţia Sfintei Liturghii – a reactivării mereu a Jertfei Domnului Iisus Hristos şi prin Ea, Legea cea nouă, aşa cum spune Cuvântul Domnului: „Aceasta să o faceti ȋntru pomenirea Mea.” „Acesta este trupul Meu, care se dă pentru voi; faceti aceasta ȋntru pomenirea Mea”(Luca: 28;19). De asemenea şi paharul, după ce a cinat, zicând: „Acesta este Legea cea nouă, ȋntru sângele Meu, care pentru voi se varsă.” (Luca:22;19-20) Ȋn timpul Sfintei Liturghii trăim ȋn prezent, Jertfa Domnului Iisus Hristos. Liturghia este o reactivare a Jertfei Domnului Iisus Hristos, aşa cum am precizat mai sus.
Dar omul de rând, mă refer aici, la cei care nu au studii de specialitate să spunem dogmatice, cum să cunoască ȋnţelesul Sfintei Liturghii dacă nu sunt ȋnvăţaţi? Aici trebuie să intervină preoţii Bisericii. Ei se ocupă de teorie, iar noi creştinii trebuie să ne trăim credinţa ȋn inimile noastre. Eu, nu am ştiut mult timp care este semnificaţia Sfintei Liturghii. Slavă Lui Dumnezeu şi Maicii Domnului care mi-au dat să cunosc părinţi duhovnici foarte buni, plini de har, care s-au ocupat de educaţia mea duhovnicească. Au ȋnceput cu abc-ul. Şi acu ȋmi amintesc prima ȋntrebare a unui părinte. Ce este mântuirea? Tot el a fost nevoit să răspundă: Mântuirea este Sfinţenie. Ce este Sfinţenia? Răspuns: Sfinţenia este Adevărul. Ce este Adevărul? Răspuns: Adevărul este Ȋnvăţura Domnului Iisus Hristos. După care au urmat recomandări de hrană pentru suflet – de cărţi duhovniceşti, rugăciuni, etc. Nemaipomeniţi părinţi, ce mi-a fost dat să-i cunosc. Atât de multă dragoste ce-am putut să văd la ei, de blândeţe, jertfă, smerenie, ȋnţelegere, de pătrundere ȋn sufletul omului, ȋncât m-au făcut să-i percep ca pe nişte părinţi, căzuţi din basme.
Ȋntr-adevăr, noi nu plătim lucrarea preotului sau rugăciunile. N-am mai putea vorbi de rugăciune. Acel bănuţ pe care-l dăm, poate fi privit ca banul văduvei, talantul Domnului Iisus Hristos, care ne-a fost dat să-l ȋnmulţim şi nu să-l ȋngropăm, donaţie ȋn vederea sprijinirii Bisericii pentru cheltuielile de ȋntreţinere, reparaţii, construcţie... Este bine, ca atunci când ne propunem, a face o donaţie să fie din iubire pentru Dumnezeu. Să nu mergem pe principiul, de schimb pe schimb. Dau ca să primesc, ceva ȋn schimb. Sau să ne cerem dreptul, conditionându-L pe Dumnezeu. Cerându-ne dreptul, pierdem smerenia şi cădem ȋn mândrie. Are El grijă Dumnezeu. De pierdut, noi nu vom pierde nimic. Şi nici nu Dumnezeu, nu va ieşi ȋn pierdere cu noi. :) Iar noi, nu vom sărăci. Chiar Domnul spune: „Ȋnsutit veţi primi!” (Matei 19,29), nu o spune un oarecare, ci Dumnezeu.

Maria

imaginea utilizatorului Serafim

Plata...

"Dar omul de rând, mă refer aici, la cei care nu au studii de specialitate să spunem dogmatice, cum să cunoască înțelesul Sfintei Liturghii dacă nu sunt învățați?"

De aceea și scriu, ca să afle mai multă lume, să învețe cât mai mulți. Tocmai pentru că am întâlnit greșeala asta, nu neapărat de exprimare ci uneori chiar credința greșită că plata unui număr de pomelnice aduce mântuire, am vrut să scriu despre problema asta care bântuie printre noi.

Emite conţinut