Baticul

imaginea utilizatorului Serafim
Versiune pentru tipărire
Your rating: None Average: 5 (271 votes)

Multe, foarte multe femei, mai ales cele care au luat sau reluat contact relativ recent cu biserica, au o problemă cu normele de ținută care sunt cerute în biserică. Dacă inclusiv bunul simț le spune că nu e bine să vină cu haine exagerat de scurte, totuși nu multe înțeleg rostul baticului.

De ce ar scrie un călugăr despre felul cum ar fi bine sau n-ar fi indicat să se îmbrace femeile? Pentru că, de fapt, încerc să explic celor care judecă oamenii după modul în care se îmbracă și după aparențe, de unde pornește acest comportament, care este rădăcina.

De cele mai multe ori ceea ce punem pe noi reflectă o anumită stare de spirit sau un anumit fel de a fi dacă obișnuim să fim sinceri cu noi și cu cei din jur. Dacă sinceritatea nu este modul preferat de a trăi, atunci prezentarea exterioară, ambalajul, încearcă să mascheze cine suntem și să prezinte ceea ce vrem să părem. De aceea eu gândesc că este greșit ca o femeie să-și acopere capul în biserică și să-l descopere când pleacă. Asta arată ipocrizie și nu este una dintre calitățile care mă încântă. Și se pare că nu sunt singurul. Mântuitorul a spus, spală partea dinăuntru a paharului ca să fie tot curat. Da, dar curățirea pe interior durează mai mult și cere un efort mai mare. E mult mai simplu să văruim un mormânt decât să-l facem să nu mai pută. Este posibil totuși ca un mormânt, locul unui mort, să nu pută? Da. Se numesc moaște și de obicei miros foarte frumos.

O glumă spune că un om l-a întrebat pe preot dacă are voie să fumeze când se roagă. Răspunsul a fost că nici să nu se gândească la așa ceva pentru că e păcat. Alt om a întrebat dacă are voie să se roage în timp ce fumează iar răspunsul a fost că e bine să se roage tot timpul.

Revenind la subiect, oare ar fi mai bine ca oamenii care se îmbracă în mod „smintitor” să nu mai vină deloc la biserică? Eu zic că nu. Dar ar putea fi asta o scuză ca să facă fiecare cum vrea și cum i se pare? Eu și aici zic tot că nu. Dacă un om simte nevoia să se comporte în două moduri diferite atunci când este în două medii diferite, poate ar trebui să vadă care dintre cele două comportamente este cu adevărat bun și folositor și să-și modeleze toată viața după forma cea bună. Dacă o femeie umblă cu capul descoperit, atunci așa să meargă tot timpul, iar dacă vrea să intre în rânduială atunci să lucreze la acele dedesubturi ale ființei care o vor ajuta ca mereu să aibă supunerea pe care o presupune acoperirea capului. Mai cu seamă dacă bărbatului ei nu-i place s-o vadă cu capul acoperit, ceilalți ar trebui să știe că ea este mai întâi datoare cu ascultarea față de bărbat. Nu se cade să ia pâinea copiilor și s-o arunce câinilor, înseamnă în acest caz că nu se cade să facă sminteală în familie ca să liniștească sminteala unor smintiți. În același timp, dacă vrea să umble dezbrăcată se cade să umble astfel prin casa ei și nu în public pentru că s-ar pune în pericol și pe ea și pe cei care o văd. Adică trebuie să aibă grijă și înțelepciune unde anume trage linia.

Este ușor să impui standarde de moralitate altora mai ales dacă ai renunțat să-ți mai impui ție însuți vreun standard. Ca de exemplu să scoți mai întâi bârna din ochiul tău sau să-ți vezi de fasolea din farfuria ta. Știți ce mi se pare însă cel mai ciudat? Cel mai aspru sunt judecate femeile tot de femei. De cele care au învățat mai bine și au mai multă pricepere în a strecura țânțarul. De cele pe care le numim peiorativ „mironosițe” pentru că se prefac foarte bine.

Nu dau canoane, îmi dau doar cu părerea când spun că ipocrizia este mult mai rea decât ținuta neadecvată iar dreapta socoteală din multe ne scapă.

Comentarii

Am venit cu mai multe

Am venit cu mai multe lamuriri, cu scopul de a clarifica si mai mult enigma vesetelor de la 1 Corinteni 11!

1 CORINTENI 11
Vers. 4
Orice barbat,care se roaga sau proroceste cu capul acoperit, îsi necinsteste capul sau.
Concluzia:
Barbatul, nu va avea voie sa poarte pe cap: palarie, caciula, cusma, etc. în mod permament - zi si noapte, vara si iarna, etc. din cauza faptului ca îsi necinsteste capul, si mai ales din cauza rugaciunii si-a prorociei care poate avea loc oricand si oriunde!
Vers.5
Dimpotriva, orice femeie care se roaga sau proroceste cu capul desvalit, îsi necinsteste capul ei, pentru-ca este ca una care ar fi rasa.
Concluzia:
Deci, orice femeie care se roaga sau proroceste fara - palarie, batic, caciula, fular, etc. îsi necinsteste capul ei, pentru-ca este ca una care ar fi rasa. …”ca una care ar fi rasa”?
Sunt oare toate acestea ca: palaria, caciula, baticul, fularul, etc. înlocuitoare de par?
În aceste coditii, nu mai conteaza daca parul femeii este ras, tuns, etc. pentru-ca este oricum înlocuit de aceste obiecte care-i preiau, si-i schimba parului rolul lui natural de acoperitoare a capului! Când parul e acoperit, el nu mai este nici acoperitoare, nici podoaba! Este inexistent!
Si-atunci, la fel ca si barbatul dar in sens opus, obiectele nu pot fi luate de pe cap niciodata (fie ziua, noaptea,vara, iarna etc.) din cauza rugaciunii si-a prorociei care pot avea loc oricand si oriunde.
Vers.6
Daca o femeie nu se înveleste, sa se si tunda!
Iar, daca este rusine pentru o femeie sa fie tunsa ori rasa, sa se înveleasca.
Concluzia:
Deci cu alte cuvinte, sa se înveleasca numai în cazul în care are parul lung?
De ce? Si cu ce sa-l înveleasca?
Daca nu se înveleste cu: - palarie, caciula, batic, fular, sa se si tunda! O porunca?
Si daca ea rusine sau nu, este deja tunsa sau se tunde?
Daca a fi tuns are aceeasi valoare sau este egal cu a fi învelit cu palarie, caciula, batic, fular, etc. atunci pentru ce si-ar mai pune femeia toate aceste artificii pe cap în permanenta?
Nu mai vorbim atunci de femeile cu parul lung, netaiat, care trebuie sa poarte palarie, caciula, batic, fular, non stop! Nu se simt ele discriminate când sunt puse alaturi de cele cu par scurt?
Si pâna la urma, are dreptate Pavel si la fel si Petru… daca femeia nu-si acopere capul cu parul ei (lasat sa cada liber peste el) care-i este invelitoare naturala, si-l vrea mai bine ridicat si împletit in coronite, atunci sa se tunda!
Nu trebuie sa uitam nici de aspectul legat de sanatatea pielii capului femeii si-a parului cand este vorba de un batic purtat tot timpul zi si noapte non-stop!
Vers.7
Barbatul nu este dator sa-si acopere capul, (cu palarie, caciula, cusma, etc.) pentru-ca el este chipul si slava lui Dumnezeu, pe când femeia este slava barbatului.
Concluzia
Atunci ce s-ar întampla daca barbatii, (indiferent de conditiile de clima), n-ar purta deloc palarie, caciula, cusma, din cauza rugaciunii si-a prorociei care pot avea loc oriunde si oricând, dar în schimb îsi lasa toti parul sa creasca lung, sa zicem pâna la umeri?
Fara sa considere rusine acest lucru!
Si de ce le-ar fi rusine sa poarte parul lung? Pe ce motive?
Poate i-ati vazut pe unii barbati purtand parul lung…si cum vi s-au parut urâti si neatractivi?
Veti spune probabail, ca nu i se potriveste unui barbat sa poarte parul lung, deoarece îl înjoseste, si-l pune pe acelasi nivel cu femeia, creând confuzie între el si ea!
Da îl înjoseste, si creaza confuzie între el si ea! Confuzie cu urmari foarte grave pe plan social! Barbatul a fost creat dupa chipul si slava lui Dumnezeu!
Si daca barbatii ar umbla toti cu parul lung, ar face ei cinste chipului si slavei date de Dumnezeu lor?
Barbatul cu parul lung are aspect feminin si-apare slab si ‘LIPSIT DE AUTORITATE!
Barbatul cu par lung arata caraghios, deoarece din punct de vedere natural, firesc, corpul lui are trasaturi mai dure, mai robuste, e mai muschiulos, si parul lung deasupra capului, vine în contrast total cu fizicul si fizionomia lui!
Pe cand femeii care prin natura ei este mai delicata, si cu trasaturi fizice mai fine, parul lung pe cap pe langa rolul de învelitoare, îi este si podoaba naturala, asigurandu-i si un adaos de frumusete chipului ei, facand-o astfel frumoasa si slavita, deoarece ea este slava barbatului ei! În alte cuvinte, asta înseamna ca ea este mândria lui (Genesa Cap.2 Vers.23), asa cum si omul (în ziua in care a fost creat), a fost considerat de Dumnezeu ‘coroana creatiunii Lui’!
Parul lung îi complecteaza femininitatea, si-o defineste si ca fiinta separata de barbat!
Unii vor spune ca asa a lasat Dumnezeu, ca femeia si barbatul sa fie diferiti unul de altul!
Da, si prin ce altceva înafara de haine este manifestata diferenta dintre cei doi în mod vizibil si natural în fata îngerilor daca nu prin lungimea parului lor?
Vers.10
De aceea femeia, din pricina îngerilor, trebuie sa aiba pe cap un semn al stapânirii ei.
Vers.13 –Judecati voi singuri: este cuviincios ca o femeie sa se roage lui Dumnezeu desvalita?
Concluzia:
“De aceea femeia, din pricina îngerilor, trebuie sa aibe pe cap un semn al stapânirii ei.” V-ati întrebat de ce din pricina îngerilor trebuie sa fie acoperita? Si cu ce?
Si de ce a fost Adam creat primul în gradina Eden, si Eva numai dupa aceea?
Dumnezeu ar fi putut sa faca si invers adica s-o creeze pe ea prima… si numai dupa aceea pe Adam! Eva a fost creata dupa Adam, si din motivul (pe lânga altele) ca ea trebuia protejata!
Va amintiti CINE mai era în gradina aceea si ce s-ar fi întâmplat daca ar fi fost creata Eva prima, si nu Adam? Eva a fost prima femeie si cea mai frumoasa din toate femeile care-au existat vreodata pe pamânt! Daca Eva ar fi fost creata prima, ar fi fost extrem de vulnerabila în fata îngerilor deoarece ea nu apartinea nimanui, adica nu avea stapân în alte cuvinte!
Se crede ca îngerii sunt fiinte asexuale!
Când sunt în cer, ei au corpuri ceresti iar când sunt pe pamânt, corpurile lor se schimba, se transforma în corpuri similare noua, datorita legilor fizice ale acestei planete si-a universului fizic (material) în care trãim! Ex: Genesa - Cap.18 Vers.1; 8; Cap.19 Vers.1; 3, 4, 5 etc.
Si poate va amintiti si despre un alt text în Genesa - Cap 6. Vers.1-2; unde se vorbeste despre” fiii lui Dumnezeu care au vazut ca fetele oamenilor erau frumoase si din toate si-au luat de neveste pe acelea pe care si le-au ales”.
Ei pot deveni si invizibili daca doresc, atunci cand nu trebuie sa comunice direct cu noi!
Adam a fost creat primul si-apoi Eva, pentru-ca ea trebuia sa apartina cuiva!
Unul din motivele pentru care Eva a fost facuta din coasta lui Adam (DNA-ul lui) si nu independenta de el, a fost ca sa le arate îngerilor ca ea îi apartine lui, si nu altcuiva!
Alta explicatie extrem de importanta ar fi si reproducerea la scara mai mica a modelului de functionare si ierarhic al Dumnezeirii, însa acest subiect este foarte complex si nu poate fi discutat în acest context.
Pe lânga diferentele de gen dintre cei doi, cea mai importanta diferenta vizibila a fost parul si lungimea lui!
Si asta din cauza ca si dupa ce au pacatuit Eva si Adam, si-au fost îmbracati cu haine de Dumnezeu, parul de pe capetele lor si lungimea lui în mod special, a ramas semnul vizibil al relatiei de apartenenta dintre cei doi în fata îngerilor!
Diferenta de lungime a parului celor doi, arata in primul rand ca ea este femeie si el barbat, si-apoi ca ea îi apartine lui în sensul ca parul lui scurt de pe cap, se continua cu parul ei lung sau foarte lung, aratand in acelasi timp si in mod spiritual, ca ea este o continuare a lui!
Parul scurt la barbat demonstreaza autoritatea lui, iar parul lung la femeie arata apartenenta ei, adica faptul ca ea are stapân/partener/pereche!
Pavel foloseste cuvântul stapân, din cauza ca pe acele timpuri cuvântul partener nu exista!
Facerea femeii din coasta lui Adam (DNA din coasta) din punct de vedere fizic, arata ca Eva este o continuare a lui, într-o alta forma asemanatoare lui: Genesa Cap 2 Vers. 23-24; “iata… os din oasele mele si carne din carnea mea!” …”omul… se va lipi de nevasta sa si se vor face un singur trup.”
Daca vreti, parul lung la femeie este lasat de Dumnezeu ca semn natural permanent, pentru a le aminti îngerilor ca ea a fost facuta pentru barbatul ei si ca este perechea lui si ca cei doi împreuna formeaza o unitate!
Adam avea par scurt pe cap, mustata si barba… si asta reiese chiar din porunca/poruncile pe care Dumnezeu i le-a dat barbatului. Pavel stia si despre ‘Porunca’ de la (Leviticul Cap.19 Vers.27) precum si de o gramada de alte versete legate de ea, privitoare la tinuta capului barbatului (incluzând si barba), din partea lui Dumnezeu!
2 Samuel Cap.10.Vers.4;5; –1 Cronici cap.19 Vers.4;5 –Leviticul Cap.21 Vers.5; - Deuteronom Cap.14 Vers.1; –Iov Cap.1 Vers.20; –Ezra Cap.9 Vers.3; –Isaia Cap.15 Vers.2; –Isaia Cap.22 Vers.12; –Ieremia Cap.16 Vers.6; –Ieremia Cap.25 Vers.23;24; –Ieremia Cap.48 Vers.37; –Ieremia Cap.49 Vers.32; – Ezechiel Cap.5 Vers.1; –Ezechiel Cap.7 Vers.18; –Ezechiel Cap 24 Vers.17; –Ezechiel Cap.27 Vers.21;- Ezechiel cap.44 Vers.20; –Mica Cap.3 Vers.7; … toate acestea descriu foarte clar modul în care barbatul trebuie sa-si poarte parul capului lui, si care dovedesc ca acesta este modelul de prezentare a capului barbatului în fata lui Dumnezeu si al îngerilor, tot timpul!
Acesta este felul în care Dumnezeu l-a vrut dintotdeauna pe barbat, si de aceea lui, (spre deosebire de femeie), i-a dat chiar si porunca in sensul acesta!
Femeii, Dumnezeu nu i-a dat nici o porunca in Vechiul Testament si de aceea Pavel vine cu invataturi (si NU porunca) in Noul Testament în care îi aminteste femeii (si nu numai ei), despre rolul parului ei si despre mentinerea unui echilibru natural privitor la aspectul fizic dintre ea si barbat, stabilit de Dumnezeu de la creerea omului si care este foarte important pe multe planuri!
Vers.13 –Judecati voi singuri: este cuviincios ca o femeie sa se roage lui Dumnezeu desvalita? (adica fara palarie, caciula, batic, fular, etc.)
Vers.15
Nu va învata chiar si firea ca este rusine pentru un barbat sa poarte parul lung,
pe cand pentru o femeie este o podoaba sa poarte parul lung?
Pentruca parul i-a fost dat ca învelitoare a capului!
Concluzia
“Nu va învata chiar si firea ca este rusine pentru un barbat sa poarte parul lung…etc.” Comparând rolul si lungimea parului de deasupra capului celor doi, Pavel nu se referea în mod cert la parul care creste natural pe fata barbatului; si care conform poruncii lui Dumnezeu (de la Leviticul Cap.19 Vers.27 precum si de o gramada de alte versete legate de ea), el nu are voie sa-l taie scurt, si mai ales sa-l rada de pe fata!
Începând de la Eva în gradina Eden, parul i-a fost dat femeii ca învelitoare si podoaba a capului!
Daca parul i-a fost dat întradevar femeii ca învelitoare a capului, atunci trebuie sa acceptam faptul ca Pavel s-a referit la capul gol fara nimic pe el, peste care Dumnezeu a pus parul ca sa-l înveleasca si sa-l împodobeasca, ca s-o faca pe femeie frumoasa!O ‘podoaba’ parul lung?
Daca parul lung este o podoaba naturala data de Dumnezeu femeii (si Pavel pune mare accent pe aspectul natural al femeii), ce mai cauta celelalte podoabe artificiale puse peste el?
Si ce spune Petru despre podoabe? - Petru - Vers.3 Cap.3 - “Podoaba voastra sa nu fie podoaba de afara care sta în împletitura parului, în purtarea de scule de aur sau în îmbracarea hainelor”.
Odata parul împletit si pus sus pe cap (cum se purta atunci), îsi pierde rolul de învelitoare a capului deoarece el nu mai cade liber peste tot capul ca sa-l acopere!
Si dupa cum spune chiar Petru, parul ajunge sa fie transformat într-o podoaba de afara – un fel de coronita sau coroane – in cazul in care sunt mai multe împletituri!
Parul strâns si împletit în împletituri, si puse apoi deasupra capului, creeaza impresia unui cap gol descoperit-desvelit de par si care se aseamana mai mult cu capul unui barbat cu parul taiat scurt!
Despre acest fel de dezvelit al capului femeii este vorba la ‘Corinteni 11’ a lui Pavel!
Petru, si Pavel prin Timotei, interzic sculele de aur, podoaba de afara- împletiturile de par si marama.. si-apoi tot el Pavel sa vina si sa impuna marama pe capul femeii în-1Corinteni 11?
Si-acum într-un alt context, ce importanta ar mai avea pentru femeie lungimea parului de pe capul ei sau frizura pe care o are, când este oricum acoperit de articole de îmbracaminte ca: palaria, caciula, baticul, fularul, voalul, obiecte care ar fi dupa unii si semn pentru îngeri?
Sau ce importanta ar avea si pentru barbat parul lung sau scurt, când nu are voie în mod permanent sa-si acopere capul/parul cu palarie, caciula, etc.?
Tinand cont de conditiile de clima, poate mai degraba l-ar prefera lung în timpul iernii!
Vedeti dar, obiectele acestea incluse de noi în mod artificial in contextul biblic, apar mai importante decat parul de pe capul femeii si-al barbatului, si în contrast cu mesajul meu antecendent, unde atat de frumos Cuvântul lui Dumnezeu s-a complectat pe sine însusi!
Si ca sa dau validitate celor spuse pana acum, si chiar mai mult decât atât, (mult mai important decat orice am afirmat pâna aici), este faptul ca Dumnezeu se pronunta EL însusi prin Cuvântul Sau in mod direct împotriva mahramei care este de fapt baticul: Ezechel - Cap.13 Vers-17-21; Nu am citit în toata Biblia nici un verset ca si acesta, in care Dumnezeu sa exprime atata manie si împotrivire unor articole de imbracaminte!
Credeti ca Pavel care era evreu si care cunostea foarte bine poruncile din ‘Vechiul Testament’ nu stia acest lucru si chiar credeti ca ar fi îndraznit el sa se lupte cu Dumnezeu?
Pavel, stia ca Dumnezeu ura marama/baticul pe capul femeii - (Ezechiel Cap.13 Vres.18-21) - (Genesa: Cap.38. Vers.14-19) - (Isaia: Cap.3. Vers.18-19; 23) – (Isaia: Cap.47. Vers.2-3) si tocmai pentru a nu se face confuzie cu vre-un alt obiect din afara, el nici nu a numit vreunul (si chiar daca ar fi numit, lucrul acela ar fi trezit dubii privitoare la autenticitatea si originea lui în text) si a tinut sa clarifice în concluzia lui finala (de la 1 Corinteni 11 Vers.15 “Pentruca parul i-a fost dat ca învelitoare a capului)” ca este vorba numai de par si nu de altceva!
În Vechiul Testament mahramele (baticurile-voalurile) au fost purtate de prorocitele mincinoase, de împaratese si femeile bogate, de femeile stricate (pentru asi ascunde identitatea), si de mirese.
Toate aceste femei au purtat mahramele-voalurile ca podoabe, sau având alte scopuri, si nicidecum ca mijloace de închinare înaintea lui Dumnezeu sau ca semn pentru îngeri!

Vechiului Testament, este vechi de mai bine de 5000 de ani!
Crestinismul are 2000 de ani de existenta! Femeile sfinte din Vechiul Testament n-au purtat nimic pe cap timp de trei mii de ani, iar femeile crestine poarta baticuri pe cap de doua mii de ani!
Femeile sfinte din Vechiul Testament, au fost iubite si acceptate de Dumnezeu si de îngeri asa cum au fost ele fara acoperitori artificiale (în afara de pãrul lor lung) pe cap!

imaginea utilizatorului Serafim

Ha ha ha :)

Articolul meu nu era pentru sectari, dar dacă tot v-ați oprit aici, hai să vorbim.

Dacă religia dvs. apreciază atât de mult Vechiul Testament încât îl pune mai presus decât Noul, păziți-l cum știți mai bine, dar țineți minte că nu aveți dreptul să vă numiți creștini dacă nu-L urmați pe Hristos și pe Apostoli. Creștini s-au numit mai întâi ucenicii lui Hristos din Antiohia, apoi și ceilalți. Numele de creștin vine de la Hristos, nu de la Moise. În plus, dacă vreți să vedeți ce și cum e cu Vechiul, mergeți în Israel și arătați-mi femei vineri seara, la zidul plângerii, cu capul descoperit. Îs în stare să le omoare cu pietre "perciunații" dacă vin acolo cu astfel de ținută. De ce spun că ei sunt mai mari "maeștri" în tâlcuirea Vechiului Testament? Ultra-ortodocșii lor (perciunații) cu asta se ocupă toată ziua, cu cercetarea Torei și a Vechiului Testament.

Ia vedeți puțin poza asta până ajungeți la Ierusalim http://en.wikipedia.org/wiki/File:Women_at_western_wall.jpg

Uneori mă uimește frustrarea oamenilor care reușesc să scrie 2645 de cuvinte într-un comentariu la un articol de 681 de cuvinte pe care nu le-au citit și nu și-au dat nici cel mai mic interes să înțeleagă ce vor să spună cu toate că se țin tari că ar fi citit Scripturile da capo al fine. Hai să vă spun pe scurt ce scria în articol:

Nu mă interesează dacă purtați batic sau nu. Sunt convins că nici pe Dumnezeu nu-L interesează asta pentru că El vrea de la noi numai inimă curată. În plus, fățărnicia și ipocrizia sunt păcate mari, mult mai mari decât ținuta fizică.

Am fost destul de scurt și de clar sau și asta a fost prea greu de citit și prea criptic?

despre purtarea baticului in biserica

Un parinte batran mi-a spus ca modelul pentru femei in biserica este Maica Domnului ,ori cand privim pe Maica Domnului vedem cat este de smerita si simpla.Noi socotim toate dupa cele ale vremurilor de acum.Dar cred ca ar fi minunat daca toate femeile ar lua ca model pe Maica Domnului si s ar imbraca cum se cuvine .Este adevarat ca la oras femeile nu poarta capul acoperit pe strada ,dar biserica nu este strada este locul unde te intalnesti cu Dumnezeu,este casa lui Dumnezeu si nu putem merge oricum trebuie sa avem o tinuta decenta. Gasim fel de fel de scuze si multe femei din mandrie nu poarta capul acoperit in biserica pentru ca vor sa arate bine si acolo(cochete etc)Sf.Ioan Gura de Aur spunea in predicile sale ca este pacat sa ti schimonosesti chipul lasat de Dumnezeu ,si in vremea aceea femeile mai in varsta aplicau fel de fel de metode sa para mai tinere ca si in ziua de azi.Sfantul Ioan Gura de Aur si a atras ura din partea prietenelor imparatesei Eudoxia care se simteau deranjate de predicile pline de adevar a Sfantului referitor la imbracamintea si comportamentul femeii.

basmaluta

Cand ma asez la rugaciune si nu am batic pe cap ma simt ciudat. Nu stiu de ce si totusi nu port mereu batic pe cap... Iarasi la intrare in biserica simt nevoia sa am capul acoperit.

imaginea utilizatorului Serafim

Bun așa

Uite, cu ocazia asta o să știm că în cea mai mare parte a zile nici nu-ți trece prin gând de Dumnezeu sau că te simți "ciudat" :)

:)

Atunci nu am sa mai port deloc batic pe cap.:) Chiar si o viata intreaga este necesara omului sa inteleaga si sa simta cu adeavarat virtutile in inima sa si asta numai cu Harul si ajutorul lui Dumnezeu. Astfel, pana a ajunge sa port batic totdeauna mai este mult.

imaginea utilizatorului Serafim

Așa deci?

Prin urmare preferi să te simți "ciudat" tot timpul sau să nu te mai rogi niciodată? Du te rog filonul gândirii până la capăt că așa, doar de aruncat vorbe, poate oricine. Dacă ai găsit o rezolvare reală la problema asta spune-ne și nouă cum anume se face și pe ce se întemeiază că sunt destul de mulți/multe care se interesează de subiect :)

Acoperamantul nevazut...

Cunosc multi ortodocsi care din varii motive sunt adeptii acoperirii stricte a capetelor nevestelor cu textile vazute. Nu cunosc decat putini ortodocsi (si eu pacatosul nu ma numar tocmai printre ei) care sa acopere capetele nevestelor cu textile nevazute. Ca sa parafrazez pe un parinte foarte cunoscut (Rafail Noica) au unii frati asa un zel la textile vazute ca te intrebi daca vor sa-si faca nevestele cele mai acoperite harci din cimitir. Sigur, pe acelea trebuie sa le faca... dar ar fi bine pe celelalte sa nu le lase.

Baticul

Ca femei trebuie sa stam sub autoritatea lui Hristos in permanenta, fie ca suntem casatorite sau nu. Cu atat mai mult cand intervine un sot, si intram sub autoritatea acestuia care trebuie deasemenea sa fie condus de El. In opinia mea baticul trebuie purtat permanent atat ca tanara femeie cat si ca sotie de barbat care trebuie sa fie preot in casa lui.
Cu siguranta simtim momentul in care tinuta noastra este indecenta, o simtim in ego-ul nostru, o simtim in starea noastra de bine... care rezulta din atractia pe care stim ca o provocam. Daca ne uitam atent in oglinda inainte de a iesi pe usa, si ar trebui sa o facem, vedem cu siguranta daca prin materialel pe care le purtam se poate vedea, daca atunci cand ne aplecam se vede o buna parte a sanului sau chiar fara sa fie nevoie sa ne aplecam, daca fusta descopera sau subliniaza in mod evident partea dorsala si picioarele si chiar daca intreaga noastra aparenta este extravaganta si saritoare in ochi de la distanta.
Noi femeile avem, mai inainte de barbati, un simt al detaliului foarte dezvoltat si ar trebui cu usurinta sa ne dam seama de aceste lucruri.
Stiu ca nu o facem de multe ori pentru ca dorim sa aratam bine, sa ne simtim bine si sa fim in final apreciate.
Dar ca una care se confrunta cu aceste lucruri va spun ca se cuvine unei femei sa fie evlavioase in purtarea sa, atat in Biserica, cat si in afara ei.
In toate deci sa ne purtam cu intelepciune si cu ascultare de Dumnezeu si de Cuvantul Lui!

Interesanta optica

Interesanta optica scriitorului dar imi plac si comentariile....

"Trebuie oare sa imbrac

"Trebuie oare sa imbrac vesmant randuit anume pentru slujba Liturghiei, sau sa sa-mi acopar cu o haina pana la calcaie? Agoniseste-ti mai degraba hlamida duhovniceasca care ii face placere lui Dumnezeu. Haina pana la calcaie inseamna omorarea madularelor. Spune-mi frate, daca omul poarta o porfira intreaga din matase si este desfranat, il curateste cumva vesmantul de curvie sau de alte patimi? Deci ce va fi cu cei vrednici de Sfintele Taine dar sunt lipsiti de vesminte? O singura haina ne-a poruncit Domnul sa purtam - pe cea a curatiei."
sursa> http://bizantin.co.nr/
Eu personal nu cred ca in biserica te acoperi pentru a nu sminti. Astazi podoaba capilara nu mai sminteste pe nimeni, doar extravaganta si snobismul mai sare in ochi. Hai sa fim sinceri, acolo e poate singurul loc in care ne rupem de grijile si gandurile zilei. Participand activ la Sfanta Liturghie nu ai cum sa observi amanunte legate de acest aspect. Ca e cu capul acoperit sau nu, ca are dunga la pantaloni sau nu, ca sta in genunchi toata slujba sau nu, ca are haina noua sau nu...nu cred ca pentru asta mergem la biserica si nici ca acestea ar putea sa-mi sustraga atentia.
Mai tare ma deranjeaza "babutele" care sunt parca fixate sa spioneze mici amanunte si te trag de maneca sa ingenunchezi cand considera ele ca e momentul(desi canonic ,dupa cate stiu, duminica nu se ingenuncheaza, ci se sta in picioare). Sigur ca le accept piosenia, dar ma deranjeaza mai mult acest exces de zel decat imbracamintea sau aspectul fizic al semenului. Poate sa fie cu stea in frunte, daca participa la slujba si nu ma deranjeaza, pot si eu sa ma rog linistita.
La fel de deranjanta poate fi forfota din timpul cuvantului de invatatura(a predicii), cand"cei ai casei"(barbatii din consiliul parohial) isi iau un "moment de respiro", plimba "cu sarcini" talere, prescura...asta pot s-o inteleg, dar parca uita sa o faca in liniste, organizat, sa poata auzi toata lumea predica si nu forfota lor.
Am invatat insa ca exista o ierarhie si in cer, asa ca e firesc sa nu fim nici noi situati pe aceeasi treapta duhovniceasca, important e ca suntem angrenati in urcusul duhovnicesc fiecare dupa puterile sale de aceea pot linistita sa spun ca ii iubesc si ii accept pe toti asa cum sunt.
Cu sau fara batic, cu sau fara forfota, cine sunt eu sa judec pe altii? Mai mult gresesc eu fata de semeni si Dumnezeu, iar El imi ingaduie inca sa traiesc, imi mai lasa timp sa ma indrept, iar eu nepasatoare las timpul sa se scurga...

batic

Parintele Profesor de Teologie Dogmatica Remete ne-a spus la curs ca femeia care poarta batic doar la biserica este o magarita.
Scoti evlavia din poseta inainte de a intra in biserica, o pui la loc cand iesi.
Nu stiu cata eclesiologie comparata mi-a ramas in minte, dar am retinut ca inainte de a intra in biserica imi scot evlavia din poseta.
Personal, consider ca baticul este un instument, nu un scop in sine (ca si postul, rugaciunea, Infranarea).
Apostolul Pavel spune: toate imi sunt ingaduite, dar nu toate imi sunt de folos. Nu ma opreste nimeni sa nu-mi vopsesc parul, sa nu ma machez, dar nu simt nevoia, nu ma reprezinta.
Baticul mai este si un insemn al unei clase sociale inferioare. In general, la tara, femeile poarta basma. La oras, cei din clasele conducatoare purtau caciuli de blana, palarii.

Cica eclesiologie comparata,

Cica eclesiologie comparata, ma lasi... :lol:
Asta imi aminteste de sinagogile din Ierusalim, unde inca de la intrare ii asteapta cate un batic sau o tichie.
Vorba aceea"Ce-i lipsește chelului? Tichie de mărgăritar".
Eu nu le-as numi magarite, ba din contra, daca ar fi folosit acest accesoriu vestimentar tot timpul ar da dovada de fatarnicie. Bine ca nu le-ar pune pe bietele femei sa-si numere si pasii in zi de duminica.

imaginea utilizatorului Serafim

Interesant...

Interesant punctul de vedere al părintelui profesor. Am și uitat ce am zis în articol referitor la asta. Poate o să-l recitesc cândva (articolul). Cine mai știe.

Cum se poarta baticul...

Baticul trebuie purtat intr-un anumit fel, iar Maica Domnului ne sta exemplu la felul cum ar trebui sa ne acoperim capul. Dar oare nu suntem noi fatarnice cand ne punem doar o panglica pe cap sau cand acoperim cu baticul doar jumatate de cap, lasand baticul parca sa cada??? Sunt multe multe si felurite moduri in care ar trebui sa ne imbracam. Eu zic totusi sa ne ocupam mai intai de suflet

Nu inteleg de ce femeilor li

Nu inteleg de ce femeilor li se cere sa isi acopere capul pe cind barbatilor nu, in afara se stricta respectare a literei Bibliei, care a fost scrisa in vremuri vechi, in care discriminarea era peste tot.

Femeia si barbatul sint egali, fiecare trebuie sa ii acorde celuilalt respect in aceeasi masura. Si daca un barbat poate fi ispitit de parul unei femei, am vazut si femei ispitite de parul barbatilor.

Cerind femeilor sa se supuna unor reguli suplimentare nu facem decit sa le punem pe un plan inferior, asa cum fac musulmanii cu burqa. Eu sustin actiunea statelor vest-europene care interzic burqa desi exista femei musulmane care inca vor sa o poarte, asa cum sint convins ca si ortodoxe poarta baticul din convingere.

Hristos

Cred ca intrebarea este "cine cere femeilor sa isi acopere capul?" si asa se dezleaga totul. Hristos. Si asa se explica totul. El e mirele si cine iubeste intelege ce inseamna sa iti ceara mirele tau ceva. Se poate compara cu ce-ti impun unii si altii fie chiar si prin legi?! Cere vreodata Hristos ceva rau sau inutil? Sau simtindu-i Iubirea ii simt grija fata de mine? Stiu eu mai bine sa-mi port de grija cum imi poarta EL? Port baticul sau nu depinde numai de raspunsul iubirii mele pentru EL si asta este inchis numai in camara mea, cine poate sa ma judece? Hristos, restul nu conteaza. Eu nu am cautat dar sunt ferm convinsa ca exista si o explicatie logica pentru purtarea baticului ca pentru toate cuvintele lui Hristos.
Femeia si barbatul sunt egali din toate punctele de vedere? Nu cred. Incepand de la aspectul fizic si pana la structura sufleteasca suntem croiti altfel. Nu putem fi egali pentru ca fiecare are nevoie de altceva, alceva ii umple paharul. Daca suntem toti egali de ce nu ma relaxeaza o partida de fotbal, mai bine stau la povesti cu o prietena? In primul rand nu ne dorim aceleasi lucruri, cum sa nu fim diferiti?! Iar asta e cu totul alceva decat sa mi se interzica ceva din motive care nu ma privesc (si asta este cel mai important), fie si numai pt ca sunt femeie, sa nu mai fac ceva. Asta eventual m-ar motiva mai mult sa fac acel lucru in continuare :)

tot de mate

Lucrurile sunt relative...
Soţul meu, fost rugbist şi alpinist la tinereţe, are o mare dexteritate la treburile casnice şi eu îi sunt recunoscătoare dar la fel de natural, stă adesea la o bârfă mică cu prietenele mele. Eu mă bag oricând la un tenis cu piciorul ori un tenis de masă. Cu ani în urmă eram bună şi la biliard. Am sărit cu paraşuta, am pilotat avioane şi am ajuns la concluzia că femei şi bărbaţi pot fi puternici sau vulnerabili deopotrivă.
Am văzut bărbaţi plângând şi nu mi s-a părut nimic umilitor sau degradant în aceasta, am cunoscut o puştoaică de 14 ani mai curajoasă decât toţi bărbaţii României.
Când vrea Dumnezeu, femeia poate avea inimă bărbată iar bărbatul poate fi un copilaş ingenuu.
În viaţă sunt scări şi de urcat, şi de coborât, râul are două maluri, soarele urmează lunii iar ziua îi urmează nopţii.

Viaţa nu-i făcută numai din alb şi negru şi din fericire, peste tonurile de gri, se revarsă, jucăuş, curcubeul!

limite

Eu zic ca e vorba de doua lucruri diferite: ma referam la numitorul comun al tuturor femeilor si al tuturor barbatilor care sunt numitori diferiti si sunt facuti sa fie diferiti, iar aici e vorba limite, de unicitatea si irepetabilitatea fiecaruia in parte pe care nu o neaga nimeni, intregeste frumusetia creatiei lui Dumnezeu si ii da acel curcubeu :)

Nimeni nu e croit la metru, dar totusi... :)

imaginea utilizatorului Serafim

Croit la metru?

Apoi dară. Unul e la un metru cincizeci, altul la doi... la fix un metru găsești mai greu :)

CROIT LA METRU

Croit la metru
Rup
O creanga din pomul
Iubirii si o
Tarasc prin omatul

Luminos
Aduc cu

Mine durerea unei
Existente
Triste fiindca
Ruga neincetata nu a prins radacini in
Unica-mi inima

metru

Greu? Patul lui Procust :)

imaginea utilizatorului Serafim

Nici eu nu știu :)

Nici eu nu știu de ce trebuie să-și acopere femeile capul. Știu că li se cere călugărilor și preoților să-și acopere capul ca semn de supunere. Și n-am nici o problemă cu asta.

Cât despre interzicerea purtării unui acoperământ, fie că se numește burqa sau batic sau pălărie de panama, eu spun ca e o prostie provenită dintr-un dogmatism politic infantil. Adică e o dovadă clară de lipsă de înțelegere a omului de lângă tine și xenofobie dusă la extrem în buricul "civilizației". Dacă vor să umble în bikini sau topless nu le zice nimica dar dacă vor să se acopere îi scoate în afara legii? :)

Noa, eu zic că tocmai împotriva unor asemenea atitudini de a impune altora înainte de a-ți face ordine în viața ta (nu despre tine e vorba) am scris acest articol. Cât despre faptul că femeile poartă sau nu batic, fustă, sau altele, nu mă simt în stare să dau alte sfaturi decât atât: să-și urmeze conștiința și să nu trăiască nimeni (nici bărbat, nici femeie) cu impresia că-ți poți fura singur căciula :)

P.S.: Mie nu-mi place să mi se impună nimic. Țin la libertatea mea și de la a interzice burqa până la a mi se interzice mie personal ceva, orice, nu văd decât un singur pas. Vreau ca statul să-mi garanteze libertatea de a umbla îmbrăcat așa cum am eu chef, nu să interzică ochelarii de soare roz în formă de inimă de balenă. Iar dacă eu am chef să mă conformez unor anumite norme din interiorul unui anumit grup social, cultural, religios, whatever, atunci fac asta pentru că așa vreau. Apartenența mea este benevolă, nu m-a adus nimeni cu arcanul la mănăstire și nici nu mă ține nimeni legat cu lanțuri.

Nici eu nu stiu de ce Inima

Nici eu nu stiu de ce
Inima are nevoie de putina
Credinta si de
Iubire

EL ne invata ca
Umilinta aceea

Neincetata
Uneste

Stim toti ca
Tatal Ceresc este
IUBIRE sa incercam sa facem Sfanta Sa Voie
Uitand-o pe a noastra

De ce?

O părere, nu ştiu dacă este bine ce spun...
Poate că Maica Domnului avea mereu capul acoperit....
Tin minte cand eram studenta, umblam machiată, cu capul neacoperit...
Intr-o zi mergeam la Sfânta Mitropolie sa ma închin.
Un sărac care cerşea, mi-a făcut o observaţie pe care am sa o tin minte toată viaţa: "Vai, de ochii aceia, cum sunt machiaţi... Oare, Maica Domnului aşa avea ochii"... Atunci am cugetat la vorbele acelui om simplu, dar care m-au cutremurat...

Acum, nu stim ce se mai poate respecta... Desigur, este necesară smerenia adevărată, din care decurge şi grija pentru ţinută... Dar, aşa cum am mai spus, Dumnezeu cunoaşte sufletele fiecăruia, şi poate faptele bune ale unei femei o înveşmântează... Noi nu ştim...

NOI NU STIM

"Noi nu stim EL si noaptea are grija de noi"
O minune da fatuca a gandit randul de mai sus
Intr-o poezioara scrisa cu foarte multi ani in urma

Ne bucuram cand ii vedem pe copii crescand ne
Umplu de bucurie realizarle lor

Si ne doare
Tristetea lor
Inimi iubitoare de
Mame sa ne rugam si sa invatam sa ne smerim stiind ca NOI NU STIM

P.S.: Fiica mea are 22 de ani...nu mai este copilasul care a scris randurile care m-au bucurat atat; IL ROG PE BUNUL DUMNEZEU sa lase ingerasul fiecaruia cu putere indoita pentru a-i ajuta pe acesti copii care se afla pe o mare mult mai involburata ca niciodata. Dragoste si durere...sa ne rugam pentru ca LUMINA sa fie victorioasa in fiece clipa, in fiece inimioara! Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii! Maicuta Domnului ne are sub acoperamantul sau. Sa ne bucram neincetat!

dar cea ma buna e tinuta

dar cea ma buna e tinuta adecvata combinata cu sinceritatea, nu credeti? :)

eu stam ca ascultarea de barbat intervine pana la incalcarea poruncilor lui Dumnezeu, sau ale Bisericii. Si atunci revenim la aceasta intrebare, pusa des in ultima vreme - baticul e un amanunt, sau e un element de identitate?ce spun Sfintii Parinti referitor la batic?daca baticul e ceva neimportant, de ce purtarea lui permanenta, din motive religioase, starneste atata impotrvire?

"De ce starneste atata

"De ce starneste atata impotrivire?"
FIINDCA traim intr-o lume care este cu susul in jos.

imaginea utilizatorului Serafim

dar cea mai bună...

Ai dreptate :)

Cât despre batic... a fost făcut pentru om și nu omul pentru batic. Da, este și element de identitate dar dreapta socotință ne spune că nu trebuie pus mai presus de orice. Sunt alte lucruri mult mai importante. În primul rând, să vină omul la biserică, să țină legătura cu duhovnicul, restul se mai completează pe drum. Dacă însă este fariseu și vine doar ca să spună că a venit, nu mai contează dacă s-a îmbrăcat ca la carte și și-a lungit ciucurii și filacteriile sau dacă și-a acoperit capul sau nu. Fățărnicia rămâne fățărnicie în orice fel de haine s-ar îmbrăca.

asta asa e, aveti dreptate :)

asta asa e, aveti dreptate :) ma gandesc ca si baticul/exteriorul, ca si postul, milostenia, etc. sunt mijloace de dobandire a Duhului Sfant, dar si roade ale Acestuia. Scopul oricarei actiuni, deci si a purtarii baticului, trebuie sa fie numai si numai a placea lui Dumnezeu, nu „ca sa fim in regula”(aici intervenind fariseismul ). Greu :), Dumnezeu sa ne ajute ca tot ce facem sa facem spre slava Lui, nu din slava desarta!
daca am gresit cu ceva in cele spuse, va rog sa ma corectati si iertati!

Baticul

Scopul nostru in viata este mantuirea. Si sunt sigura ca nu spun prin aceasta afirmatie nimic nou. Daca s-ar mantui femeia asa de usor, prin simpla purtare a baticului acu m-as duce numai la cumparaturi " de-ale baticului" si nu mi le-as mai da jos de pe cap :).
"oare ar fi mai bine ca oamenii care se îmbracă în mod „smintitor” să nu mai vină deloc la biserică? Eu zic că nu. Dar ar putea fi asta o scuză ca să facă fiecare cum vrea și cum i se pare? Eu și aici zic tot că nu." -
- Si eu as zice tot ca nu pentru ambele intrebari. Cineva zicea ca cel care se sminteste e smintit. In nici un moment al vietii nu mi-am pus problema smintelii sau sa vad in modalitatea in care se imbraca un om o ispita. In primul rand pentru mine oamenii nu reprezinta o ispita. Si asta pentru simplu fapt ca ii iubesc asa cum sunt si nu cum as vrea eu sa fie. Este unul din principiile mele de viata. In al doilea rand nu am primit dreptul de la Cel de Sus de a judeca. Pentru ca Judecator este Unul Dumnezeu. Imbracati sau dezbracati oamenii, nu-mi zice nimic. Chiar nu - mi creeaza nici un fel de neliniste interioara goliciunea unora, indecenta, etc. Pur si simplu nu ma afecteaza, nu-mi modifica starea interioara in nici un fel. Pentru mine omul este minunat. Pentru ca minunata este creatia Lui Dumnezeu. Nu indraznesc sa jignesc in nici un fel creatia Lui Dumnezeu. Dumnezeu isi iubeste creatia. Am avut un moment al vietii in care ma chinuia gandul de a nu mai intra in Sfanta Biserica pentru ca m-am simtit mai rea decat cel viclean. Traiam la acel moment intr-o continuua suferinta de multi ani. Ca si cum mi-a luat cineva inima pentru o clipa de la locul ei si mi-a scufundat-o intr-o mare a suferintei dupa care mi-a redat-o inapoi ca sa traiesc cu ea asa. In fine... Eram de acord cu faptul ca am ajuns sa fiu mai rea decat cel viclean dar nu ma lasa inima sa stau departe de Biserica. de Dumnezeul meu. De Tatal meu Ceresc. Eu fara Dumnezeu nu pot sa traiesc. Departarea de Dumnezeu pentru mine e suferinta, dorului de Dumnezeu. La vremea respectiva nu stiam daca Dumnezeu il iubeste sau nu pe cel rau. Asa ca m-am dus sa vorbesc cu duhovnicul pe care l-am avut la acel moment, despre problema in cauza. Mare bucurie pe mine a fost cand parintele meu duhovnic de pe atunci, mi-a zis ca Dumnezeu il iubeste si pe aghiuta pentru ca este creatia Lui. Era raspunsul de care am avut nevoie sa-l aud la acel moment. Mi-a rezolvat problema cu intratul in Sfanta Biserica. Am stiut ca Dumnezeu ma iubeste si pe mine si nu-L voi deranja cu prezenta mea. Zicea un parinte sa nu dam vina niciodata pe oameni atunci cand gresesc. Sa dam vina pe cel rau. Eu in timp am invatat sa-mi iubesc vrajmasii foarte tare. Pentru ca ma apropiau mai mult decat prietenii, de Dumnezeu. Iar cand iubesti mai poti invinovati?
Mi-a placut foarte tare invatatura Episcopului Ioachim. Dumnezeu sa-l odihneasca pentru ca nu mai este printre noi. Zicea ca oamenii nu sunt rai doar ca nu are cine sa-i invete. Frumos, nu?
Printre altele am fost invatata sa vad mereu partea buna a oamenilor. Sa vad ceea ce ne ridica si nu ceea ce ne coboara. M-am regasit foarte tare intr-o fraza de-a Patriarhului Serbiei Pavle: "fiecare vede ceea ce doreşte!" Face parte dintr-un dialog al sau cu diaconul care-l insotea pe unde mergea. Am sa dau un copy si paste al acestui dialog , nu-mi este greu sa fac aceasta :) in speranta ca o sa va entuziasmeze, dialogul.
"Dificultăţile diaconului. În clădirea Patriarhiei adesea se repovesteşte dialogul Patriarhului purtat cu diaconul care-l însoţeşte peste tot, pe când plecau să facă slujbă în biserica de la Banovo brdo.
- Cum vom merge? Cu automobilul? - întrebă diaconul.
- Cu autobuzul! - răspunse Patriarhul cu hotărâre.
- E aglomeraţie, e înăbuşitor in autobuz, şi nici nu-i aproape...
- Mergem! - zise din nou scurt Sfinţia Sa.
- Dar... - mergând în urma Sa, diaconul avansă un argument nou, major - Sfinţia Voastră, este vară, multă lume merge la Ada Ciganlija [cel mai vestit ştrand], autobuzele sunt pline de lume despuiată. Nu e potrivit...
- Ştiţi, părinte - se întoarse Patriarhul Pavle - fiecare vede ceea ce doreşte! "
M.

imaginea utilizatorului Serafim

Pavle patriarhul...

Mare om, Pavle. Tare mult îmi place să-mi amintesc de el, deși nu l-am cunoscut personal.
Pentru mine Pavle este un... bunic plin de înțelepciune și de dreaptă socoteală. Dumnezeu să-l odihnească cu sfinții.

Amin.

Amin.

Si ar mai fi ceva care ma doare

De multe ori, cu durere pentru ei, am observat ca sunt oameni care nu stiu regulile elementare de a se inchina la Sfintele Icoane (ex. cineva care vroia sa intre in Sf. Altar sa se inchine si acolo). Tinuta lui era decenta... Mi-a fost asa mila de acel om, care era in floarea varstei, se uita speriat la Parintele din Sf. Altar care i-a facut observatie. E posibil sa fi fost si bolnav. Se blocase, saracul... Este posibil ca respectivul sa fi intrat pentru prima data in Biserica... Sau vin altii, saracii, la batranete sa caute sa se spovedeasca pentru prima data...
Si atunci, nu putem decat sa ne bucuram si de prezenta unora ca ei in Biserica.

Despre tinuta in Sfanta Biserica

Va dau dreptate. De multe ori si la noi, la manastire, m-am gandit la tinuta in care se prezinta unii/unele care vin in vizita sau in pelerinaje. Si femei si barbati.
Nu mai stiu daca la bisericile de mir, se poate intra intr-o tinuta indecenta. Cred ca preotul paroh este cel care se ocupa cel mai bine de tinuta in biserica. In ceea ce priveste turistii, nu putem sa ii catalogam cu cei/cele care frecventeaza biserica, si la doamne le mai ramane doar asta, sa-si puna baticul pe cap.
In privinta turistilor, uneori am o bucurie cand vad ca se umple biserica, chiar daca uneori este deranjant sa vezi gume de mestecat lipite pe covoare, si altele...
Sunt aceste vremuri in care traim, si cred ca prezenta la Sfânta Biserica este mult mai importanta. Uneori rugaciunea facuta de acesti tineri ce par extravaganti poate fi mai adanca decat a unui om ca mine.
Dumnezeu le stie sufletele... am vazut femei care desi "nu aveau batic" pe cap, dar m-au coplesit lacrimile varsate in fata Icoanei Maicii Domnului. De aceea, in aceste vremuri, cand modernismul si alte preocupari ocupă viata tinerilor si a oamenilor, in general, nu trebuie decat sa ne bucuram de prezenta la Sfanta Biserica, de minutul acordat lui Dumnezeu in acel pelerinaj, excursie sau cum o numeste fiecare... De unde stim noi, că peste o zi, o luna sau un an un tanar imbracat necorespunzator, nu va deveni monah?... Cred ca numai Bunul Dumnezeu stie cu ce vesmant al sufletului se prezinta fiecare. Da, sunt foarte multe carti in care Sfintii Parinti povatuiesc cum sa se poarte femeile in Sfanta Biserica, dar intr-adevar femeile care au o asemenea smerenie si masura pot face asta. Dar, eu ma gandesc, la faptul ca, în Bunatatea Sa, Dumnezeu asculta rugaciunile tuturor(inclusiv a femeilor fara batic). Se uita la lacrima tuturor, asa cum avem atatea exemple din Evanghelie. E posibil ca la astfel de observatii aspre despre tinuta, unii/unele sa ia calea intoarsa de la Biserica... Si cred ca e pacat...
Ceea ce am spus nu inseamna ca incurajez ca fiecare sa vina imbracat cat de indecent vrea la Biserica, dar depinde cum poate fiecare.... Daca vedem un astfel de om, in cazul in care nu primeste o observatie blanda, sau afisul de la Biserica, cred ca este mult mai bine sa ne rugam in acel moment pentru el/ea, sau sa ne vedem de haina sufletului nostru...

Ioana

imaginea utilizatorului Serafim

Și eu am întâlnit

Și eu am întâlnit oameni care nu corespund neapărat când e vorba de "ținuta" exterioară dar s-au dovedit a fi creștini deosebiți, până la os cum s-ar spune. M-am minunat și am dat slavă lui Dumnezeu pentru că sunt oamenii Lui :)

Iar cei care încă nu au ajuns să știe ce vor, au vreme să învețe. Până la moarte. De aceea nu se cade să judecăm noi înainte de vreme și de fapt nu se cade să judecăm noi. Punct.

Dacă porţi batic pentru a nu provoca sminteală? - Cristina S

Întreb, pentru că sunt una dintre persoanele care poartă batic în biserică, iar în afară nu. Mă voi gândi la aspectul profund al ipocriziei.

"Unul deosebeşte o zi de alta, iar altul judecă toate zilele la fel. Fiecare să fie deplin încredinţat în mintea lui. Cel ce ţine ziua, o ţine pentru Domnul; şi cel ce nu ţine ziua, nu o ţine pentru Domnul. Şi cel ce mănâncă pentru Domnul mănâncă, căci mulţumeşte lui Dumnezeu; şi cel ce nu mănâncă pentru Domnul nu mănâncă, şi mulţumeşte lui Dumnezeu."...
"mai degrabă judecaţi aceasta: Să nu daţi fratelui prilej de poticnire sau de sminteală."
"Dar dacă, pentru mâncare, fratele tău se mâhneşte, nu mai umbli potrivit iubirii. Nu pierde, cu mâncarea ta, pe acela pentru care a murit Hristos. Nu lăsaţi ca bunul vostru să fie defăimat. Căci împărăţia lui Dumnezeu nu este mâncare şi băutură, ci dreptate şi pace şi bucurie în Duhul Sfânt. "
"Bine este să nu mănânci carne, nici să bei vin, nici să faci ceva de care fratele tău se poticneşte, se sminteşte sau slăbeşte (în credinţă)."
"Credinţa pe care o ai, s-o ai pentru tine însuţi, înaintea lui Dumnezeu. Fericit este cel ce nu se judecă pe sine în ceea ce aprobă! Iar cel ce se îndoieşte, dacă va mânca, se osândeşte, fiindcă n-a fost din credinţă. Şi tot ce nu este din credinţă este păcat."
(fragmente din epistola către Romani)

imaginea utilizatorului Serafim

Bine faci...

Bine faci că-l porți ca să nu smintești. Eu zic că e rău că-l dai jos după aceea. Dar fiecare duce cât poate la un moment dat. Calea e lungă pentru fiecare dintre noi.

Blagosloviti si

Blagosloviti si iertati!

Foarte frumos articolul! Chiar m-a pus pe ganduri... Imi doresc ca si eu intr-o buna zi sa stau doar cu capul acoperit, dar stiu ca mai e un pic pana acolo... Sincera sa fiu nici sa merg la biserica cu capul descoprit nu pot, doar ca sa fiu in tandem cu modul in care stau pe acasa, sau pe drum. Iar daca ar fi sa aleg odata pentru totdeauna, as alege sa ma acopar si in restul timpului, decat sa vin descoprita in Biserica.

Doamne, ajuta!

Blagosloviti si iertati! As

Blagosloviti si iertati!
As vrea sa intreb, nu va suparati, care ar trebui sa fie tinuta unei crestine la mare, daca trebuie sa-si duca pt o cura helio-marina, copilasii? mie mi se pare mult mai provocator corpul unei femei , pe care se muleaza hainele, dupa ce a iesit din apa, decat al celei in costum de baie.
Iertati-ma, sper ca n-am suparat pe nimeni.

imaginea utilizatorului Serafim

Datoria

Cea dintâi datorie a unei mame este către copiii ei. Spune că femeia se mântuiește prin naștere de prunci dar ceea ce nu spune dar se subânțelege este că nu doar să le dea viață este datoare ci și să-i crească și să-i educe.

Oriunde mergi îmbracă-te în așa fel încât să nu smintești și să nu-ți calci conștiința. Iar dacă trebuie să alegi între cele două, nu-ți călca conștiința. Pe mulți poți să-i minți și să-i păcălești dar conștiința este vocea lui Dumnezeu în om. Atâta timp cât te mustră, înseamnă că faci ceva ce nu ar trebui să faci.

Emite conţinut