După 20 de ani

imaginea utilizatorului Serafim
Versiune pentru tipărire
Your rating: None Average: 5 (210 votes)

Acum 20 de ani, pe 15 decembrie înfloreau merii în Timișoara. O vecină venise să ne arate o crenguță înflorită de măr. Revoluție și reformă. Au mai trecut 20 de ani. Nu am învățat mare lucru din greșelile făcute. Au mai murit prieteni, bunici, cunoscuți. S-au mai născut. Taman cum spune cântecul "așa-i lumea trecătoare, unul naște, altul moare". Privit ca statistică, așa este. Dar omul nu este doar o cifră în statistici. Omul este un întreg univers. Pentru unii mai mult o telenovelă. Când privește cineva la ceea ce s-a întâmplat "de când știe el", oftează adânc și se gândește la țara în care să emigreze, la noi epitete pe care să le atribuie politicienilor, la ultimul banc pe care l-a auzit azi și care surprinde atât de suculent situația semi-disperată în care se află "țara asta". Sau poate se oprește o clipă și zice "Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-mă pe mine păcătosul". Asta în cazul în care se gândește că cel care își vede păcatele e mai mare decât cel care înviază morții.

"Pentru a ieși dintr-un univers concentraționar - și nu e neapărat nevoie sa fie un lagăr, o temniță ori o alta forma de încarcerare; teoria se aplica oricărui tip de produs al totalitarismului - [...] exista solutia (mistica) a credinței" zicea Steinhardt. Putem socoti că suntem într-un univers concentraționar. Sau putem socoti că suntem într-o lume perfectă în care singurul lucru imperfect suntem noi înșine și să încercăm să ne cizelăm. Un mare duhovnic român, părintele Teofil Părăian, zicea că dacă n-ar fi fost orb ar fi făcut puzderie de păcate și că nevederea trupească a fost un dar de la Dumnezeu pentru el. Multe putem să facem fără să greșim și multe lucruri le putem socoti în multe feluri. Când ne socotim pe noi dreptarul lumii și când nu mai vedem durerea de lângă noi ca să nu mai spunem de cea din noi, atunci suntem în cădere.

Timpul este singura monedă de schimb pe care o avem. Răbdarea este ciocanul și nicovala cu care putem bate monedă nouă. Bogăție multă adună cei care rabdă înțelepțește și mult se păgubesc cei ce nu vor.

Azi, la Iași, ninge de 15 decembrie. Au mai trecut 20 de ani. 20 de ani de sfinți, 20 de ani de păcate, 20 de ani de fotbal și politică, 20 de ani de cale.

Comentarii

SA NE RUGAM NEINCETAT

Sa ne rugam neincetat
Avem atata

Nevoie de Sfanta Rugaciune
El si ea si noi sa incepem a

Rosti cu
Umilinta in ale noastre
Ganduri
A Inimii Ruga
Mantuitorul

Ne asteapta gandul
EL ne va
Inunda cu
Norii
Credinciosi ai
Evlaviei si
Toata
Aceasta
Tarie va deveni un Nou Ierusalim

Emite conţinut